Το προεδρείο της εξέλεξε η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης. Πρόεδρος εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη, αντιπρόεδρος ο Γιώργος Κατρούγκαλος και γραμματέας ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διακομματική επιτροπή να δημιουργήσει δύο ομάδες εργασίας, μια που θα μελετήσει τα οικονομικά και συναφή ζητήματα για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και μια δεύτερη που θα μελετήσει όλα τα θεσμικά ζητήματα.
Η επιτροπή αποφάσισε επισκέψεις στη Θράκη για συναντήσεις με φορείς της περιοχής. Αποφάσισε επίσης να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα υπηρετήσει τη διαβούλευση με προτάσεις και παρατηρήσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.
Με στόχο “να μην αφεθεί ανεκμετάλλευτη καμία πηγή έμπνευσης και γνώσης”, η πρόεδρος της Επιτροπής προέτρεψε τους βουλευτές να προτείνουν κατάλογο τεχνοκρατών με γνώση και άποψη για τη Θράκη. “Θέλουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πληροφόρηση και τις περισσότερες δυνατές προτάσεις”, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών της, η επιτροπή θα πρέπει να καταλήξει σε προτάσεις οι οποίες δεν θα είναι ευχολόγιο, να μην είναι ένα απλό άθροισμα αιτημάτων αλλά να έχει προηγηθεί επεξεργασία τέτοια ώστε οι προτάσεις να είναι υλοποιήσιμες. “Η Θράκη αυτή τη στιγμή περιμένει πολλά από εμάς και πρέπει να ανταποκριθούμε, να βάλουμε τον πήχη ψηλά”, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: “δεν πρέπει να δώσουμε υποσχέσεις που δεν μπορεί να υλοποιηθούν. Πρέπει όμως από την άλλη, προτάσεις όσο ριζοσπαστικές και αν είναι, να τις εξετάσουμε, να τις επεξεργαστούμε και αν κρίνουμε ότι είναι υλοποιήσιμες να τις εντάξουμε στο πόρισμα μας”.
Ομάδες εργασίας
Η αρχική πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Ντόρας Μπακογιάννη ήταν να δημιουργηθούν τρεις ομάδες:
-ομάδα εργασίας αναπτυξιακών θεμάτων της Θράκης (βιώσιμη ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη, χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, πολιτικές στήριξης, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, υποδομές κλπ)
-ομάδα εργασίας θεσμικών θεμάτων που θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν ζητήματα παιδείας, κοινωνικών ομάδων, δημογραφικού και μειονότητας (ενσωμάτωση, ισονομία, διαθρησκευτική συνύπαρξη κλπ)
-ομάδα εργασίας διασυνοριακών θεμάτων που θα επικεντρωθεί στον ακριτικό χαρακτήρα της περιοχής (μεταναστευτικό, προσφυγικό, συνοριακά ζητήματα, ασφάλεια από πλημμύρες, ζωονόσοι, ενίσχυση συνοριακών δομών).
Μετά από επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας της τρίτης ομάδας (διασυνοριακών θεμάτων), η επιτροπή αποφάσισε τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας, δηλαδή ομάδα για τα θέματα ανάπτυξης και ομάδα για τα θεσμικά θέματα.
“Για την τρίτη ομάδα εργασίας, αυτή των διασυνοριακών θεμάτων, έχουμε ερωτηματικά. Τα ζητήματα αυτά μπορούν να ενταχθούν στις ομάδες εργασίας για την ανάπτυξη και τα θεσμικά ζητήματα. Το να ξεχωρίζουμε το προσφυγικό-μεταναστευτικό μόνο για τη Θράκη ή τα θέματα διασυνοριακής ασφάλειας, δεν ξέρω αν είναι θέματα της επιτροπής”, είπε η Σία Αναγνωστοπούλου.
“Είμαι έτοιμη να αποδεχθώ τη δημιουργία δύο ομάδων εργασίας. Ο λόγος που είχα προτείνει την 3η ομάδα εργασίας ήταν προκειμένου να υπάρξει καλύτερος επιμερισμός, με την έννοια ότι διασυνοριακά θέματα υπάρχουν. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποφάσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί, για παράδειγμα, για τα τελωνεία δεν έχουν εφαρμοστεί αποφάσεις. Δεν έχω κώλυμα να γίνουν δύο ομάδες. Προσπάθησα να διευρύνω τη θεματολογία ώστε να μην είναι δυσλειτουργικές οι ομάδες από το μέγεθός τους και μόνο. Μπορούμε να μείνουμε σε δύο ομάδες εργασίας, την οικονομική και τη θεσμική“, απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.
“Μια και το θέτετε έτσι, είναι ένα καλό δείγμα ότι εννοούμε οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό που λέμε ότι αυτή η επιτροπή πρέπει να ομονοήσει”, ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.
“Αποφασίζουμε λοιπόν δύο ομάδες εργασίας”, ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε πως αν στην πορεία των εργασιών της επιτροπής κριθεί αναγκαίο, τότε μπορεί να γίνει και η 3η ομάδα εργασίας.
Αγωνία για υποβάθμιση των δύο Νομών Δράμας και Καβάλας από την δημιουργία επιτροπής ανάπτυξης της Θράκης εκφράζουν οι πρόεδροι των δύο Επιμελητηρίων, σημειώνοντας τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες που θα προκύψουν οι οποίες μάλιστα επαναλήφθηκαν κατά το παρελθόν.
Ως πρώτη κίνηση ζητούν με επιστολή τους από την πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη “η Επιτροπή να φέρει τόσο τον τίτλο, όσο και τις εργασίες της για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.”
