Έλεγχο στα μκδ “αλά τούρκα” θέλει να επιβάλει το Προξενείο στην Θράκη

6 Οκτωβρίου 202207:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (TBMM) ξεκίνησε το νέο νομοθετικό της έτος το Σάββατο μετά από παύση τριών μηνών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (στην έναρξη των οποίων παρευρέθη και ο κ. Λεβέντ Σαδίκ, χορηγός και του Πανθρακικού) το πρώτο θέμα προς συζήτηση και ψήφιση, ήδη από τις 4 Οκτωβρίου 2022, είναι ο “Νόμος για τον Τύπο”, γνωστό ως «κανονισμός κατά της παραπληροφόρησης» με τον οποίο θα ρυθμίζεται και το πλαίσιο για τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου. Το επίμαχο νομοσχέδιο για την παραπληροφόρηση βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Βουλής, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει για 6 μήνες το πολύ λόγω εκλογικών δραστηριοτήτων .

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί το Μάιο στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο από δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές.Η αντιπολίτευση επιχείρησε μάταια να το εμποδίσει. Με μια πλειοψηφία 334 εδρών στις 581 του κοινοβουλίου για το AKP και τους συμμάχους του, το νομοσχέδιο δεν κινδυνεύει να απορριφθεί.

Ο «νόμος περί παραπληροφόρησης» προβλέπει αλλαγές στον νόμο περί Τύπου, αλλά και εισαγωγή ενός νέου ποινικού αδικήματος στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα. Γνωστό και ως Άρθρο 217/Α, επιβάλλει ποινή φυλάκισης ενός έως τριών ετών σε όποιον «παραπληροφορεί σχετικά με την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη και την υγεία». Αυτό που προκαλεί συζητήσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου, είναι πως ο νόμος αφήνει ένα ευρύ περιθώριο ως προς το τι συνιστά «παραπληροφόρηση». Ως εκ τούτου, οι επικριτές του αναφέρουν ότι ο νόμος επιτρέπει τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Εικοσιπέντε (25) διεθνείς και επτά (7) τουρκικές δημοσιογραφικές οργανώσεις και συνδικάτα καταγγέλλουν την απόπειρα λογοκρισίας εκ μέρους της κυβέρνησης , ενω την ίδια στιγμή μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην 149η θέση από τις 180 της κατάταξης του 2022 για την ελευθερία του Τύπου, η οποία συντάχθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

«Όχι στο νόμο της λογοκρισίας», «Ο ελεύθερος Τύπος είναι προϋπόθεση για τη δημοκρατία» διάβαζε κανείς στα πλακάτ που κρατούσαν μερικές δεκάδες δημοσιογράφοι οι οποίοι φορούσαν μαύρες μάσκες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου και συγκεντρώθηκαν προ διημέρου μπροστά από το τουρκικό κοινοβούλιο στην Άγκυρα.

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη, το Ντιγιαρμπακίρ, το Εσκισεχίρ και τα Άδανα την προηγούμενη Δευτέρα και έστειλαν δείγμα αναφοράς σε κόμματα που έχουν ομάδες στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, εξηγώντας γιατί αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.

«Με αυτόν τον κανονισμό, ο οποίος είναι πιθανό να ερμηνεύεται διαφορετικά από κάθε ασκούμενο ανάλογα με την εποχή, τα πρόσωπα και τις συνθήκες, όχι μόνο οι δημοσιογράφοι αλλά ολόκληρη η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρή εγκληματική απειλή και καταστρέφεται η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου.Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και αλλαγές που «αυξάνουν τη δόση λογοκρισίας στο διαδίκτυο και διευκολύνουν την παρέμβαση στους παρόχους κοινωνικών δικτύων».

Τα μκδ ως “ψηφιακοί τρομοκράτες” για το Ερντογανικό Καθεστώς

Σε μία από τις δηλώσεις τον Δεκέμβριο του 2021 ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μία από τις κυριότερες απειλές για τη δημοκρατία.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία περιγράφηκαν ως σύμβολο ελευθερίας όταν πρωτοεμφανίστηκαν, έχουν μετατραπεί σε μία από τις κύριες πηγές απειλής για τη σημερινή δημοκρατία» είπε ο Ερντογάν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα σε διάσκεψη επικοινωνίας που οργανώθηκε από την κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη.

Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, ειδικά τα ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μας, από τα ψέματα και την παραπληροφόρηση χωρίς να παραβιάζουμε το δικαίωμα των πολιτών μας να λαμβάνουν ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες».

Τον Αύγουστο του 2022 ο προεδρικός αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας κ. Φαχρεττίν Αλτούν δήλωσε πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα κατά των εγκλημάτων που διαπράττονται στα ψηφιακά πεδία, της ψηφιακής τρομοκρατίας και τη παραπληροφόρησης. Εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η λήψη μέτρων είναι μια αναγκαιότητα για την παρεμπόδιση των ψευδών ειδήσεων και ψευδών πληροφοριών που διαδίδονται στον ψηφιακό κόσμο ο Αλτούν, τόνισε πως σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες η χώρα η οποία υφίσταται την περισσότερη παραπληροφόρηση στον κόσμο είναι η Τουρκία.Αφού υπενθύμισε πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις διεξάγουν εκστρατείες προπαγάνδας στα ψηφιακά πεδία ο Αλτούν είπε.

