ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ;

12 Ιουνίου 201718:57

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στον τοπικό τύπο της Κομοτηνής , ο υπεύθυνος της ΔΕΥΑΚ κ . Δημ. Καρασταύρου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου (για την οποία δεν έχει ενημερωθεί η σύνταξη του Hellas Press Media) στην οποία αναφέρθηκε περιγραφικά στα όσα ήδη έχουμε διαβάσει από το χθεσινό ρεπορτάζ.

Να επισημάνουμε ότι (ορθώς) ο κ. Δημ. Καρασταύρου αναφέρθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες της βλάβης που υπέστη το σύστημα τροφοδοσίας και του αξίσουν εύσημα για την προνοητικότητά του και το επιτυχημένο management που ο ίδιος εφαρμόζει.

Το ζήτημα ,όμως, αφορά  στη δημόσια υγεία και στις καταγγελίες δημοτών για νερό θολό  που “βρωμάει” και εκφράζονται φόβοι για την δημόσια υγεία!

Παρά τις αόριστες διαβεβαιώσεις του κ. Δημ. Καρασταύρου για το ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η δημόσια υγεία, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ως προς την ποιότητα του νερού σε αρκετές περιοχές  της Κομοτηνής, ενώ  έχουν αναφερθεί μεμονωμένα κρούσματα ΟΞΕΙΑΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ χωρίς να είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε για τον αν πρόκειται για περίπτωση εντεροιού ή για Οξεία γαστρεντερίτιδα από μολυσμένο νερό..

Να επισημάνουμε  ότι ο  συνήθης τρόπος μετάδοσης των  υπεύθυνων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Οι επιδημίες οξείας διάρροιας από Σαλμονέλλα ή παθογόνο κολοβακτηρίδιο είναι συχνές σε πληθυσμούς που ζουν σε καταυλισμούς ή χωριά χωρίς κεντρική αποχέτευση και ύδρευση. Στις περιπτώσεις αυτές οι βόθροι οικιών μπορεί να επικοινωνούν με πηγές πόσιμου ύδατος τις οποίες μολύνουν. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας δεν είναι σπάνιες στις ανεπτυγμένες χώρες και συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύσεως.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν συντρέχει στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας από χθες χρησιμοποιεί αποκλειστικά ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ για τις περισσότερες διατροφικές του ανάγκες!

Ως εκ τούτου οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΚ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ με βάση τα στοιχεία που έχουν από δειγματοληψίες και επιστημονικές μετρήσεις που θα διενεργήσουν οι ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ και με αναφορά σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Μέχρι τότε θα έπρεπε αρμόδια κλιμάκια να ασχοληθούν με την η έντονη θολερότητα, την έντονη οσμή που εμφανίζει το νερό της ύδρευσης και να αποφανθούν για το αν πρόκειται για  πιθανότητα ανθρωπογενούς – μικροβιακής επιβάρυνσης ή για φυσικοχημική ρύπανση, που καθιστά απαγορευτική ή όχι τη χρήση του.

Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσει η  δειγματοληψία και σχετικές αναλύσεις, για να διαπιστωθεί ο βαθμός καταλληλότητας χρήσης του νερού.

Για προληπτικούς λόγους, ο Δήμος Κομοτηνής θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει στις περιοχές που υπάρχει εντονότερο πρόβλημα τη χορήγηση εμφιαλωμένου νερού στους πολίτες καθώς και να φροντίσει να γίνεται  διανομή νερού και από υδροφόρο όχημα μεταφοράς πόσιμου ύδατος.

Περιμένουμε την πλήρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αρθρογράφος