Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Βάσει της ανακοινωσης του ΕΟΔΥ, Σήμερα ανακοινώνουμε 2.135 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95.137, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες. 4.840 (5.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 24.679 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 161 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.0% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.815 θανάτους συνολικά στη χώρα. 721 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ειδικότερα, εντοπίστηκαν 401 κρούσματα στην Αττική, 607 στη Θεσσαλονίκη, ενώ μόνο σε μία περιφέρεια εντοπίστηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, τη Λάρισα με 129 κρούσματα.
Δείτε τον χάρτη κατανομής τους ανά γεωγραφική περιφέρεια
Αναλυτικότερα:
13 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
401 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
607 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
25 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
75 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
31 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
18 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
28 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
129 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
93 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
52 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
68 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
26 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
31 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
20 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών ανακοίνωσε πως η Βουλγαρία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανόντων από κορονοϊό στην ΕΕ, ανά 1 εκ. νομίμου πληθυσμού .Τις τελευταίες 7 ημέρες η θνησιμότητα έφτασε τα 15 άτομα ανά εκατομμύριο. Μεγαλύτερη θνησιμότητα έχει η πρώην ΠΓΔΜ/Β. Μακεδονία με 18.8 θανάτους από κορονοϊό ανά 1 εκ. νομίμους κατοίκους. Η Θετικότητα των τεστ είναι 40% στην Βουλγαρία, 32,5% στη Σερβία, 33% στην ΠΓΔΜ 35% στο Μαυροβούνιο, 33,8% στην Αλβανία . Το σύνολο των θανάτων στις οκτώ χώρες ήταν 360.
- Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορoνοϊό ξεπερνούν συνολικά τις 4.000, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στη χώρα αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα φτάνει το 99%. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι περίπου 400 την ημέρα.Μάλιστα ο ο αριθμός των νοσηλευόμενων εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέχρι τέλος του μήνα, ενώ σε εκθετική αύξηση θα βρίσκεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Στο Γ. Γεννηματάς ήδη οι 10 στις 11 ΜΕΘ για περιστατικά κοροναϊού είναι κατειλημμένες, και 50 στα 60 κρεβάτια στις κλινικές Covid.Σε κάθε εφημερία γίνονται 100 -125 εισαγωγές, με ένα ποσοστό 30% να αφορά σε περιστατικά με κοροναϊό. Την ίδια ώρα, χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν.
Στη Θεσσαλονίκη, κάθε εφημερία ξεκινάει με γεμάτες τις εντατικές και με δεκάδες εισαγωγές. Η εφημερία στο Παπαγεωργίου έκλεισε με 44 εισαγωγές και γεμάτα και τα 44 κρεβάτια στη ΜΕΘ, ενώ 60 περιστατικά ελέγχονται ως ύποπτα.Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται 220 ασθενείς με κοροναϊό. 860 ασθενείς νοσηλεύονται σε ειδικές μονάδες και πάνω από 3,5 χιλιάδες σε απλές κλίνες. Στην Αττική 167 βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη και 687 σε κλινικές. Στην Θεσσαλονίκη οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούν τις 2000 ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 286.
- Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.135 νέα κρούσματα και 101 θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 95.137 και των θυμάτων σε 1.815. Παραμένουν διασωληνωμένοι 562 συμπολίτες μας, ενώ 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.269.298 κλινικά δείγματα. Οι νέες εξετάσεις κλινικών δειγμάτων ανέρχονται σε 22.166 μοριακές PCR & 10.081.Η θνητότητα επί των 93.006 αναγνωρισμένων κρουσμάτων είναι 1,9% (νέα μικρή άνοδος) ενώ η θνησιμότητα αυξήθηκε σε 16,93/100.000 κατοίκους.
