Η επερχόμενη τεχνολογική «έκρηξη» του Ιράν

16 Ιουλίου 201515:00

Η συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των 5+1 δυνάμεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ακόμα και αν η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο και Ιρανούς αξιωματούχους, θεωρείται το πιθανότερο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο- και εκτιμάται πως ένας από τους τομείς στο Ιράν που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο είναι αυτός της τεχνολογίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα- ανάλυση της Washington Post, το Ιράν διαθέτει έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς, παρά τα θεωρούμενα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης (κοινωνικά δίκτυα, δορυφορική τηλεόραση), σχεδόν οι πάντες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τεχνολογικά εξελιγμένες υπηρεσίες (το 60% των Ιρανών χρησιμοποιούσαν τακτικά το Facebook το 2012, αν και ήταν παράνομο- ακόμα και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης της χώρας, είναι ενεργός στα social media).
Πέραν όμως της «κατανάλωσης τεχνολογίας», οι Ιρανοί φαίνονται ικανοί και πρόθυμοι να παράγουν επίσης, συμπλέοντας με τους καιρούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Digikala, το «ιρανικό Amazon», που θεωρείται ως το μεγαλύτερο online κατάστημα στη Μέση Ανατολή, ή η περίπτωση της Avatech, που παρέχει χρηματοδότηση σε ντόπιες startups, οργανώνει «hackathons» και επενδύει σε εταιρείες που θα ταίριαζαν ακόμα και στη Σίλικον Βάλεϊ (Reyhoon, Parvaneh και άλλα- αντίστοιχα των Seamless, Grubhub, Etsy).

Ο Κρίστοφερ Σρέντερ, συγγραφέας του «Startup Rising: The Entrepreneurial Revolution Remaking the Middle East» αναφέρει ότι η ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζει 31 startup incubators που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα- ενώ τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας του Ιράν δέχονται άνω του ενός εκατ. νέα smartphones κάθε μήνα.

Ως εκ τούτου, η ζήτηση για πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι τεράστια και αυξάνεται συνεχώς. Και σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, που αναμένεται να οδηγήσει σε άρση πολλών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, θα μπορούσε να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και τεχνολογίας, που θα ενίσχυαν σημαντικά τον τεχνολογικό τομέα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν αναμένεται να συμβεί εν μία νυκτί, ωστόσο αναμένεται ότι θα λάβει χώρα κάτι αντίστοιχο αυτού που συνέβη με την Κούβα, με αύξηση των συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

«Η άρση κυρώσεων δεν έχει να κάνει απλά με το να βοηθηθεί το Ιράν. Είναι επίσης ένας τρόπος να επιτραπεί σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια από τις σημαντικότερες αγορές στη Μ. Ανατολή εν μέσω μιας περιόδου που άλλοι, όπως η Κίνα, επενδύουν επιθετικά» σημειώνεται στο κείμενο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr