Την 1η Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΦΕΤ ενημερωτική συνάντηση με φορείς που παρέχουν συσσίτια ή / και λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία.
Η εκδήλωση έγινε προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι απλοί πολίτες όσο και οι υπεύθυνοι των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα που αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συσσίτια και μονάδες διανομής τροφίμων σε απόρους.
Αναλυτικά η ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ :
«Ο ΕΦΕΤ, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που τρέφονται καθημερινά σε συσσίτια, με δική του πρωτοβουλία, συναντήθηκε με φορείς που εμπλέκονται στη διακίνηση μερίδων τροφίμων ή στην παραγωγή / διάθεση γευμάτων μέσω συσσιτίων με σκοπό να συνδράμει στην εξασφάλιση της παροχής ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων στους συνανθρώπους μας που απευθύνονται λόγω ανάγκης σε συσσίτια.
Παρόντες στην ενημέρωση ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΕΤ, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, εκπρόσωποι κοινωνικών υπηρεσιών ΟΤΑ και εποπτευομένων νομικών προσώπων τους, ενοριών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών κ.ά.
Ο ΕΦΕΤ στην εν λόγω συνάντηση τόνισε την ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό τη διασφάλιση της υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων τροφίμων ή γευμάτων. Οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ παρουσίασαν τις προτάσεις τους με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων τροφίμων στα συσσίτια.
1ον Την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για εθελοντές – χειριστές τροφίμων και υπευθύνους σε συσσίτια απόρων από εθελοντές εκπαιδευτές, εγγεγραμμένους στα Μητρώα Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ. Για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης έχει ήδη παραχθεί στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό από την Υπηρεσία μας που διενεμήθη στους παρισταμένους.
Στόχος είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων έτσι ώστε, αν κληθούν να συμμετάσχουν σε διαδικασίες διαχείρισης τροφίμων (παραγωγή, διακίνηση, αποθήκευση κλπ) και οργάνωσης συσσιτίων, να είναι σε θέση να το κάνουν συντονισμένα και με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει κινδύνους για τα τρόφιμα και τους καταναλωτές.
Το υλικό αυτό αφορά εκτός των άλλων και παροχή συσσιτίων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως συσσίτια σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (π.χ. σεισμοί) ή ανθρωπογενών καταστροφών.
2ον Τη συνδρομή μας στο σχεδιασμό διατροφικών οδηγιών (π.χ. μενού) που να καλύπτουν τις ελάχιστες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά αυτών των ανθρώπων.
Παρουσιάστηκαν οι διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων που σιτίζονται στα συσσίτια, ο συνδυασμός τροφίμων που μπορεί να μεγιστοποιήσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, προτάσεις για συνδυασμό τροφών σε ένα πιάτο / πακέτο φαγητού και ελάχιστος αριθμός μερίδων διαφόρων τροφών ώστε να καλύπτονται καθημερινά κάποιες βασικές ανάγκες. Τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας με διαιτολόγους και μάγειρες για σχεδιασμό μενού που να καλύπτει (και να μην υπερκαλύπτει σε κάποιες περιπτώσεις) τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και να ελαχιστοποιεί την ένδεια τους σε περιπτώσεις υποσιτισμού / ανεπάρκειας τροφίμων.
Τέλος, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής τροφίμων καθώς και παραγωγής /διάθεσης μαγειρεμένων γευμάτων.
Η εκδήλωση και η πρωτοβουλία γενικότερα χαιρετίστηκε από όλους τους παριστάμενους με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Συμφωνήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων, όπως η πραγματοποίηση από κοινού εκπαιδευτικών σεμιναρίων και η συνδρομή στη διαμόρφωση βασικών μενού.»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;