Ημερολόγιο COVID19 -24/12/2020

24 Δεκεμβρίου 202019:54
 
Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
 
  • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 937 νέα κρούσματα και 62 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 133.365 και των θυμάτων σε 4.402.Συνολικά 101 νέα κρούσματα στην ΑΜΘ και 19 νέα κρούσματα στη Ροδόπη.Παραμένουν διασωληνωμένοι 495 συμπολίτες μας, ενώ 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Η θνητότητα (ως ποσοστό επί των συνολικών αναγνωρισμένων κρουσμάτων) αυξήθηκε και πάλι σήμερα έστω και οριακά (3,3% από 3,27% χθες). Είναι πάντα μεγαλύτερη από την παγκόσμια (2,19%). Η θνησιμότητα στον ελληνικό πληθυσμό εμφανίζει συνεχή και σημαντική άνοδο και από τους ούτε καν 2 θανάτους /100.000 πληθυσμού του τέλους Ιουνίου σήμερα ξεπέρασε τους 41 θανάτους /100.000 Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.719.872 κλινικά δείγματα PCR και 482.598 δείγματα Rapid Ag. Νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων: 15.298 μοριακές PCR & 18.289 Rapid Test Ag.ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 7, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 30. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 2. ΑΡΚΑΔΙΑΣ 3, ΑΧΑΪΑΣ 10, ΒΟΙΩΤΙΑΣ 12, ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 43, ΓΡΕΒΕΝΩΝ 5, ΔΡΑΜΑΣ 7ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 28, ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 39, ΕΒΡΟΥ 32, ΕΥΒΟΙΑΣ 9, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 4, ΖΑΚΥΝΘΟΥ 4 ,ΗΛΕΙΑΣ 9 ,ΗΜΑΘΙΑΣ 10, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2, ΘΑΣΟΥ 2 ,ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2 ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 212ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5, ΚΑΒΑΛΑΣ 19 ,ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 16, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 3 ,ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 56 , ΚΕΡΚΥΡΑΣ 4, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 1 , ΚΙΛΚΙΣ 22 ,ΚΟΖΑΝΗΣ 32, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 9, ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1, ΛΑΡΙΣΑΣ 37ΛΕΣΒΟΥ 7, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 29, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1, ΝΗΣΩΝ 1, ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 23 ,ΞΑΝΘΗΣ 22,ΠΕΙΡΑΙΩΣ 42, ΠΕΛΛΑΣ 13, ΠΙΕΡΙΑΣ 23,ΡΟΔΟΠΗΣ 19, ΣΕΡΡΩΝ 17, ΣΠΟΡΑΔΩΝ 2, ΤΡΙΚΑΛΩΝ 11ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 6, ΦΛΩΡΙΝΑΣ 9, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 12, ΧΑΝΙΩΝ 3, ΧΙΟΥ 1, ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 4
  • Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΘ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ.Ζούμε πρωτόγνωρες τραγικές καταστάσεις στα νοσοκομεία. Παρά την πτώση των εισαγόμενων περιστατικών κορωνοιου έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά συμπτώματα και μάλιστα οικογένειες που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μεθ. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία ντιμετώπισης μιας νόσου. Συγκλονίζει ο αριθμός των νεκρών καθημερινά. Μεγάλη η θνητότητα στις ΜΕΘ και στις κλινικές κορωνοιουΟι κανονικές ΜΕΘ είναι γεμάτες. Αδειάζουν κάποιες αυτοσχέδειες που δημιουργήθηκαν σε θαλάμους, χειρουργικές αίθουσες, ανάνηψη κ.α.λ. αλλά αυτές δεν είναι μεθ και θα πρέπει να επανέλθουν στην φυσιολογική τους λειτουργία.Δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.Όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας μεσολάβησαν οκτώ μήνες από το πρώτο.Ως εκ τούτω οι μεθ ήταν άδειες και το διαθέσιμο προσωπικό στη θέση του.Τώρα είναι γεμάτες οι ΜΕΘ και τσακισμένο, αποδεκατισμένο, εξουθενωμένο το προσωπικό.Δεν αντέχουμε ένα τρίτο κύμα ή προέκταση του δεύτερου σε σύντομο χρονικό διάστημα.Στον αριθμό των λειτουργούντων μεθ προστίθονται από το Υπουργείο Υγείας και οι αυτοσχέδειες μεθ που δεν είναι μεθ. Ακόμη και τώρα με τη πτώση των εισαγωγών οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σε πάρα πολλά νοσοκομεία.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
ΑΧΕΠΑ. 43 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ 43 ΚΛΙΝΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 42 ΣΤΙΣ 43 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. 24 ΣΤΙΣ 24 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ.
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 16 ΣΤΙΣ 17 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ.
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. 8 ΣΤΙΣ 8.
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ. 4 ΣΤΙΣ 6. ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΜΑΦ 5 ΚΛΙΝΩΝ.
ΝΟΣ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. 8 ΣΤΙΣ 8.
ΝΟΣ. ΒΕΡΟΙΑΣ 8 ΣΤΙΣ 8.
ΝΟΣ. ΣΕΡΡΩΝ. 14 ΣΤΙΣ 14.
ΝΟΣ. ΕΔΔΕΣΑΣ. 3 ΣΤΙΣ 3.
ΝΟΣ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ. 8 ΣΤΙΣ 8 έκλεισαν οι αυτοσχέδειες 6 κλίνες.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΘΕΣΣΑΛΙΑ.
ΝΟΣ. ΒΟΛΟΥ. 8 ΣΤΙΣ 8.
ΝΟΣ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. 6 ΣΤΙΣ 6.
ΝΟΣ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ. 12 ΣΤΙΣ 12.
ΝΟΣ. ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ. 21 ΣΤΙΣ 31 ΑΛΛΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ ΣΕ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ.
ΠΑΝΕΠ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ 13 ΣΤΙΣ 18.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
ΝΟΣ. ΛΑΜΙΑΣ. 12 ΣΤΙΣ 12
ΝΟΣ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ. 5 ΣΤΙΣ 10.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ ΑΤΤΙΚΗ.
ΚΑΤ. 4 ΣΤΙΣ 7
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. 13 ΣΤΙΣ 14
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. 9 ΣΤΙΣ 11.
ΣΩΤΗΡΙΑ. 57 ΣΤΙΣ 84
ΝΙΜΙΤΣ. 3 ΣΤΙΣ 4
ΕΛΠΙΣ. 6 ΣΤΙΣ 6
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ. 24 ΣΤΙΣ 32.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΦ 12 ΚΛΙΝΏΝ ΕΤΟΙΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΘΕΝΗ.
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ. 11 ΣΤΙΣ 12.
ΑΤΤΙΚΟ. 14 ΣΤΙΣ 23
ΘΡΙΑΣΙΟ 12 ΣΤΙΣ 12
Η θνητότητα στις ΜΕΘ δυστυχώς είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτό το τραγικό απολογισμό συμβάλλει το πρόχειρο στήσιμο αυτοσχέδειων μεθ χωρίς το κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ.
ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΣΕΙΡΑ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ
 
