Η απειλή της ΑΠΧ και το “κενό βιοασφάλειας” στην Ροδόπη που απειλεί ολόκληρη την ΠΑΜΘ!

27 Αυγούστου 201918:34

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο μας, ότι η ΑΠΧ επελαύνει στη βαλκανική ενδοχώρα κι ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται σε εγρήγορση ο εγχώριος μηχανισμός πρόληψης κι αντιμετώπισης της ζωονόσου, παρατηρείται ένας αδικαιολόγητος εφησυχασμός.

Από τις αρχές της Βουλγαρίας ανακοινώθηκε ότι εντοπίσθηκαν μέχρι στιγμής 39 εστίες της επιζωοτίας σε αγριόχοιρους και 31 εστίες σε κατοικίδιους χοίρους με 4 νέες εστίες να έχουν εντοπισθεί σε Μπλαγκόεβγκραντ, Πάζαρτζικ, Σμόλιαν, και Φιλιππούπολη. Η Βουλγαρία μέχρι στιγμής έχει απωλέσει το 25% του χοίρειου ζωικού κεφαλαίου της.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι η Ουκρανία χάνει το 1,6% του πληθυσμού χοίρων από ένα μόνο χτύπημα της Αφρικανικής Πανώλους όπου αναμένεται ότι θα θανατωθούν 100.000 χοίροι, λόγω εντοπισθέντων κρουσμάτων στην περιοχή Λβιβ (δυτική Ουκρανία).

Στα καθ΄ημάς, εκτός από δελτία τύπου και ανακοινώσεις φαίνεται ότι υπάρχει κενό βιοασφαλείας με τους αρμοδίους να κινητοποιούνται ασυντόνιστα.

Χαρακτηριστική είναι κατ’αρχάς η περίπτωση των Σερρών όπου ακόμη εκκρεμεί η αποκατάσταση της τάφρου απολύμανσης στον Προμαχώνα η οποία αν και αναμενόταν να λειτουργήσει την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό. Οι πληροφορίες που έφθασαν στον συντάκτη του παρόντος άρθρου, αναφέρονται χαρακτηριστικά σε χθεσινό περιστατικό, όπου λόγω κυκλοφοριακού φόρτου πέρασαν χωρίς έλεγχο 10 φορτηγό (ανάμεσά τους κι ένα άδειο φορτηγό μεταφοράς ζώων).

Τα νεότερα από το μέτωπο της Ροδόπης αναφέρουν ότι δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί χώρος απολύμανσης στην κύρια πύλη εισόδου των Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων, στον Κάθετο Άξονα Νυμφαίας-Μάκαζα, όπου ο συγκοινωνιακός φόρτος είναι τέτοιος που ευνοεί την ταχεία μεταφορά της νόσου σε ελληνικό έδαφος.

Αναμένεται αύριο 28/8/2019 μεικτό κλιμάκιο κτηνιάτρων και ΕΛ.ΑΣ. να μεταβούν στη Νυμφαία και να ξεκινήσουν ελέγχους σε εισερχόμενα οχήματα και επιβάτες για τον εντοπισμό μολυσμένων τροφίμων και υποπροϊόντων χοιρινού κρέατος, χωρίς να είναι σαφές πώς αυτοί οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με τις υφιστάμενες συνθήκες που επικρατούν.

Παρά το γεγονός ότι στο Ν. Ροδόπης υπάρχει μία μόνον οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη χοιροτροφική μονάδα, το πρόβλημα εντοπίζεται στη δυναμική που αναπτύσσεται στον κάθετο άξονα και απειλεί και τις υπόλοιπες 20 χοιροτροφικές μονάδες της ΠΑΜΘ, γεγονός που θα έπρεπε να είχε επιταχύνει τις διαδικασίες για την δημιουργία υποδομών που θα διευκόλυναν το έργο των αρμοδίων αρχών.

Οι βουλευτές του Ν. Ροδόπης δεν φαίνεται να έχουν αναλάβει κάποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώντας είτε ότι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας είτε ότι δεν αφορά η ζωονόσος το Ν. Ροδόπης όπου δραστηριοποιείται μία οργανωμένη χοιροτροφική μονάδα ή απλώς δεν έχουν ενημερωθεί καταλλήλως.

Να επισημανθεί ότι προσφάτως κατετέθη σχετική ερώτηση στην Βουλή από τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αρθρογράφος