Το ποσοστό των διασωληνωμένων βρίσκεται στο 20,19% των νοσηλευόμενων (με βάση τα στοιχεία νοσηλειών της ΗΔΙΚΑ). Το ποσοστό εισαγωγών επί των κρουσμάτων αυξήθηκε ελαφρά παραμένοντας κάτω από 3%. Το ποσοστό των διασωληνωμένων προς τους νοσηλευόμενους κινείται γύρω στο 20% (στοιχεία εισαγωγών ΗΔΙΚΑ).
- Σύμφωνα με τους γιατρους της κλινικής πράξης και της πρώτης γραμμής “τα στοιχεία των επόμενων ημερών θα δείξουν την πορεία της επιδημικής έξαρσης και των αποτελεσμάτων του «εγκλεισμού». Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να μιλάμε εύκολα για «επιπέδωση» καμπυλών και βεκτίωση γιατί κάτι τέτοιο προκαλεί υπεραισιοδοξία και ευφορία που μπορεί με τη σειρά τους να προκαλέσουν νέα επιδείνωση.Η θνητότητα (θάνατοι επί γνωστών κρουσμάτων) στην Ελλάδα ανέβηκε τον τελευταίο μήνα από 1,5% στο 1,8% παρά την αύξηση των κρουσμάτων… Επίσης η θνησιμότητα από λίγο κάτω από 2/100.000 πληθυσμού που ήταν στις 23/6 ανέβηκε σε σχεδόν 16/100.000 χθες. Δηλαδή σε 5 μήνες οκταπλασιάστηκε. Αυτά όλα γιατί ο λαός μας δεν θέλει να τηρεί μέτρα υγιεινής… Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς άλλους Ευρωπαίους και μη. Αν (δυστυχώς με το αν βάζεις το Παρίσι σε μπουκάλα) τηρούσαμε μέτρα, τώρα θα είχαμε είτε ελάχιστα είτε πολύ λιγότερα προβλήματα. Κάποια στιγμή η χώρα θα ξανανοίξει. Αν πάλι δεν τηρηθούν μέτρα θα ξανακλείσει… Και αυτό συνεχώς μέχρι να βρεθεί κατάλληλο εμβόλιο και/ή θεραπεία. Δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση. Όσο νωρίτερα το χωνέψουμε τόσο λιγότερο κακό θα πάθουμε! Ο ιός δεν καταλαβαίνει από θεωρίες συνομωσίας, πολιτική, θρησκεία, πατρίδα, ιδεολογία… Απλά πολλαπλασιάζεται, καταστρέφει και μεταδίδεται!”
- Στην Ρόδο, σύμφωνα με καταγγελία της Διοίκησης του Νοσοκομείου προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων.Παράλληλα όπως αναφέρουν λόγω έλλειψης προσωπικού στα πλυντήρια του Νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι πλένουν τις στολές τους στα σπίτια τους με κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.Επίσης το Εργασιακό Σωματείο προέβη στην αγορά μηχανήματος HI-FLOW RESPRO H-80M με κωδικό F1120408004 αξίας περίπου 5.000 ευρώ, για την υποστήριξη εργαζομένου που χτυπήθηκε από το covid-19 και βρίσκεται ένα βήμα πριν την διασωλήνωση, γιατί όταν απευθυνθήκαμε στην διοίκηση μας είπανε ότι δεν έχουμε χρήματα.
- Δυστυχώς, χθες, έχασε τη μάχη με τον φονικό ιό νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο Δράμας. Γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη εδώ και δέκα μέρες σε Νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κι άλλοι υγειονομικοί του νομού μας που βρίσκονται διασωληνωμένοι ως συνέπεια του κορωνοϊού.Υπάρχει μεγάλη διασπορά εντός του ίδιου του Νοσοκομείου (περίπου 70 άτομα, γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, νοσούν από κορωνοϊό).
