Επίσκεψη της ΠτΔ στη Γαύδο για τον εορτασμό των Θεοφανείων

6 Ιανουαρίου 202220:59

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τη Γαύδο για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, γιορτή των Θεοφανείων, ημέρα που γιορτάζουμε τη βάφτιση του Χριστού και που φέρει το βαθύ συμβολικό μήνυμα της πνευματικής αναγέννησης, καλούμαστε να δούμε με μεγαλύτερη διαύγεια τις επιλογές μας, τη στάση μας απέναντι στη ζωή, την ηθική μας υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας. Από το νοτιότερο άκρο της πατρίδας μας και της Ευρώπης, τη Γαύδο, κοντά στους νησιώτες μας που διαφυλάσσουν μια όμορφη κοιτίδα ελληνισμού, εύχομαι καλή φώτιση σε όλους μας, για ένα αύριο περισσότερο υπεύθυνο, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».

Στη συνέχεια, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Γαύδου. Ακολουθεί η αντιφώνηση της κυρίας Σακελλαροπούλου:

«Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα ακριτικό νησί μας νιώθω πως η καρδιά του ελληνισμού χτυπάει πιο δυνατά· πως κάθε πράξη και κάθε λέξη μετρούν διπλά. Κι αυτό γιατί η απόφαση των νησιωτών μας να ζήσουν στη μεθόριο της πατρίδας μας, υπογραμμίζοντας την ελληνικότητά της με την ζωντανή και δραστήρια παρουσία τους, ενέχει αναμφισβήτητα ηρωισμό. Δεν παραμένουν στον τόπο της καταγωγής τους, επειδή έτυχε να γεννηθούν εκεί. Δεν αντιμετωπίζουν την απομόνωση και τις δυσκολίες της χειμερινής περιόδου προσβλέποντας απλώς στην ανταποδοτική ευφορία των καλοκαιρινών μηνών. Μένουν στα νησιά τους από επιλογή. Η απόφασή τους είναι μια εκδήλωση γνήσιου πατριωτισμού. Μια πράξη με εξαιρετική εθνική σημασία.
Είναι, λοιπόν, μεγάλη η συγκίνησή μου που βρίσκομαι ανήμερα των Θεοφανείων εδώ, στη Γαύδο, το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο, ένα κομμάτι ελληνικής γης καταμεσής στο λιβυκό πέλαγος. Έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς, που δεν απεμπόλησε τον σεβασμό προς τη φύση στον βωμό του εφήμερου κέρδους. Έναν τόπο όπου ο άνθρωπος αισθάνεται, μέσα από τον δεσμό με τον φυσικό κόσμο, ισορροπία σώματος και πνεύματος. Τη μακρά ιστορία της Γαύδου, ήδη από τη νεολιθική περίοδο, τη μαρτυρούν οι αρχαίες πηγές, από τον Ηρόδοτο ως τον Πτολεμαίο, αλλά και το πλήθος των ανασκαφικών ευρημάτων. Τη μνημονεύει ο Όμηρος, ως Ωγυγία, όπου η νύμφη Καλυψώ κράτησε επτά χρόνια δέσμιο στα κάλλη της τον Οδυσσέα· την αναφέρουν οι “Πράξεις” των Αποστόλων ως Κλαύδη απ’ όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος στη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του προς τη Ρώμη. Πατήθηκε από τους Ρωμαίους, έζησε μια περίοδο ευημερίας στα βυζαντινά χρόνια, κατακτήθηκε από Βενετούς φεουδάρχες, έγινε ορμητήριο πειρατών, αφού περνούσαν από εκεί οι σπουδαιότερες ναυτικές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ δυτικής και ανατολικής Μεσογείου, υπήρξε μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1665 ως το 1895, έγινε τόπος εξορίας στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά, και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενδιάμεσος σταθμός των συμμαχικών δυνάμεων. Σήμερα η όμορφη αυτή ακριτική γωνιά, με όλους εσάς, σταθερούς φύλακες των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης, μας γεμίζει με συναισθήματα εθνικής αυτοπεποίθησης και περηφάνιας.

Γνωρίζω, βεβαίως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί σας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανεξέλεγκτη αύξηση του τουρισμού απειλεί να διαταράξει το ευαίσθητο οικοσύστημα των παράκτιων αμμοθινών και να υποβαθμίσει έναν από τους τελευταίους περιβαλλοντικούς θησαυρούς της Ευρώπης. Γνωρίζω τις ελλείψεις σε νερό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, το ατελέσφορο των ως τώρα γεωτρήσεων, όπως και τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζετε. Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζονται περισσότερα έργα οδοποιίας και διευθέτησης των ομβρίων υδάτων, ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μονάδων βιολογικού καθαρισμού, ότι επείγει η ενεργειακή αυτονόμηση του νησιού.

Είναι μεγάλη χαρά για μένα που από σήμερα είμαι κι εγώ δημότης της Γαύδου και σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Σας βεβαιώνω ότι αντιλαμβάνομαι την υποχρέωση της Πολιτείας να είναι παρούσα και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας, και ιδίως στα ακριτικά της νησιά, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες διατηρούν ζωντανές, διάσπαρτες στα πελάγη μας, κοιτίδες ελληνισμού».

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στο νησί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο Γαύδου και το σπίτι των Εξόριστων στην περιοχή Σαρακήνικο. Τέλος ξεναγήθηκε στον μόνιμο δορυφορικό σταθμό εδάφους Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος GVD1, που αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Αρθρογράφος