Οι Εγκάθετοι συνεχίζουν την παραχάραξη της παράδοσης των Πομάκων της Ροδόπης

6 Ιουλίου 202410:14

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τουρκοεκδήλωση προετοιμάζει στον Ληνό ο Αντιδήμαρχος του Ιμάμ Τζανέρ κ. Μεχμέτ Αρήφ με την προοπτική να προσέλθουν 4.000 άτομα ενώ θα παρασκευασθεί γεύμα για το οποίο έχει διατεθεί κρέας από 3 βοοειδή.

Πρόκειται για μία από τις παραδοσιακές γιορτές των Πομάκων που ο Μεχμέτ Αρήφ και οι ομόφρονές του προσπαθούν να εκτουρκίσουν. Ο κ. Μεχμέτ Αρήφ κατά καιρούς εκφράζει τις πιο ακραίες θέσεις του τουρκικού εθνικισμού στην Θράκη διαγράφοντας τους Έλληνες Πομάκους από τον ιστορικό Ληνό του Παπικίου Όρους.

Η πολιτικοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων , αποτελεί πάγια τακτική του τουρκοπροξενικού συστήματος με την ανοχή της Ελληνικής Διοίκησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον Ληνό υπάρχουν πλήθος ευρημάτων από την αρχαία έως βυζαντινή εποχή γι΄ αυτό και τμήμα του έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Οι κάτοικοι του χωριού είναι Πομάκοι οι οποίοι προέρχονται από ορεινό χωριό το οποίο εγκατέλειψαν και κατέβηκαν στην σημερινή τοποθεσία.Σε ύψωμα του Παπίκιου, βόρεια του Ληνού υπάρχουν λείψανα οχυρωματικού τείχους, οπές που προέρχονται από εγκάρσιες δοκούς, ανωδομή έως το ύψος των τριών μέτρων καθώς και ορθογώνιας δεξαμενής που πιθανολογούν την ύπαρξη αρχαίου εμπορικού οικισμού.Σε απόσταση περίπου 6 χλμ. βόρεια έχει ανασκαφεί από το 1990 το μοναστηριακό συγκρότημα Ληνού που αποτελούσε μέρος ενός από τα μεγαλύτερα του μοναστικά κέντρα την περίοδο του Βυζαντίου. Στα βόρεια του ανατολικού άκρου βρίσκεται ένα νέο παρεκκλήσι του Αγίου Μάρκου, το οποίο έχει κτιστεί στα θεμέλια παλαιότερου (βυζαντινής εποχής) και στο οποίο έχουν εντοπιστεί λείψανα τοιχογραφιών.

Ο λόφος που εποπτεύει ένα μεγάλο μέρος της πεδιάδας της Κομοτηνής, βρίσκεται πάνω από την παλιά Εγνατία οδό που περνούσε πολύ κοντά από τον λόφο, ίσως και ακριβώς από κάτω του. Επίσης, το κάστρο έχει οπτική επαφή με δύο πολύ σημαντικές Βυζαντινές καστροπολιτείες της Θράκης: με την Αναστασιούπολη που είναι 15 χλμ προς τα νοτιοδυτικά και με τη Μοσυνόπολη (ή Μαξιμιανούπολη) που είναι 5 χλμ προς τα ανατολικά. Πολύ κοντά του, προς τα δυτικά, πάνω στον ποταμό Κομψάτο, βρίσκεται και ένα άλλο Βυζαντινό κάστρο, το κάστρο Πολυάνθου.

Γενικά, το κάστρο του Ληνού βρισκόταν σε μια πολυσύχναστη περιοχή, που, συν τοις άλλοις υπήρξε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, εισβολών και επιδρομών σε όλη τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, ίσως να μην ήταν στρατιωτικό φρούριο, αλλά απλά ένας οικισμός που προστατευόταν από μια μικρή ακρόπολη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τοποθεσίας είναι ότι ο λόφος είναι πρόβουνο του Παπικίου όρους. Στο Παπίκιον, ως γνωστόν, αναπτύχθηκε από τον 11ο-12ο έως τον 14ο αιώνα ένα από τα πιο σημαντικά μοναστικά κέντρα του Βυζαντίου κάτι που πιστοποιείται και από τα πολλά ερείπια εκκλησιαστικών και μοναστικών κτισμάτων που έχουν εντοπιστεί στην ημιορεινή περιοχή στους νότιους πρόποδες του Παπικίου όρους (. Επισημαίνουμε αυτήν την εγγύτητα χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσον σχετίζεται με την ύπαρξη του συγκεκριμένου κάστρου.

Για την ιστορία θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο παλαιός Ληνός (Κιουπλού) η Γενετή, η Πόα (Κουγιού Ντερέ), η Κεφρασιά, η Μ. Άδα, τα Σύμβολα, η Θάμνα, η παλιά Φωλιά και γενικά όλα τα χωριά του Γιακά βρίσκονταν πέριξ των μοναστηριακών συγκροτημάτων του Παπικίου Όρους.

Οι κάτοικοι των χωριών αυτών, Πομακικής καταγωγής, υποχρεώθηκαν να αλλαξοπιστήσουν τον 14ο αι. προκειμένου να παραμείνουν στις εστίες τους και να καλλιεργούν τις πάλαι ποτέ μοναστηριακές εκτάσεις.

Αντί Επιλόγου

Υπέρμαχος του εκτουρκισμού των Πομάκων ο κ. Μεχμέτ Αρήφ

Μεχμέτ Αρήφ: Ο Αιρετός του Δήμου Ιάσμου που επιχειρεί τη νομιμοποίηση του παρακράτους

Στον συνδυασμό του Ιμάμ Τζανέρ κάποιοι παίζουν “δίπορτο”;

Συνεχίζεται το Game of Thrones του Ιάσμου

Δράση πολιτικού ισλάμ στον Ίασμο σε σκηνοθεσία Προξένου, Παρακρατικών κι Εγκαθέτων

Παρακρατικοί – Εγκάθετοι εργαλειοποιούν ανενόχλητοι την ισλαμική παράδοση στην Ροδόπη

Αρθρογράφος