- Ένας 66χρονος άνδρας από την Ξάνθη αποσωληνώθηκε το τελευταίο 24ωρο από την ΜΕθ του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.Ο 66χρονος έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο στις 7 Νοεμβρίου όμως μέσα σε δέκα ημέρες η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και έτσι μεταφέρθηκε στην ΜΕΘ όπου και παρέμεινε μέχρι και εχτές.Σήμερα ο ασθενής συνεχίζει την θεραπεία του σε κλινική covid-19.Εν τω μεταξύ αμείωτος είναι ο ρυθμός των κρουσμάτων. Εχτές σημειώθηκαν 9 εισαγωγές ενώ δόθηκαν 7 εξιτήρια.Σήμερα στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 95 ασθενείς, εκ των οποίων 72 στη Covid-19, 17 στη ΜΕΘ και 6 στη ΜΕΛ .
- Θετικοί στον CoviD – 19 εντοπίσθηκαν πέντε εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ (Ειδικού Σχολείου) Γενισέας, όπως έκανε γνωστό πριν απο λίγο με ανάρτησή του ο διευθυντής του σχολείου κ. Κλεομένης Ψωμακέλης.
- Τέσσερα τμήματα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ορεστιάδας ανέστειλαν την λειτουργία τους για 14 ημέρες, μετά από δύο επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς.Το σχολείο αυτό βρίσκεται στο χωριό Θούριο και μπορεί όλη η υπόλοιπη εκπαίδευση να έχει κλείσει και να γίνεται με τηλεκπαίδευση, αλλά τα Ειδικά σχολεία σε όλη την χώρα συνεχίζουν την λειτουργία τους. Μετά όμως από τα δυο θετικά κρούσματα που βρέθηκαν σε ισάριθμους εκπαιδευτικούς, από χθες ανέστειλαν την λειτουργία τους 4 συνολικά τμήματα του σχολείου.
- Οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι τρεις μεταλλάξεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και δημιούργησαν το νέο στέλεχος του κοροναϊού, είναι οι δυο βασικοί παράγοντες που καθιστούν πιο επιθετικό και σοβαρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα από τα δυο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με την περασμένη άνοιξη είναι ο καιρός και τόνισε πως «το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9- 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού. Έτσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων».
Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο οφείλεται η αυξημένη επιθετικότητα του κορωνοϊού, είναι το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι, «έγιναν τρεις μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, που τον έκαναν ακόμα πιο σταθερό, πιο μεταδοτικό και επιπλέον το καινούργιο αυτό στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο γρήγορα και πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα» τα οποία τώρα βλέπουμε να μολύνουν τον πληθυσμό στη χώρα μας.
Επισήμανε ωστόσο ότι στον κορωνοϊό «αν και μπορούν να γίνουν 30.000 μεταλλάξεις στο RNA αυτό δεν συμβαίνει ευτυχώς, διότι ο κορωνοϊός έχει ένα σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του, όπως ο υπολογιστής τον αυτόματο διορθωτή, έτσι οι μεταλλάξεις του είναι περίπου υποδεκαπλάσιες σε σχέση με τον ιό της γρίπης» και διευκρίνισε πως «οι μεταλλάξεις του ιού που έγιναν τον Φεβρουάριο στη Ευρώπη και συγκεκριμένα η μετάλλαξη 614 στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, είχε ως αποτέλεσμα να έχει 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τα κύτταρά μας και έτσι ο ιός γίνεται δέκα φορές πιο μεταδοτικός, πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και δίνει περισσότερους απογόνους».
Στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός ήρθε τον Ιούνιο και η μετάλλαξη αυτή μεγάλωσε σε συχνότητα και έφτασε περίπου στο 40 %, με αποτέλεσμα να μολύνει όχι μόνο τα ενήλικα άτομα, αλλά να μολύνει και παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών σε ποσοστό 7%, σε αντίθεση με το κινέζικο στέλεχος που μόλυνε μόνο το 1%
- Ανεπαρκής -και επιδημιολογικά- εμφανίζεται ο αριθμός των τεστ που διεξάγει η Ελλάδα, με βάση τον υψηλότατο βαθμό θετικότητας που καταγράφεται συστηματικά, αλλά και από το γεγονός ότι κατατάσσεται 34η στην Ευρώπη, πάνω μόνον από βαλκανικές χώρες και κάποιες από το πρώην ανατολικό μπλοκ.Εδώ και σημαντικό διάστημα, ο βαθμός θετικότητας χτυπάει το καμπανάκι της ανάγκης για περισσότερα τεστ για τον κορωνοϊό.
Η θετικότητα ή το ποσοστό των θετικών τεστ για τον κορωνοϊό είναι ακριβώς αυτό: το ποσοστό όλων των τεστ που διενεργήθηκαν και στα οποία απομονώθηκε ο ιός. Ο τύπος υπολογισμού είναι: θετικά τεστ / συνολικά τεστ Χ 100. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Johns Hopkins, η θετικότητα συμβάλλει στο να αντιλαμβάνονται οι ειδικοί τα εξής:
Ποιο είναι το τρέχον επίπεδο μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Αν γίνονται αρκετοί έλεγχοι για τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται.
Το ελληνικό σύστημα, όμως, φαίνεται πως συναντά τα όριά του, στις 25.000 τεστ την ημέρα.Η θετικότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 10%, όταν οι διεθνείς Οργανισμοί θεωρούν «πολύ υψηλά» ποσοστά της τάξης του 4% ή του 5%. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει στενή σχέση με τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ, στα οποία η χώρα μας εμφανίζει ανεπάρκεια από την πρώτη φάση της επιδημίας. Το πρόβλημα συνεχίζεται μέχρι σήμερα.Με βάση τα στοιχεία του Worldometer, η Ελλάδα κατέχει την 34η ευρωπαϊκή θέση σε αριθμό τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας πίσω της μόνο βαλκανικές χώρες και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ: Ρουμανία, Σλοβακία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βοσνία, Μολδαβία, Κροατία, Αλβανία.Η υστέρηση στα διενεργούμενα τεστ εξακολουθεί να υφίσταται, παρά το γεγονός ότι από τα μέσα Οκτωβρίου έχει χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι, με τη θετικότητα να ξεπερνά τα διεθνώς αποδεκτά ποσοστά. Ο πίνακας που ακολουθεί, δείχνει πως το ποσοστό κινείται σταθερά σε πολύ υψηλά επίπεδα, που έχουν ξεπεράσει ακόμη και το 18% πανελλαδικά, από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.Στις 29 Οκτωβρίου, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 10%. Στις 7 Νοεμβρίου καταγράφηκε ποσοστό 31,5% στα Γρεβενά και 23,5% στην Πιερία, ενώ στις 10 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε θετικότητα 32% στη Θεσσαλονίκη.Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι η γειτονική και «αδελφή» Κύπρος εμφανίζεται να έχει διεξάγει ως σήμερα υπερδιπλάσιο αριθμό τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους, περίπου 453.000, έναντι μόλις 207.000 για την Ελλάδα, με βάση σωρευτικά στοιχεία έως και τη 18η Νοεμβρίου.Επακόλουθο ενδεχομένως αυτού του φαινομένου είναι και το ότι η χώρα μας εμφανίζεται να υποκαταγράφει διαγνωσμένα κρούσματα σε σχέση με τους θανάτους, με σταθερότητα στη διάρκεια της κρίσης, όπως προκύπτει από τη σύγκριση του πίνακα που ακολουθεί, για τα διαπιστωμένα κρούσματα, σε σχέση με τον προηγούμενο, που καταγράφει τους θανάτους.Σε κάθε χρονική περίοδο, η χώρα μας εμφανίζεται σταθερά να έχει μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σε σχέση με τα κρούσματα. Κι αυτό ενώ πολλάκις έχει ειπωθεί από υπεύθυνα χείλη του επιστημονικού και ιατρικού κόσμου ότι το ποσοστό θνησιμότητας στις ελληνικές ΜΕΘ είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι στις άλλες χώρες. Που σημαίνει -δια της εις άτοπον απαγωγής- ότι ναι μεν σε όλες τις χώρες υποκαταγράφονται τα κρούσματα, στην Ελλάδα όμως υποκαταγράφονται αισθητά περισσότερο, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό και στις επιδημιολογικές προβλέψεις.Ενδεικτικά, παρατίθεται ο μηνιαίος αριθμός των τεστ που έχουν γίνει στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας:
Φεβρουάριος – Απρίλιος: 75.170.
