Κάποιοι το αγαπούν και κάποιοι το βλέπουν ως «αναγκαίο κακό». Όπως και να ‘χει, όμως, η κατανάλωση γιαουρτιού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension, προσπάθησε να διερευνήσει εάν η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να ωφελήσει τους ενήλικες με υπέρταση.
Οι ερευνητές εξέτασαν δύο ομάδες συμμετεχόντων – η μία αποτελούταν από άντρες και η άλλη από γυναίκες- για την έρευνά τους, οι οποίοι παρουσίαζαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Συνολικά, εξετάστηκαν 55.898 γυναίκες, ηλικίας 30 – 55 ετών και 18.232 άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 – 75 ετών .
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες σε διάρκεια ετών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το γιαούρτι, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων στη μετέπειτα ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση .
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πάνω από δύο γιαούρτια την εβδομάδα σημείωσαν ως και 20% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια στο μέλλον.
Επιπλέον, οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα γιαούρτια την εβδομάδα κατέγραψαν ως και 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, γνωστή και ως καρδιακή προσβολή.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η συχνή πρόσληψη γιαουρτιού, μακροπρόθεσμα, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD) μεταξύ υπερτασικών ανδρών και γυναικών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της μελέτης.
«Αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η ενσωμάτωση του γιαουρτιού σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, για άτομα με υπέρταση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των περιστατικών CVD».
(πηγή: Πρώτο Θέμα)
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;