Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου: Ο ιός έχει διαδοθεί ευρέως στην κοινότητα

28 Αυγούστου 202015:49

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή του πως «ο ιός έχει διαδοθεί ευρέως στην κοινότητα, “χτυπώντας” ιδιαίτερα μεγαλύτερες ηλικίες και εργαζόμενους. Το επιδημιολογικό προφίλ των ασθενών στο νησί δεν ταιριάζει με αυτό άλλων νησιών της χώρας μας (Πάρος, Μύκονος κτλ) και για αυτό ίσως τα μέτρα περιορισμού της εστίασης και διασκέδασης τις βραδινές ώρες, παρόλο που είναι στη σωστή κατεύθυνση περιορισμού του συγχρωτισμού των νέων, δεν αποδίδουν ιδιαίτερα στο νησί μας».

Πιο αναλυτικά: 

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου με αρκετές παρεμβάσεις, σε πολλές κατευθύνσεις, επέστησε την προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από τους πολίτες αλλά και ζήτησε παρεμβάσεις ουσιαστικές από το κράτος. Και πρέπει να επισημανθεί δυστυχώς, ότι μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ την γνώμη του Ιατρικού Συλλόγου, δεν κληθήκαμε σε οποιαδήποτε σύσκεψη οργάνωσης και συντονισμού των μέτρων αν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι θεσμικά σύμβουλοι της πολιτείας για τα ζητήματα περιφρούρησης της υγείας του λαού.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα προβλήματα και δυσλειτουργίες στην λήψη μέτρων σε εργασιακούς χώρους και εκκλησιές, στην έγκαιρη και έγκυρη ιχνηλάτηση και ενημέρωση των επαφών θετικών κρουσμάτων, στην  απαράδεκτη εικόνα λήψης τεστ στο ΚΥ Μυτιλήνης.

Αναδεικνύεται ένα τεράστιο πρόβλημα συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών στην  αντιμετώπιση του κορονοϊού στο νησί μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, λαμβάνοντας και την γνώμη ειδικών, επεξεργάστηκε προτάσεις προς τα Υπουργεία και θεωρεί ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα :

1) Αποστολή κλιμάκιου του ΕΟΔΥ στο νησί για άμεση εκτίμηση της κατάστασης λήψης τεστ ιδιαίτερα από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο του νησιού. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο  μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, είναι καίριο ζήτημα.

2) Συγκρότηση κεντρικού συντονιστικού οργάνου στο νησί. Το όργανο αυτό θα πρέπει να ( είναι ολιγομελές, ευέλικτο και να αποτελείται από έναν ειδικό γιατρό του ΕΟΔΥ, έναν εκπρόσωπο γιατρό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, έναν εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου και τους υπευθύνους πολιτικής προστασίας των δυο Δήμων του νησιού. Το όργανο αυτό θα αποφασίζει και θα συντονίζει όλες τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας στο νησί.

3) Εκπόνηση σχεδίων για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση του κορονοιου. Στα σχέδια αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να περιλαμβάνεται και η χρησιμοποίηση της δομής υγείας που δημιουργήθηκε με χορηγία της Ολλανδικής κυβέρνησης, αν αυτό χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Υγείας από τώρα πρέπει να προχωρήσει στην στελέχωση  με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  αυτής της δομής, η οποία θα προσθέσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης 50-60 κλίνες στο νησί. Αν υπάρξουν γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες πρέπει να γίνει συνεννόηση με τους ιδιώτες ιατρούς του νησιού μας για ένταξη τους στον γενικότερο σχεδιασμό αντιμετώπισης την πανδημίας.

4) Να οργανωθούν με σωστό τρόπο οι λήψεις των τεστ και στο νοσοκομείο ώστε να μην παρακωλύεται  η εύρυθμη λειτουργιά  του ΤΕΠ και στο Κέντρο Υγείας ώστε να μην ξανά παρουσιαστούν φαινόμενα που προσβάλουν την προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Υπάρχουν λύσεις ώστε με μικρή διαμόρφωση κοντέινερ να γίνονται όλα γρήγορα και με ασφαλή τρόπο.

5) Θεωρούμε ότι χρειάζεται να λειτουργήσει δεύτερο μηχάνημα για εξετάσεις PCR για να αποσυμφορηθεί αυτό του νοσοκομείου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες . Αυτό μπορεί να γίνει και με αποστολή μηχανήματος από τον ΕΟΔΥ.

Στο νησί μας φιλοξενούμε περίπου 15000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το ίδιο αυστηρά μέτρα πρέπει να παρθούν σε όλους τους χώρους διαμονής τους ( μάσκες, θερμόμετρα κτλ) Ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού από τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές σε άλλα μέρη της χώρας μας, είναι πολύ μεγάλος λόγω της αύξησης της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Κατανοούμαι όλοι τις συνέπειες μια χαλαρής αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος για το νησί. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να εκπονήσει οπωσδήποτε σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν κρούσματος σε αυτούς τους χώρους, πριν είναι αργά.

Πέραν των παραπάνω μέτρων ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου συστήνει στους πολίτες του νησιού μας να χρησιμοποιούν την μάσκα και σε όλους τους πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους (π.χ. κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι κτλ) και να τηρούν τις σωστές αποστάσεις.

Ο ιός βρίσκεται δίπλα μας, είναι παντού. Είναι απαραίτητο πλέον και το οργανωμένο κράτος, η κυβέρνηση, να βρεθεί πραγματικά δίπλα μας, αποτελεσματικά.»

Αρθρογράφος