  • ΠΟΕΔΗΝ: Στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΊΧΟΥ είναι ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. 50 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΣΟΥΝ Ή ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.3 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ. ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ.ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.Η κατάσταση στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι εκτός ελέγχου. Στους 220 υπαλλήλους που διαθέτει, οι 50 είναι εκτός υπηρεσίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών νοσσούν και οι υπόλοιποι σε καραντίνα. Κανείς δεν ενημερώνει επίσημα. Ένας γιατρός του νοσοκομείου νοσηλεύεται διασωληνομένος και δύο ακόμη, γιατρός και βοηθός θαλάμου στη μονάδα αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.Υπάρχει μεγάλη ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού που ξεκίνησε από τη χειρουργική κλινική. Βρέθηκαν 14 νοσηλευόμενοι ασθενείς θετικοί στη χειρουργική κλινική και σχεδόν όλο το προσωπικό της. Κάποιοι εμφάνισαν συμπτώματα και έτσι ξεκίνησε η ιχνηλάτηση. Δεν γινόνταν τεστ προληπτικά στο προσωπικό. Ξεκίνησαν τώρα που ξέφυγε ο ιός. Στους ασθενείς μόνο rapid test γίνονται κατά την εισαγωγή τους τα οποία δεν είναι αξιόπιστα. Ο ιός σιγόβραζε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο. Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει στο νοσοκομείο. Λαμβάνουν δείγματα για μοριακά τεστ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τα οποία αποστέλουν για ανάλυση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αργούν ημέρες να πάρουν τα αποτελέσματα. Η διεκπαιρέωση των ασθενών που εισάγονται γίνεται με rapid test. Η διαχείρηση των περιστατικών κορωνοϊού είναι αρκετά επικίνδυνη. Στην παθολογική κλινική νοσηλεύουν γενικά παθολογικά περιστατικά ύποπτα και θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Στον ίδιο χώρο με έναν διάδρομο σε ξεχωριστούς θαλάμους. Όταν σε έναν ασθενή, έκτακτο περιστατικό που προσέρχεται στα ΤΕΠ και βγει θετικό το rapid test τον εισάγουν στη παθολογική κλινική και μόνο σε αυτούς λαμβάνουν δείγμα για μοριακή ανάλυση. Γι’ αυτό υπήρξε η μεγάλη διασπορά. Κάποιοι εκ των θετικών ασθενών της χειρουργικής κλινικής είχαν πάρει εξιτήριο και άθελά τους διέσπειραν τον ιό στους κατοίκους της περιοχής. Ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι θάλαμοι κορωνοϊού στη παθολογική κλινική συνεχίζουν να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό. Στο νοσοκομείο δεν γίνονται χειρουργεία παρά μόνο κάποια πολύ έκτακτα. Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας. Δύο συνάδελφοι υπηρετούν στην αποστείρωση σε περίοδο πανδημίας. Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού. Ειδικά τώρα είναι αδύνατη η ασφαλής λειτουργία του, λόγω της απουσίας των 50 συναδέλφων που νοσσούν ή είναι σε καραντίνα.
Μιχ. Γιαννάκος Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ
 
  • Βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και τέλος σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν ως τις 10 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα.
 
  • Αθηνά Λινού: Λίγες oι δόσεις του εμβολίου και με καθυστέρηση – Θα εμβολιαστούν μόνο 600.000 «Θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 5% του πληθυσμού» Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, οι δόσεις αυτές θα είναι λίγες. «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί η Ελλάδα θα πάρει κάτι περισσότερο από 1 εκατ. δόσεις μέχρι το Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 600.000 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 5% του πληθυσμού και αν υπολογίσουμε πώς ακόμη ένα 5% είναι ασυμπτωματικοί και έχουν αποκτήσει ανοσία τότε πάμε σε ένα 10%», το οποίο όπως τόνισε «και πάλι είναι πολύ μικρό νούμερο». Επιπλέον τόνισε πως το εμβόλιο «καθυστερεί πολύ» με τα αποτελέσματα του εμβολίου να καθίστανται, επίσης, μακρινά όσον αφορά στη χώρα διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για ευθύνη της ποιότητας του εμβολίου αλλά των λίγων δόσεων. Όσον αφορά τον εμβολιασμό και τη διστακτικότητα του κόσμου σημείωσε πως «να ξαναδούμε την επικοινωνία, είναι πολύ σημαντικό γιατί δικαίως κάποιοι φοβούνται», καθώς «είναι κάτι νέο, που δεν το ξέρουν, υπάρχει παραφιλολογία». «Πρέπει να πείσουμε όλους να αναλογιστούν τον κίνδυνο να μην κάνουμε εμβόλιο σε σχέση με τον ελάχιστο κίνδυνο απλών παρενεργειών, το πόσο κερδισμένοι θα είμαστε αν το κάνουμε -όταν το έχουμε, βέβαια», σημείωσε. Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, έκανε λόγο για «πολύ λίγα τεστ», επισημαίνοντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα που βλέπουμε είναι η «κορυφή του παγόβουνου». «Τα τεστ είναι λίγα αν με 11.000 έχουμε 550 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, είναι 5%, σαφώς πάνω από το όριο του εξαιρετικά επικίνδυνου, που είναι το 4%. Βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, τα σοβαρά κρούσματα, εκεί που υπάρχουν τα αδιάγνωστα κρούσματα, εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος να έχουμε έξαρση» επεσήμανε.
 
