Οι αρχές της Πρίστινας απήγαγαν, συνέλαβαν, κακοποίησαν και “απέλασαν” Σέρβο αξιωματούχο

27 Μαρτίου 201816:42

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Παράλληλα με την διεξαγωγή της ευρωτουρκικής διάσκεψης στην Βάρνα της Βουλγαρίας και εν αναμονή της ευρωβαλκανικής διάσκεψης τον Μάϊο, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο κατεχόμενο από τους Αλβανους Κοσσυφοπέδιο.

Στην σύλληψη του Μάρκο Τζούριτς, διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, και συνεργατών του προχώρησε στις 26 Μαρτίου η αστυνομία του Κοσόβου, αφού μία ημέρα πριν το ΥΠΕΞ του Κοσόβου του απαγόρευσε την είσοδο και προειδοποίησε ότι αν επιχειρήσει να εισέλθει παράνομα θα συλληφθεί.

Νωρίτερα η συνοριακή αστυνομία απαγόρευσε και την είσοδο των υπουργών Άμυνας και Πολιτισμού της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν και Βλάνταν Βουκουσάβλιεβιτς, οι οποίοι επισκέπτονταν σερβικά μοναστήρια.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν σε κτίριο στη Μιτρόβιτσα όπου ο Μ. Τζούριτς είχε συνάντηση με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας και τον συνέλαβαν, αφού προηγουμένως με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης απώθησαν τους συγκεντρωμένους που παρουσίασαν αντίσταση. Στη συνέχεια έβαλαν τον Μ. Τζούριτς σε αστυνομικό τζιπ το οποίο απομακρύνθηκε με κατεύθυνση την Πρίστινα.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα ακούγονται οι σειρήνες που συνήθως ενεργοποιούνται από τους Σέρβους όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή απειλή. Η κατάσταση είναι τεταμένη, πολλοί Σέρβοι σπεύδουν στο κέντρο της πόλης και απειλούνται επεισόδια αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας χθες το βράδυ.

Όλα ξεκίνησαν εξαιτίας της άρνησης της Πρίστινας να επιτρέψει την επίσκεψη στην πόλη Μιτρόβιτσα Σέρβων πολιτικών αξιωματούχων. Κατά μήκος της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στη συνοριακή διάβαση Jarinje έχουν αναπτυχθεί οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου, ενώ υπάρχει και αυξημένη παρουσία ανδρών της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης-KFOR 
Το σίγουρο είναι οι αρχές στην Πρίστινα με την ενθάρρυνση ή την ανοχή κατά περίπτωση από διπλωμάτες κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ επιδόθηκαν σε πράξεις κρατικής βίας και τρομοκράτησης των σερβικών θυλάκων στο Κοσσυφοπέδιο, στην Κόσοβσκα Μιτροβίτσα στα βόρεια της σερβικής επαρχίας.

Μετά τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς τα χθεσινά γεγονότα ενισχύουν την θέση ορισμένων αναλυτών ότι επιδιώκεται η οριστική διευθέτηση της εκκρεμότητας που υπάρχει στο Βόρειο Κόσοβο, όπου υπάρχουν ισχυροί θύλακες των σερβικών συμφερόντων στην περιοχή.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται απόπειρα να παρακαμφθεί το Διεθνές Δίκαιο που ισχύει στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΑ 1244) και να σταματήσει κάθε πολιτικός διάλογος προκειμένου να επικρατήσει και στο Βόρειο Κόσοβο το “κράτος δικαίου” του κοσοβικού προτεκτοράτου.

Ο φερόμενος ως “υπουργός κοσόβου”, αλβανός επιχειρηματίας Μπετζέτ Πατσόλι, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα του Κοσόβου χωρίς άδεια και σε αντίθετη περίπτωση θα συλλαμβάνεται όποιος το επιχειρήσει. Ο ίδιος, να υπενθυμίσουμε, συγχαίροντας την Ελλάδα για την Εθνική Επέτειο, τόνισε ότι πρέπει να διευθετηθεί η εκκρεμότητα εκ μέρους της Ελλάδας για την αναγνώριση του Κοσόβου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η άφιξη του Μάρκο Τζούριτς είχε προαναγγελθεί στις αρχές της Πρίστινας και όλα έδειχναν ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα με την προαναγγελθείσα επίσκεψη σε τοποθεσίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος στο Κόσοβο.

Τα όσα ακολούθησαν, δείχνουν ότι πρόκειται για μία καλά σχεδιασμένη επιχείρηση των αρχών της Πρίστινα με απώτερο στόχο την στεγανοποίηση των συνόρων στην περιοχή και την επικράτηση της ΝΑΤΟικής αντίληψης για την διευθέτηση των (μαλακών) συνόρων της κυοφορούμενης νέας φυσικής Αλβανίας στα Βαλκάνια. Να επισημάνουμε ότι ο Μάρκο Τζούριτς ανήκει κι αυτός στον κύκλο των νέων Σέρβων πολιτικών που μέχρι σήμερα είχαν διαμορφώσει ιδιαίτερες σχέσεις με την Δύση ενώ αποτελούσε έναν από τους σημαντικούς κρίκους στην διαδικασία επικοινωνίας της Σερβίας με την διεθνή κοινότητα.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στον βαλκανικό μας περίγυρο πρέπει να θεωρηθούν ως αλληλένδετες με τα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπιζει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Αρθρογράφος