Η «Εθνική Μοναξιά» ενός Δημάρχου !

16 Απριλίου 201509:12

Το πασχαλινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» , το οποίο αποσιωπήθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, επανέφερε στο προσκήνιο μία «ξεχασμένη» υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από τέσσερα χρόνια αλλά και σχετίζεται απόλυτα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση διεκδικώντας τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Στις 24 Δεκεμβρίου 2011, στην τουρκική εφημερίδα «Μπιργκιούν», ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Γιλμάζ, με τρόπο απολύτως κατηγορηματικό, παραδέχτηκε ότι, με χρηματοδότηση από κρατικά μυστικά κονδύλια, τουλάχιστον την εποχή της Πρωθυπουργίας Τσιλέρ (1995-1997), έγινε απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τούρκοι πράκτορες έκαιγαν τα δάση της Ελλάδας προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Τα στοιχεία, που δημοσιεύονται σε πολύ γνωστές και ευρύτατης κυκλοφορίας εφημερίδες της Τουρκίας (“ΜΙΛΛΙΕΤ” και “ΒΑΤΑΝ”) επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις Γιλμάζ για την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε πυρκαγιές Ελληνικών δασών και σε άλλες πράξεις δολιοφθοράς, όπως επιθέσεις σε στρατόπεδα.

Συνέχεια στο θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ για εμπρησμό ελληνικών δασών δίνει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουνάρ, αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση του τότε διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού (της εποχής εκείνης) Μεσούτ Γιλμάζ, στην οποία διαφαίνονται ξεκάθαρα οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Μιλιέτ, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) ζήτησαν τότε τον “ενταφιασμό” της εν λόγω έκθεσης, καθώς αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει τα αντίποινα από άλλες χώρες.

Το δημοσίευμα συνδέει τους τότε εμπρησμούς των δασών με την πληροφόρηση που είχε η Άγκυρα για την δήθεν ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης κούρδων ανταρτών σε ελληνικό έδαφος.

Την ύπαρξη έκθεσης που δείχνει τη δράση του τουρκικού παρακράτους στα ελληνικά δάση αποδεικνύει, η αναφορά που δημοσιεύει και η τουρκική εφημερίδα Vatan.

H εφημερίδα κάνει αναφορά στην έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επι κυβερνήσεων Μεσούτ Γιλμαζ, σχετικά με το σκάνδαλο Σουσούρλουκ που δείχνει τη σχέση του κράτους με το παρακράτος. Στην έκθεση του, σύμφωνα με την Vatan o εισαγγελέας αφιερώνει 12 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».

Ολόκληρη η μυστική έκθεση βρίσκεται στους φακέλους της δίκης της οργάνωσης Εργκενεκόν. Όλα τα στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια σύλληψης μέλους της Εργεκενεκόν Ντογού Περίντσεκ.

Κι ενώ η κεντρική εξουσία μέχρι σήμερα αποφεύγει ή φοβάται ν’ακουμπήσει το όλο ζήτημα μέσα από τους διαύλους της «φανερής διπλωματίας» εμφανίσθηκε από το πουθενά ο Δήμαρχος Πεντέλης κ.Δημήτρης Στεργίου με αγωγή κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας με την οποία διεκδικεί 50 εκ. ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση 20.000 στρεμμάτων δάσους που κάηκαν το 1995 .

Η αγωγή κατατέθηκε στις 5 Ιουλίου 2011 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κι επρόκειτο να εκδικασθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 26 Μαρτίου 2015

Οπως δήλωσε o Δήμαρχος Πεντέλης «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης κατέθεσα αγωγή κατά της Τουρκίας για τις καταστροφές που έγιναν στη μεγάλη φωτιά της 21ης Ιουλίου 1995 η οποία κατέκαψε 68.844 στρέμματα δάσους μεταξύ των οποίων 20.000 στρέμματα είναι εντός των ορίων του Δήμου Πεντέλης. Η αγωγή αυτή στηρίχτηκε σε πολλά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου τον Δεκέμβριο του 2011 σύμφωνα με τα οποία ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε οτι οι φωτιές στην Ελλάδα την περίοδο αυτή ήταν αποτέλεσμα δολιοφθορών Τούρκων πρακτόρων οι οποίοι είχαν αποσταλεί στην πατρίδα μας την περίοδο 1995-1997 με χρηματοδότηση του Τουρκικού κράτους.

Οι αξιώσεις που έχουμε δεν αφορούν αποκατάσταση περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες αλλά ζητάμε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος με τη φυτευση δέντρων και τη συντήρηση του δάσους στην καμμένη περιοχή η οποία παραμένει μέχρι σήμερα κρανίου τόπος. Το κόστος των διεκδικήσεων μας ανέρχεται σε περιπου 50 εκαττομύρια ευρώ.»

Ακόμη και σήμερα τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και καλό θα ήταν κάποια από τις ελληνικές κυβερνήσεις του μέλλοντος να ακολουθήσει μία εθνική εξωτερική πολιτική με συνέχει α και συνέπεια καταγγέλοντας τις τουρκικές ενέργειες ενός ακήρυχτου πολέμου στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα, και  να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις από ανάλογες δράσεις .

Άλλωστε είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας και στο θέμα των διαύλων της λαθρομετανάστευσης προς την Χώρα μας, εκτός κι αν πρόκειται για συμμετοχή της σε προγράμματα διασυνοριακού τουρισμού σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού της σημερινής Κυβέρνησης….

Αρθρογράφος