Γρ. Γεροτζιάφας στο Πρώτο: Να μην πέφτουμε θύματα του μάρκετινγκ για την τέταρτη δόση

20 Μαρτίου 202208:26

«Δεν πρέπει να πέφτουμε θύματα του μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών», για την τέταρτη δόση του εμβολίου, ζήτησε ο  Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, συνέστησε να περιμένουμε τη γνωμοδότηση των ειδικών και να μην ακούμε διάφορα στελέχη εταιριών ή πανεπιστημιακούς καθηγητές.

«Διάβαζα ότι βγήκε ο κ. Μπουρλά και είπε ότι πρέπει να κάνουμε τέταρτη δόση. Δεν έχει κανένα νόημα να ακούμε τον Α και τον Β παράγοντα που προέρχεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή το Πανεπιστήμιο και ο οποίος λέει τη γνώμη του ή εξυπηρετεί το business plan. Το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση θα το αποφασίσουν οι επιτροπές των ειδικών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο όταν έχουν τα δεδομένα για το πόσο θα διαρκέσει η ανοσία από τον υπάρχοντα εμβολιασμό, για το εάν θα εμφανιστεί καινούργιο και πιο απειλητικό στέλεχος και για το εάν χρειάζεται να διατηρήσουμε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό», εξήγησε.

«Αυτά δεν είναι δεδομένα που θα σας τα πει ούτε ο Γεροτζιάφας, ούτε κανένας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «με βάση τη αντίληψη που έχουμε σήμερα η τέταρτη δόση είναι για τους πολίτες που έχουν προβλήματα υγείας». Εκτίμησε, δε, ότι «θα έχουμε σύντομα, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι, οδηγίες από τους ειδικούς».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται, αντέτεινε ότι η διαφορά είναι πως οι εμβολιασμένοι θα περάσουν την Covid σαν μια γρίπη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι εμβολιασμένοι μπορεί να τους δημιουργήσει μια βαριά κατάσταση, να πάνε στο νοσοκομείο ή να πάθουν long Covid για το επόμενο δίμηνο.

«Βεβαίως θα υπάρξουν και εμβολιασμένοι οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά, ξέρω για παράδειγμα εμβολιασμένο που έχει πάθει πνευμονική εμβολή γιατί είχε κάποια θέματα που δεν μπόρεσαν οι γιατροί να τα δουν από πριν και ακόμη ταλαιπωρείται. Από την αρχή είπαμε ότι αν έχουμε μέχρι σήμερα 100 νοσήματα, από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορονοϊός θα έχουμε 101 να αντιμετωπίσουμε ως γιατροί και ως κοινωνία. Για τον λόγο αυτοί ζητήσαμε ενίσχυση του συστήματος Υγείας», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα «στο βαθμό που ως κοινωνία προετοιμαστούμε, οργανώσουμε καλά το σύστημα Υγείας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι τα νοσοκομεία, με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί», λέγοντας πως «είναι θέμα πολιτικής απόφασης να διατεθούν τα κονδύλια και να βρεθεί το προσωπικό». «Με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουμε καταστάσεις που θα μας οδηγήσουν ξανά το ερώτημα να κάνουμε lockdown ή να μην κάνουμε, να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό ή να μην πάμε;», επισήμανε.

Ο κ. Γεροτζιάφας εκτίμησε ότι «το lockdown δεν τίθεται στην ημερήσια διάταξη στον βαθμό όμως που θα κάνουμε αυτά που χρειάζεται, δηλαδή και να ενισχύσουμε την περίθαλψη και να συνεχίσουμε την εμβολιαστική καμπάνια». 

Για τα προληπτικά ατομικά μέτρα, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο των γιαπωνέζων, λέγοντας πως οι γιαπωνέζοι τουρίστες φορούσαν από παλιά μάσκες στο Παρίσι, «και νομίζαμε ότι φοβόντουσαν εμάς τους Δυτικούς. Όμως αν είναι λίγο συναχωμένοι συνεχίζουν να βάζουν τη μάσκα τους, αυτό θα κάνουμε και εμείς. Όταν δεν νοιώθουμε λίγο καλά, θα πρέπει να βγαίνουμε έξω με τη μάσκα, αυτή είναι η σοβαρή εκδοχή της ατομικής ευθύνης που έχουμε, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ανεξάρτητα από το αν είμαστε εμβολιασμένοι ή ήχο και ανεξάρτητα από το αν έχουμε κορονοϊό ή γρίπη», υποστήριξε.

«Αυτό πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινωνία, είναι δουλειά των ιατρικών συλλόγων και των επίσημων φορέων να πείσουν τους ανθρώπους να λειτουργούν έτσι. Οι γιαπωνέζοι, οι Ασιάτες το έκαναν εδώ και 20 χρόνια. όπως επίσης πρέπει να αλλάξουμε την εμβολιαστική μας κουλτούρα, αμάν θα κάνουμε τέταρτη δόση ή δεν θα κάνουμε- όταν θα έχουν τα δεδομένα οι ειδικοί που παίρνουν τις αποφάσεις θα μας πουν ποιες ομάδες θα κάνουν τέταρτη δόση», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

«Η υπόθεση της πανδημίας ίσως είναι το ευκολότερο πρόβλημα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομική κρίση. Θέλει διαχείριση και προσοχή, αλλά πλέον έχουν γνώση, εμβόλια, φάρμακα και θεραπευτικές στρατηγικές. Άρα από τη στιγμή που έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία δεν πρέπει να φοβηθούμε βλέποντας την αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα ώστε να μην μπούμε σε διαδικασίες πανικού και απόγνωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Αιματολογίας, ο καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της πανδημίας είναι ο βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού. «Σήμερα στην Ελλάδα είναι της τάξης του 72% στο γενικό πληθυσμό, περίπου 85% στους ενήλικες. Στη Γαλλία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είμασταν σε αυτό το επίπεδο, με αποτέλεσμα να περάσουμε το τέταρτο και το πέμπτο κύμα της πανδημίας, χωρίς πρακτικά καμία πίεση στα νοσοκομεία και με πολύ λίγους θανάτους. Άρα, αυτό που περιμένουμε για την Ελλάδα είναι η αντίστοιχη εικόνα που είχαμε τον Νοέμβριο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο είχαμε πάρει μια σαφή και ξεκάθαρη θέση υπέρ του μαζικού εμβολιασμού για να αποφύγουμε την τραγική κατάσταση την οποία δυστυχώς έζησε η χώρα τον Ιανουάριο. Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα πιεστεί το σύστημα Υγείας», διευκρίνισε.

Αναφορικά με τις νέες παραλλαγές, διεμήνυσε ότι «το αν θα είναι Όμικρον 2 ή Έψιλον 1, ή και Ψ που θα έρθει στην συνέχεια, θα αρχίσει σιγά-σιγά να γίνεται ένα θέμα των ειδικών και όχι της κοινωνίας».

«Αυτό που καταλάβαμε τα τελευταία 2 χρόνια είναι ότι ο ιός είναι εδώ, θα παίρνει διάφορες παραλλαγές, άλλες θα μεταδίδονται ευκολότερα, άλλες θα προκαλούν λίγο βαρύτερη ή λίγο ελαφρύτερο νόσημα. Όλες όμως οι παραλλαγές βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με το βασικό στέλεχος της Κϊνας. Ξέρουμε όμως να το θεραπεύουμε και ξέρουμε την ασφάλεια και τα αποτελέσματα του εμβολιασμού».

(πηγή:ertnews)

Αρθρογράφος