Η συμβολική επίσκεψη της ΠτΔ στα Πομακοχώρια του Έβρου και την Ροδόπη

22 Απριλίου 202221:16

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Το Μικρό Δέρειο, το Μεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου και το Θρυλόριο του νομού Ροδόπης επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το πρωί της δεύτερης μέρας της τετραήμερης περιοδείας της στη Θράκη.

Η ΠτΔ στον Έβρο: Τιμούμε τον θρακικό ελληνισμό που συνεχίζει την πορεία του στον χρόνο, με δύναμη και αξιοπρέπεια

Πρώτος σταθμός ήταν το Μικρό Δέρειο, όπου στην πλατεία του χωριού την υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και κάτοικοι. Η κ. Σακελλαροπούλου συνομίλησε μαζί τους και ζήτησε να μάθει πληροφορίες για την περιοχή και τη ζωή των κατοίκων. Ο δήμαρχος της πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και στη συνέχεια μετέβη στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και παρέστη στην Ακολουθία της Αποκαθήλωσης στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο μητροπολίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία της Προέδρου στο χωριό, λέγοντας ότι δείχνει τη στήριξη προς την περιοχή και της πρόσφερε μια εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου φιλοτεχνημένη με κερί.

Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε σε έναν Ουκρανό ιερέα που ήρθε πρόσφυγας με τα πέντε παιδιά του στο Σουφλί «μέχρι να περάσει η οργή του Θεού», ο οποίος ήταν παρών στην εκκλησία και ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν για την Ουκρανία.

Στο Μεγάλο Δέρειο η κ. Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή από τις τοπικές αρχές και κατοίκους και περπάτησε στο χωριό. Έξω από το τέμενος συνάντησε τον τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά και εκπροσώπους της Βακουφικής Επιτροπής, οι οποίοι της πρόσφεραν μια χειροποίητη ελληνική σημαία.

Ο τοποτηρητής της Μουφτείας είπε ότι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβιώνουν ειρηνικά στην περιοχή και είναι πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου ότι αυτή την περίοδο οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το Ραμαζάνι και της ευχήθηκε για το Πάσχα.

Έξω από τον Ευκτήριο Οίκο Αλεβιτών (Τζεμ Εβίτ) συνάντησε τον διευθυντή του μειονοτικού σχολείου Μουμίν Πιρελλί, την πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ιμπραχήμ Χαιρέ και γυναίκες του χωριού.

Ο Ευκτήριος Οίκος Αλεβιτών του Μεγάλου Δερείου, είναι στην Ελλάδα ο πρώτος, εκτός Τεκέ, χώρος προσευχής για τη θρησκευτική κοινότητα των Αλεβιτών.

«Είμαστε υπερευχαριστημένοι, ευγνώμονες για τη χώρα που ζούμε», είπε ο διευθυντής του μειονοτικού σχολείου για την Ελλάδα, αναφερόμενος στη δημιουργία του Ευκτήριου Οίκου, στον οποίο μπορούν πλέον να προσεύχονται τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας των Αλεβιτών.

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται εκεί που βρίσκονται. Η θρησκεία ενώνει», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου πρόσφερε στην κ. Σακελλαροπούλου ένα χειροποίητο κέντημα.

Επόμενος σταθμός ήταν το Θρυλόριο Ροδόπης, ένα χωριό στο οποίο έχουν εγκατασταθεί Πόντιοι πρόσφυγες.

Εκεί την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, οι βουλευτές της Ν.Δ Ευριπίδης Στυλιανίδης, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τάκης Χαρίτου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Αποστολίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στον ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης όπου την υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων, προσκύνησε τον Επιτάφιο και είδε το τέμπλο και εικόνες που τις έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες και τοποθέτησαν στην εκκλησία το 1928 κατά την ανέγερση της.

Στη συνέχεια η κ. Σακελλαροπούλου ξεναγήθηκε σε υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, στην κεντρική πλατεία του χωριού, με εικόνες από την έλευση των προσφύγων.

Οι κάτοικοι πρόσφεραν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία ποντιακή λύρα και αντάλλαξαν ευχές για το Πάσχα.

Στην περιφορά του Επιταφίου στους Ασκητές Ροδόπης παρέστη η ΠτΔ

Στην περιφορά του Επιταφίου σε ένα μικρό χωριό του Νομού Ροδόπης, τους Ασκητές, όπου το 1926 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Καππαδοκία, φέρνοντας μαζί τους την παράδοση αιώνων, παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την κυρία Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1899, ενώ στην περιφορά συμμετείχαν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης της Ν.Δ και Τάκης Χαρίτου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στους Ασκητές οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 45, κυρίως ηλικιωμένοι. Κρατάνε ζωντανές τις μνήμες των προγόνων τους και τις παραδόσεις της Καππαδοκίας και εξέφρασαν τη χαρά τους για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η περιφορά έγινε στην πλατεία του χωριού και υπήρχε στρατιωτική μουσική και στρατιωτικό τμήμα απόδοσης τιμών.

Να σημειώσουμε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμένει ενεργή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα στο πνεύμα της κατανυκτικής ημέρας σημείωσε σε ανάρτησή της στο facebook:

Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, λέει η παράδοσή μας, ο ουρανός δακρύζει. Η φύση συμμετέχει στην οδύνη των Παθών, η πλάση πενθεί. Και κάθε Χριστιανός βιώνει, στην κορύφωση του Θείου Δράματος, την ενδοσκόπηση και την ψυχική και προσωπική του αναφορά στη θλίψη, όσο κι αν στο τέρμα αυτής της πορείας αχνοφέγγει η ζωηφόρος Ανάσταση. Φέτος, ωστόσο, ο άδικος και απρόκλητος πόλεμος που μαίνεται τόσο κοντά μας προσδίδει μεγαλύτερη ένταση στο πένθος μας. Ο ακατάβλητος ουκρανικός λαός φέρει τον δικό του σταυρό και αγωνίζεται ηρωικά για όλους μας, για τα υψηλά ιδανικά που συγκροτούν και συνέχουν τις κοινωνίες μας, δίνοντας νόημα στον ατομικό και τον κοινό μας βίο. Μέσα από τη χαρμολύπη της Εβδομάδας των Παθών αναδύεται το βίωμα του αγωνιστικού σθένους, η βαθιά πεποίθηση και η πίστη μας στον τελικό θρίαμβο του καλού, στο «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και το χάρο», όπως γράφει ο εθνικός μας ποιητής. Σε αυτό το λαμπρό φως της ειρήνης και της ελπίδας προσβλέπουμε. Καλή Ανάσταση!

Αρθρογράφος