Μάιος: 105.348.
Ιούνιος: 132.257.
Ιούλιος: 217.080.
Αύγουστος: 419.512.
Σεπτέμβριος: 358.182.
Οκτώβριος: 469.773.
Νοέμβριος (έως σήμερα): 350.867.
Είναι ώρα των εξηγήσεων από τους αρμόδιους με ποιον γνώμονα έχουν προχωρήσει σε προσδιορισμό των εθνικών αναγκών για τεστ που είχε για τον έλεγχο της επιδημίας.Κι αυτό μάς φέρνει στο τελευταίο ερώτημα: Τι πανδημικές «προβολές» για τον χειμώνα έκανε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο το επιστημονικό επιτελείο, που εισηγείται στην κυβέρνηση; Πόσο έξω έπεσαν αυτές;
- Ευθύνες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων για την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Θεσσαλονίκη επέρριψε ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. Ο πνευμονολόγος έκανε λόγο για καταστροφή της πόλης, επειδή δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό και την πίεση που έχουν δεχθεί τα νοσοκομεία, ο Νίκος Καπραβέλος, είπε αρχικά: «δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν προβλέφθηκε ο μηχανισμός ανίχνευσης του κρούσματος κορονοϊού εκείνου που δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αψηφά τον κίνδυνο για τον ίδιο και τους άλλους. Αυτά κανένα δείγμα δεν τα δείχνει».Στη συνέχεια ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου αναφέρθηκε στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, λέγοντας: «Η Επιτροπή, που βασίζεται σε δείγματα, εμάς στην ουσία μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόβλεψε αυτό το φοβερό κύμα. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν μπορέσαμε να τον ανιχνεύσουμε και αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία».Ο κ. Καπραβέλος εξήγησε πως: «Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν.Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα».
- Ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου οι δωρεάν δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, με την διαδικασία drive through σε πολίτες στην Κομοτηνή από δύο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.Στους πρώτους 237 ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν 13 άτομα θετικά, τα οποία και αναμένεται να υποβληθούν πλέον σε τεστ μοριακής ανάλυσης προκειμένου να επιβεβαιωθούν ως κρούσμα.Τα drive through rapid tests θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Νοεμβρίου κατά τις ώρες 10:00-14:00 ενώ οι πολίτες κατά την προσέλευση τους θα πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλειας (ΑΜΚΑ) και να έχουν απαραίτητα μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, αποστέλλοντας sms με αριθμό 1 στο 13033 για τη μετακίνησή τους.
- Σχετικά με τη μετάδοση του ιού από τα οικόσιτα ζώα στον άνθρωπο,τονίζεται ότι, «έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τα μινκ στον άνθρωπο και το ανάποδο, ωστόσο στα οικόσιτα ζώα όπως τα σκυλιά και τις γάτες, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στο σκύλο και την γάτα, από την γάτα σε άλλη γάτα, αλλά όχι από τα αυτά τα ζώα στον άνθρωπο. Τα οικόσιτα ζώα δεν αρρωσταίνουν και είναι ασυμπωματικά, καλό όμως είναι όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους να πλένουμε τα χέρια μας, μήπως κατά λάθος αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα μετάδοσης».Σχετικά με τα υπόλοιπα οικόσιτα ζώα, είναι γνωστό πως δεν μεταδίδεται σε πουλερικά και γουρούνια και μπορούμε χωρίς κανένα πρόβλημα να καταναλώνουμε κοτόπουλα και χοιρινό κρέας.
- Περιμένοντας το εμβόλιο…