Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι χάντρες

1 Δεκεμβρίου 201518:00

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες κομπολόγια έχουν περάσει από τα δυο του χέρια. Ο Σάκης Μητσάκης ασχολείται 15 χρόνια τώρα με το σχεδιασμό κομπολογιών, αρχικά ως χόμπι και μετέπειτα ως επάγγελμα, στο πλευρό της συζύγου του. «Τα κομπολόγια έχουν τέτοιο βαθύ χάσμα απασχόλησης και δημιουργίας που δεν μπορεί να τον διανοηθεί ο ανθρώπινος νους, όταν καθίσει να ασχοληθεί» δηλώνει και μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής αποκαλύπτει τα μυστικά του.

Από την αρχαιότητα τα κομπολόγια για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζαν το Δωδεκάθεο γι αυτό και είχαν κομπολόγια με δώδεκα χάντρες που αποτελούσαν τους δώδεκα θεούς. Στην πορεία αυτό μεταδόθηκε στις χώρες της Ανατολής. Τα βουδιστικά κομπολόγια έχουν 99 χάντρες, όσες και οι ιδιότητες-χάρες του Βούδα. Οι μουσουλμάνοι έχουν κομπολόγια με 33 χάντρες. «Οι Έλληνες έχουν ως λατρευτικό στοιχείο το κομποσκοίνι και όχι το κομπολόγι. Το κομπολόι είναι παρέα στις δύσκολες στιγμές».

«Η κάθε ημιπολύτιμη πέτρα έχει τη δική της αύρα και το δικό της μύθο, θα πρέπει να ελεγχθεί απόλυτα η πυκνότητα της πέτρας και η αντοχή της. Τα καλά και όμορφα κομπολόγια γίνονται από γήινα υλικά και από ζωικά υλικά: κέρατα, κόκαλα καμήλας, αλλά και από δένδρα. Υπάρχει τεράστια γκάμα υλικού που μπορείς να φτιάξεις ένα κομπολόγι.» δηλώνει ο δημιουργός κομπολογιών και εξηγεί:

“Υπάρχουν συλλεκτικά κομπολόγια, όπως τα “Φατουράν”. Το πιο ακριβό υλικό είναι το “Καχραμάν”, το Κεχριμπάρι. Έχει ένα πολύ διαφορετικό ήχο όταν το παίζεις και όταν το κρατάς στο χέρι σου δημιουργεί ένα άλλο συναίσθημα. Τραβάει τον αρνητικό ηλεκτρισμό από πάνω σου.”

Παρά το πέρασμα των χρόνων και των αλλαγών που έχουν επέλθει στις συνήθειες των ανθρώπων το κομπολόγι εξακολουθεί να είναι η πρώτη αγαπημένη συντροφιά, αλλά δυστυχώς, λόγω οικονομικών δυσκολιών, έχει μειωθεί η αξία του καλού κομπολογιού. «Ο Έλληνας δυσκολεύεται να πάρει αυτό που θέλει και προσαρμόζεται σ’ αυτό που δεν θέλει. Παίρνει το φθηνό, από Κίνα και Τουρκία, με αμφίβολη ποιότητα. Ο Έλληνας δεν έχει μάθει να ξεχωρίζει τις ποιότητες και πέφτει θύμα επιτήδειων που δυστυχώς του πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το μυστικό της ημιπολύτιμης πέτρας είναι πάντα η πρώτη επαφή να είναι ψυχρή» σημειώνει ο έμπειρος δημιουργός προσθέτοντας ότι για το Κεχριμπάρι ο μόνος πρακτικός τρόπος για να μπορέσει κανείς να δει αν είναι πραγματικό είναι να το καταστρέψει. «Μια χάντρα με ένα μαχαίρι προσπαθείς να την ξεφλουδίσεις. Αν ξεφλουδίζει, είναι πλαστικό. Αν γίνει θρύψαλα, είναι πραγματικό Κεχριμπάρι».

Πηγή: ert.gr

Αρθρογράφος

blank
Ανδριανή Λοϊζίδου
Η Ανδριανή έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Νομική στο Cambridge της Αγγλίας. Έχει δουλέψει σε διεθνούς φήμης εκδοτικούς οίκους και έχει διδάξει Αγγλικό Δίκαιο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.