  • Την άποψη ότι το εμβόλιο δε θα φέρει το τέλος της πανδημίας εξέφρασε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς όπως επισήμανε είναι αδύνατον να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού. «Ο ιός θα μας απασχολήσει πολλούς μήνες. Το εμβόλιο και η ανοσία είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι το τέλος της πανδημίας, ούτε καν η αρχή του τέλους. Είναι αδύνατον να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι την άνοιξη. Πρώτον, δεν έχουμε αυτό τον αριθμό των εμβολίων και δεύτερον η κίνηση να πείσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να εμβολιαστεί θα είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της Πολιτείας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», σημείωσε.Πρόσθεσε δε ότι ο κοροναϊός μεταλάσσεται και μπορεί να καταστήσει αναποτελεσματικά τα εμβόλια.«Ο ιός μεταλλάσσεται και μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη ή και τρίτη γενιά εμβολίων. Είναι πιθανόν η μετάλλαξη να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ποτέ κανένας ιός δεν αντιμετωπίστηκε με την πρώτη γενιά εμβολίων. Το αποτέλεσμα των εμβολίων θα το δούμε μετά τον Μάρτιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος. Παράλληλα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το τέλος της πανδημίας τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνο να το προαναγγείλουμε αυτή τι στιγμή. «Πλέον οι αριθμοί των διασωληνωμένων, η πληρότητα των ΜΕΘ και κυρίως οι θάνατοι αποτελούν το βαρόμετρο αυτής της πανδημίας και δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Ο ιός λειτουργεί με αστραπιαία ταχύτητα και δεν μπορεί κανείς να τον υπολογίσει. Η πανδημία είναι μπροστά μας, δεν είναι πίσω μας», κατέληξε.
 
  • Μεγάλες διακυμάνσεις παρουσιάζουν τα ποσοστά αποδοχής γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού.Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει πως η συμμετοχή των υγειονομικών κυμαίνεται μεσοσταθμικά μεταξύ 50% και 60%, με τα ποσοστά αποδοχής να είναι υψηλότερα μεταξύ των γιατρών, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%. Μεγαλύτερη επιφύλαξη παρατηρείται στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, όπου το ποσοστό πέφτει στο 40% με 50%.Κοντά στο 50%, μεσοσταθμικά, κινήθηκε αρχικά η πρόθεση συμμετοχής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με το ποσοστό να είναι σημαντικά υψηλό στους γιατρούς και χαμηλότερο στους νοσηλευτές.Οκτώ στους δέκα γιατρούς στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κάνουν το εμβόλιο, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής πανελλαδικά. Στη Λάρισα το ποσοστό συμμετοχής των γιατρών ξεπερνά το 50% σε ό,τι αφορά τους γιατρούς και κινείται κοντά στο 40% στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Περίπου οι μισοί υγειονομικοί έχουν απαντήσει μέχρι σήμερα θετικά στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και συντονιστή COVID, κ. Γιώργο Πατλάκα, το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.«Σε αυτή τη φάση κινούμαστε κατά μέσο όρο στο 50% του συνόλου του προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού. Πολλοί συνάδελφοι που δεν το δήλωσαν αρχικά έρχονται και μου λένε θέλω να το κάνω. Είμαι σίγουρος πως μέσα στις επόμενες μέρες, μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, τα ποσοστά θα αυξηθούν σημαντικά», ανέφερε.

Αρθρογράφος