Έξαρση της γρίπης στη Θράκη! Έχασε τη μάχη γυναίκα από την Κομοτηνή
1 Φεβρουαρίου 201513:16
Το καμπανάκι του κινδύνου στους πολίτες που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρούουν οι επιστήμονες με καταγεγραμμένη την έξαρση της γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες και την αύξηση των θανάτων απ’ αυτήν.
Οι ασθενείς που νοσούν βαριά λόγω γρίπης αυξάνονται συνεχώς στην περιοχή, ενώ πριν από λίγες ημέρες μια μέσης ηλικίας γυναίκα από την Κομοτηνή έχασε τη ζωή της από τη γρίπη. Η ίδια νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες στην ίδια θέση βρέθηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Έβρο.
Αυξημένα τα περιστατικά
Στην Ξάνθη, τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ασθενών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης χωρίς ωστόσο να καταγράφεται κάποιο σοβαρό περιστατικό.
Ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού, βήχα, πυρετό και πονόλαιμο που συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και πιθανόν έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αποτελούν μερικά από τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί. Σύμφωνα με τους τελευταίους αναμένεται έξαρση της γρίπης τις επόμενες ημέρες και για αυτό κρίνεται σκόπιμο να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής ασφάλειας και υγιεινής.
Τι αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],
δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα της γρίπης κατά την περίοδο 2014-2015, η εκτίμηση κινδύνου από το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα από τις μέχρι τώρα εξετάσεις και τις πληροφορίες από άλλες χώρες ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι ότι θα επικρατήσει το στέλεχος Α(Η3Ν2) και μάλιστα με στελέχη που έχουν μεταλλαχθεί σε σύγκριση με αυτά που περιέχονται στο εποχικό εμβόλιο.
Οι περίοδοι εποχικής γρίπης με κυρίαρχο στέλεχος το Α(Η3Ν2) είναι κατά κανόνα σοβαρές, καθώς το στέλεχος αυτό προκαλεί σοβαρή νόσο κυρίως σε άτομα με υποκείμενο νοσήματα.
Οι πληθυσμιακές ομάδες που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» αναφέρονται αναλυτικά στην εγκύκλιο για τον «Αντιγριπικό εμβολιασμό 2014-2015» που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.
Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συστήνεται να συνεχιστεί παρ’ όλη την αναμενόμενη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο περιέχει δύο ακόμη στελέχη γρίπης, τα οποία εξακολουθούν να κυκλοφορούν.
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr