Η δημοσιογραφία της καραντίνας… (video)

11 Ιουνίου 202013:35

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Στην αρχή της πανδημικής κρίσης η Προεδρία της Κυβέρνησης ενέκρινε δαπάνη 11 εκατομμυρίων ευρώ, «για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19».

Όπως τότε είχαμε επισημάνει “στο σύνολό τους τα μέσα ενημέρωσης όλης της Επικράτειας , αλλά και του Πλανήτη Γη, στα πλαίσια της αποστολής τους και του έργου που επιτελούν , το πράττουν ήδη χωρίς επιπλέον επιδότηση”.

Τρεις μήνες μετά, αφού Μείναμε Σπίτι και Παραμείναμε Ενεργοί, κάνουμε τον πρώτο “πολυεστιακό” απολογισμό τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.Δύο γιατροί και δύο δημοσιογράφοι της Κομοτηνής συζητούν ,διαδικτυακά,για την επικαιρότητα της πανδημίας στον τόπο μας:η ανύπαρκτη επίσημη ενημέρωση ,οι διαρροές ,το κυνήγι μαγισσών ,το Νοσοκομείο ,ο Ιατρικός Σύλλογος ,η Περιφέρεια ,οι Δήμοι,τα ανεπιβεβαίωτα κρούσματα και ο διασυρμός συνανθρώπων ,η κοινωνία στη γωνία,η Ξάνθη δίπλα μας ,ο κίνδυνος του νέου lockdown..

Το πλαίσιο της συζήτησης, από την πλευρά του Komotinipress και του υπογράφοντος, εστίασε στα ακόλουθα σημεία:

  • Είναι επιπόλαιο να εξάγουμε συμπεράσματα από τις πολλές βιαστικές μελέτες για την COVID- 19, γιατί το 1/3 από αυτές είναι χαμηλού επιστημονικού κύρους
  • Οι δεκαετίες πίσω από τις βασικές αρχές δόμησης κλινικών μελετών, παρακάμφθηκαν προς χάριν μιας νοσηρής επικοινωνίας του κοινού αισθήματος με την ίδια τη διεργασία παραγωγής γνώσης. Εν συνεχεία, είναι μάλλον δύσκολο να ξεχαστεί το φιάσκο της ιβουπροφένης,εμφανίστηκαν «μαγικές θεραπείες» όπως οι συνδυασμοί αζιθρομυκίνης/χλωροκίνης και κολχικίνης, οι οποίες μάλιστα «γλίστρησαν» και σε πρωτόκολλα προληπτικής χρήσης, όπως στην περίπτωση της χλωροκίνης
  • Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις και τον επιστημονικό τυχοδιωκτισμό που παραμένει προς το παρόν ατιμώρητος, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η δημοσίευση επιστημονικών σκουπιδιών, «garbage in, garbage out» πέρασε από την επιστημονική κοινότητα αδιάφορα.
  • Πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα κατακλύσθηκε από τόσο πολλές πληροφορίες σε τόσο μικρό διάστημα. Οσο δύσκολα γίνεται η αναζήτηση της γνώσης, τόσο εύκολα συμβαίνει η αναπαραγωγή αβεβαιοτήτων, ιδιαίτερα όταν το πλήθος των πληροφοριών από επίσημα χείλη εκπέμπει μόνο αντιφάσεις.
  • Σε όλα αυτά να υπενθυμισουμε ότι 70 γιατροί, 2000 νοσηλευτές σε καραντίνα και 204 κρούσματα στο χώρο της υγείας είναι ο πρώτος φόρος που κατέβαλε ο ιατρικός κόσμος της Χώρας μας στην πρώτη φάση της μάχης με την αόρατη απειελή του  Covid19
  • Σε επίπεδο πληροφόρησης κι ενημέρωσης στεκόμαστε στο γεγονός ότι οι πολίτες είναι πιο «υποψιασμένοι» και άρα αναγνωρίζουν ευκολότερα τις υπερβολές σε περιόδους κρίσεων όπως η τρέχουσα και, δεύτερον, στο ότι επιλέγουν περισσότερο τα επαγγελματικά ΜΜΕ και την επαγγελματική δημοσιογραφία για την ενημέρωσή τους, έχοντας σε σημαντικό βαθμό εγκαταλείψει τα κοινωνικά δίκτυα ως κύρια πηγή πληροφόρησης (κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν).
  • Αναφορικά με την παραπληροφόρηση το 62% των ερωτηθέντων σε έρευνες κοινής γνώμης δήλωνε ότι έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης, ενώ το ποσοστό αυτό σήμερα εμφανίζεται αισθητά μειωμένο (50%).
  • Μεγάλο ειναι το το ενδιαφέρον για πληροφόρηση από επιστημονικές πηγές, καθώς το 77% των συμμετεχόντων στην πρώτη φάση της έρευνας και το 80% στη δεύτερη δηλώνουν ότι τις επιλέγουν για την πληροφόρησή τους σχετικά με τα θέματα του κορωνοϊού
  • Αναδεικνύεται ο ρόλος του Τύπου και των δημοσιογράφων οι οποίοι ερευνούν, διασταυρώνουν πληροφορίες, διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, καταρρίπτουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, δείχνουν σεβασμό στα γεγονότα και μας ενημερώνουν με ακρίβεια και εγκυρότητα.
  • Λογοκρισία, κλείσιμο ιστότοπων, αυθαίρετες κρατήσεις δημοσιογράφων, σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, έκτακτες νομοθεσίες που πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, όπως και παραβιάσεις διαπιστώνονται τις τελευταίες εβδομάδες
  • Σε ένα δελτίο τύπου, η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Γενεύη και αγωνίζεται για την προστασία των δημοσιογράφων, αναφέρει ότι κατέγραψε από την 1η Μαρτίου «τον θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού 55 δημοσιογράφων σε 23 χώρες». Διευκρινίζει ότι «η επαγγελματική αιτία κάποιων από αυτούς τους θανάτους δεν διαπιστώνεται πάντα».
  • και τέλος δεν ξεχνάμε ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με τα κατάλληλα ΜΑΠ

Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε εδω

Αρθρογράφος