Η Ριζάογλου Σεμιχά στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

5 Δεκεμβρίου 202317:45

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης. Η έννοια της ενταξιακής εκπαίδευσης αναφέρεται στη φιλοσοφία της αποδοχής και στην παροχή ενός πλαισίου, μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, μπορούν να εκτιμηθούν ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

 Στα πλαίσια λοιπόν αυτής  της ευαισθητοποίησης, μια ιδιαίτερη  βιωματική  εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές του Μειονοτικού  Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία διοργανώθηκε στο χώρο του σχολείου εκδήλωση-συζήτηση-ενημέρωση  με προσκεκλημένη την Ριζάογλου  Σεμιχά αθλήτρια της παραολυμπιακής κολύμβησης (που γεννήθηκε στο Σέλερο Ξάνθης το 1987) στα 500μ και 100μ ελεύθερου κατηγορίας S3 και στα 50μ ύπτιο κατηγορίας S4. Έχει κατακτήσει χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και συμμετείχε στους παραολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο και στο Λονδίνο. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο ΠΣΑΤ που δόθηκε σε κορυφαίους εκπροσώπους του αθλητισμού στην Ελλάδα με αναπηρία.

Με δυο Παγκόσμια ρεκόρ ολοκληρώθηκε το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης – ΑΜΕΑ

Οι μαθητές  συζήτησαν σε πολύ φιλικό, οικείο   τόνο με την προσκεκλημένη αθλήτρια. Ενημερώθηκαν για την αξία του αθλητισμού στη ζωή των ΑμεΑ, για το θετικό και εξωστρεφή τρόπο με τον οποίο βλέπει  τη ζωή της, την αντιμετώπιση που έχει από τον κοινωνικό και φιλικό της περίγυρο, καθώς και για τα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζει καθημερινά.

«Αποτελεί τιμή για το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής να υποδέχεται μια τέτοια σπουδαία αθλήτρια και άνθρωπο» τόνισε  ο Διευθυντής   Μεμέτ Τουνάλπ.

“Αναμφίβολα, το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν  ότι η αναπηρία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο  σε κανένα άνθρωπο που αγωνίζεται, προσπαθεί και αντιμετωπίζει τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία” υποστήριξε η Υποδιευθύντρια κα Ελένη Χατζή.

Εντύπωση και συγχαρητήρια απέσπασε από μαθητές και εκπαιδευτικούς, τόσο για την βιωματική παρουσίαση, όσο και για την θέληση και το σθένος της για ισότιμη ένταξη ως ενεργή πολίτης της κοινωνίας.

Την ευχαριστούμε θερμά!

Συγχαρητήρια Παυλίδη στους Παραολυμπιονίκες της ΑΜΘ

Αρθρογράφος