“ΧΟΙΡΙΝΑ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ”: Το επώνυμο ελληνικό χοιρινό της Ροδόπης

15 Φεβρουαρίου 202309:12

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Ένας από τους 200 (νέους) χοιροτρόφους στην Ελλάδα, είναι και ο κ. Κύριλλος Καλπακίδης που παρέλαβε την οικογενειακή μονάδα εκτροφής χοίρων (έτος ιδρύσεως 1989) και την ανέπτυξε με σταθερούς ρυθμούς σε μια πρωτοπόρο Χοιροτροφική μονάδα, μοναδική στο είδος της στο Ν. Ροδόπης.Από το 1995 ασχολείται με την αναπαραγωγή και πάχυνση χοίρων εφαρμόζοντας απόλυτα υγιεινές συνθήκες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα την διάθεση κρέατος υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Χοιρινό κρέας από την Ροδόπη με την εγγύηση Κύριλλου Καλπακίδη (video)

Το Komotinipress συνάντησε στην φετινή διοργάνωση της Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, τον κ. Κύριλλο Καλπακίδη ο οποίος και παρακολούθησε όλες τις τελευταίες εξελίξεις, καινοτομίες και τεχνολογίες, καθώς και σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων, μηχανήματα και υπηρεσίες που αφορούν στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση λειτουργίας μιας χοιροτροφικής μονάδας.

Μετά τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού, ακολούθησε η οικονομική κρίση που οφείλεται στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, έχοντας ως συνέπεια από το 2020 την δημιουργία ενός εκρηκτικού μείγματος που υποχρέωσαν αρκετές επιχειρήσεις του κλαδου μικρές, αλλά και μεσαίου μεγέθους να κλείσουν.

Σε πείσμα της κρίσης που κυριολεκτικά μαστίζει τον χώρο της χοιροτροφίας, ο κ. Κύριλλος Καλπακίδης κατάφερε με διαρκή κι επίπονη προσωπική εργασία να δημιουργήσει και να διατηρήσει υγιή μία σύγχρονη χοιροτροφική μονάδα, την μοναδική στο Ν. Ροδόπης, επενδύοντας διαρκώς στην ευζωΐα των χοίρων την ορθή διαχείριση των αποβλήτων , την τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών και στις σύγχρονες μεθόδους χοιροτροφίας.

Σε σχετική ερώτηση , ο κ. Κύριλλος Καλπακίδης έδειξε μία συγκεκριμένη αισιοδοξία για το μέλλον τονίζοντας ότι “αφού καταφέραμε να επιβιώσουμε με όποιον τρόπο ο καθένας έβρισκε πρόσφορο, πλησιάζουμε σε φάση ανάκαμψης, αλλά η κρίση είναι δυναμική και δεν έχει τελειώσει ακόμη. Και μην ξεχνάμε ότι η χοιροτροφία απαιτεί υψηλές επενδύσεις”.

Ο κ. Κύριλλος Καλπακίδης επισημαίνει ότι “ο κλάδος της χοιροτροφίας έχεις τις μικρότερες ενισχύσεις και αποτελεί την πιο αδικημένη μορφή της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά πρέπει το κράτος να θεσπίσει κίνητρα για αύξηση των κοπαδιών, να δώσει ενισχύσεις για τις τροφές και να στηρίξει προγράμματα, όπως αυτό της ευζωίας…”

Τα “Χοιρινα Καλπακίδη” συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις της Zootechnia προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα αναπαραγωγικής διαδικασίας, εκτροφής, διατροφής, υγείας, βιοασφάλειας,συστηματοποίησης κι εκμηχανισμού εκτροφής και δημιουργίας προϊόντων ΠΟΠ, ζωοτεχνικής διαχείρισης και τήρησης αρχείων παραγωγής.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν,ότι πίσω από το φρέσκο χοιρινό που απολαμβάνουμε πλέον σε επιλεγμένα Κρεοπωλεία της πόλης μας, βρίσκεται η μακρόχρονη πείρα διαχείρισης της μονάδας από ζωοτέχνη σε στενή συνεργασία και παρακολούθηση απο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (ΖΩΟΤΕΧΝΗ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ) προσφέροντας στην Ροδόπη μοναδικό επώνυμο ελληνικό χοιρινό!

“Πανόραμα” του πρωτογενούς τομέα η φετινή Zootechnia – Εντυπωσιάζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις του κλάδου – “Μαγνήτισαν” επισκέπτες και κατοίκους τα άλογα από το Σαλόνι Αλόγου

Αρθρογράφος