Την ίδια ώρα, πέντε Περιφερειακοί σύμβουλοι με επιστολή τους στον Περιφερειάρχη ζητούν να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το έργο της Διακομματικής Επιτροπής να αφορά όλη την Περιφέρεια και όχι να εξαιρεί τους Νομούς Δράμας και Καβάλας.
Η επιστολή των προέδρων των Επιμελητηρίων:
“Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
αναμφισβήτητα η απόφαση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη μιας περιοχής, αποτελεί θετική πρωτοβουλία.
Η σύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, από τον τίτλο της και μόνο, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στην περιοχή της Δράμας και Καβάλας, εξαιτίας της εμπειρίας και των πολιτικών, που εφαρμόσθηκαν στον παρελθόν και δημιούργησαν ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ιστορικά οι πολιτικές αυτές απέτυχαν διότι ούτε η προσδοκώμενη ανάπτυξη της Θράκης ήρθε, ενώ δυστυχώς υπήρξε αποβιομηχάνιση των περιοχών της Δράμας και της Καβάλας, ειδικά την περίοδο που τα διαφορετικά κίνητρα ήταν σε βάρος των δύο αυτών περιοχών. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί και κοινωνική και πολιτική ένταση εντός της ίδιας περιφέρειας, πράγμα που χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο, την ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση.
Είναι σαφές ότι η Περιφέρεια μας, είναι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, και έτσι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Επιπρόσθετα ο Χάρτης Περιφερειακών ενισχύσεων στην Ε.Ε. αναγνωρίζει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ως μία ενιαία οντότητα και επομένως με κοινή παρουσία στις πολιτικές κρατικών ενισχύσεων, από τα κοινοτικά πλαίσια, αλλά και των ειδικών κινήτρων, που αρκετές φορές έχουν παραβιασθεί, όσον αφορά την ισότιμη και ενιαία εφαρμογή τους και αυτό θα σας το αποδείξουμε με στοιχεία.
Ως Επιμελητήρια διαθέτουμε, από μελέτες και έρευνες στοιχεία, με την καταγραφή των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, που αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ συνολικά δεν έχει αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και αυτό δεν βοηθά όταν διατηρούνται ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν περιοχές εντός της Περιφέρειας που έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από την ολοκλήρωση βασικών υποδομών, όπως η Εγνατία οδό και άλλες όπως η Δράμα που ακόμη αναμένει την σύνδεση της, αλλά και η Καβάλα που περιμένει χρόνια την σύνδεση του εμπορικού λιμανιού της, με την σιδηροδρομική γραμμή.
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
αντιλαμβανόμενοι ότι συγκεκριμένοι λόγοι, επαναλαμβανόμενοι εδώ και πολλές δεκαετίες, οδήγησαν να παρθεί απόφαση για σύσταση της Επιτροπής, που στον τίτλο τουλάχιστον κόβει ουσιαστικά την Περιφέρεια στην μέση.
Πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε μαζί μας, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι, να μην συμβεί ότι είχε γίνει στο παρελθόν, που ήταν σε βάρος των περιοχών μας, και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όπως είναι μία και ενιαία στον χάρτη των κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει έτσι να αντιμετωπιστεί και τώρα.
Προτείνουμε η Επιτροπή να φέρει τόσο τον τίτλο, όσο και τις εργασίες της για το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Είμαστε δε απόλυτα στην διάθεση σας, να σας δώσουμε με μεγάλη μας χαρά, ότι έχουμε στα Επιμελητήρια μας, από μελέτες και έρευνες καθώς επίσης και τα συμπεράσματα με τις προτάσεις από τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μας.
Με εκτίμηση Στέφανος Γεωργιάδης Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας
Μάρκος Δέμπας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας”
Η επιστολή των πέντε Περιφερειακών συμβούλων
“Αγαπητέ Περιφερειάρχη,
Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και ύστερα από πρόταση βουλευτών της Θράκης συγκροτήθηκε ειδική διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει τα προβλήματα της Θράκης και θα προτείνει τρόπους για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος της πατρίδας μας.
Παρά τους ευγενείς στόχους της πρωτοβουλίας, αυτή θα μείνει λειψή και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθόσον διαιρεί την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις τους δεν γίνεται να απομονωθούν γεωγραφικά, θα είναι δε ανεφάρμοστες και αλυσιτελείς όποιες προσπάθειες διαχωρίζουν τις περιοχές και τους κατοίκους αντί να ενώνουν διαμορφώνοντας κοινή περιφερειακή συνείδηση.
Θεωρούμε πως δεν υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης που να μη χαρακτηρίζουν εξίσου ή να μην επηρεάζουν άμεσα και την Ανατολική Μακεδονία (ενδεικτικά: συνοριακότητα, δημογραφική γήρανση, αποβιομηχάνιση, απόσταση από αγορές). Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η Ανατολική Μακεδονία επιβαρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό/μεταναστευτικό και από τον Covid-19, συνεπώς οι ισορροπίες που είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλο κόπο έχουν ήδη ανατραπεί.
Από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειάς μας πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε το έργο της Διακομματικής Επιτροπής να αφορά όλη την Περιφέρεια και όχι μονάχα ένα γεωγραφικό της διαμέρισμα που έχει βέβαια τη δική του ιστορία, δεν αποτελεί όμως ξεχωριστή διοικητική, νομική και οικονομική οντότητα.
Ως παράταξη θα αποστείλουμε επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο στον Πρόεδρο της Βουλής και στα πολιτικά κόμματα, καθώς και στους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Σιμιτσής, Επικεφαλής της παράταξης «Περιφέρεια σε Δράση», Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης.
Γεώργιος Ζιμπίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αρχέλαος Γρανάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας, Πρόεδρος της «Εργοανάπτυξη ΑΜΘ ΑΕ».
Δημήτριος Δόντσος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης.
Ιωάννης Ζαμπουνίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Έβρου.”
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;