«Η Τουρκία στοχοποιήθηκε, στοχοποιείται όχι μονάχα με τις φυσικές επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η PKK/YPG και η Φετουλαχιστική Τρομοκρατική Οργάνωση(FETÖ) αλλά και τις επιθέσεις παραπληροφόρησης τους. Οι φίλα προκείμενοι λογαριασμοί στις τρομοκρατικές οργανώσεις κάνουν συστηματικά παραπληροφορικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθούν να κινητοποιήσουν την τουρκική και ξένη κοινή γνώμη κατά της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Επικοινωνίας σημείωσε πως τα νέα ΜΜΕ και η ψηφιοποίηση προσφέρουν περιβάλλον ταχείας διάδοσης στα μηνύματα των τρομοκρατικών οργανώσεων και πρόσθεσε,«Ενώ όλες οι χώρες ενδυναμώνουν τις νομικές και θεσμικές υποδομές τους για την καταπολέμηση των απειλών στο πεδίο αυτό θα ήταν φυσικά αδιανόητο να μείνουμε πίσω από αυτό ως Τουρκία.«Δεν πρέπει να ξεχνιέται πως και η ψηφιακή τρομοκρατία είναι μια υπόθεση εθνικής ασφαλείας. Και κάθε κράτος πρέπει να θέσει σε λειτουργία τους απαραίτητους μηχανισμούς άμυνας και αποτροπής κατά των απειλών στον ψηφιακό κόσμο» σημείωσε ο Αλτούν.

Οι υπόγειες διαδρομές της Τουρκικής Προπαγάνδας στην Θράκη

Να θυμίσουμε ότι με το ίδιο σκεπτικό οι ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ υπό την καθοδήγηση του πολιτικά και διπλωματικού απόβλητου κ. Μουράτ Ομέρογλου και του παραερντογανικού συστήματος στο οποίο αυτός ανήκει (οργανώσεις παρα-Γκιουλενιστών και ακροδεξιό ριζοσπαστικό κόμμα ZAFFER) εξέδωσαν “φετβά” στην τουρκική γλώσσα για το Komotinipress και τον γράφοντα προσωπικώς, απειλώντας τον ίδιο και την οικογένειά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μήνυση που κατέθεσε εναντίον του Komotinipress και του υπογράφοντος, ο προβοκάτορας ψευδοανθρωπιστής και εν δυνάμει υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή, Πρόεδρος του ΣΕΜ.

Προσφάτως, στα πλαίσια της διάσκεψης του ΟΑΣΕ η κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ και οι συνεργάτες της συνεχίζοντας την συκοφαντική και προπαγανδιστική τακτική τους, κατ’ουσίαν απαίτησαν να μην ελέγχονται από τα μέσα ενημέρωσης ενώ κάθε κριτική και αποκάλυψη των πράξεών τους, την μεταφράζουν ως “πίεση” και “περιθωριοποίηση”.

Οι τεμνόμενες πρακτικές  για τον έλεγχο των μμε σε Τουρκία και Θράκη

Να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες μας ότι η Υπηρεσία Διεύθυνσης Επικοινωνιών αποτελεί δημιουργία του Ερντογάν, απασχολεί περίπου 1.500 άτομα και εδρεύει σε έναν ουρανοξύστη στην Άγκυρα. Οι αξιωματούχοι του Αλτούν εκδίδουν τις οδηγίες τους σε τηλεφωνήματα ή μηνύματα στην εφαρμογή WhatsApp. Mερικές φορές απευθύνονται στους υπεύθυνους των δημοσιογραφικών ειδήσεων με τη λέξη «αδελφέ», σύμφωνα με τις πηγές μας.

Για τους μη γνωρίζοντες να τονίσουμε οτι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί της Τουρκίας (Turkuvaz Medya, Albayrak Medya, Demirören Medya, Ciner Medya, Ihlas Medya, Karar και Karar TV, Yenicag, Milat,Akit. Cumhuriyet) στηρίζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι σε μία ενιαία γραμμή αλλά αναλόγως των εντολών που λαμβάνουν από τα κέντρα συμφερόντων που αντιπροσωπεύουν.

Το Προξενείο της Κομοτηνής διαθέτει επίσης “αξιωματούχους πληροφοριών” που σε συντονισμό με άλλες υπηρεσίες “δίνουν” γραμμή στον τουρκόφωνο μειονοτικό τύπο της περιοχής, το δίκτυο προπαγάνδας της Άγκυρας στην Ελλάδα και στο “φιλοτουρκικό” λόμπυ που συνδιαλέγεται με τους μηχανισμούς του Προξενείου έναντι ανταλλαγμάτων.

Από τα “μαύρα ταμεία” του τουρκικού προξενείου διατίθενται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , σε πάγια μορφή 300.000 ευρώ ετησίως για την συντήρηση 9 μέσων ενημέρωσης σε μειονοτική γλώσσα και 100.000 ευρώ για άλλου είδους “πληροφοριακές παρεμβάσεις” στην περιοχή της Θράκης (πληρωμένες καταχωρήσεις, προβολές, διαδίκτυο κοκ).

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα κείμενα που παρουσιάζονται στα τοπικά μειονοτικά μέσα προέρχονται από “μέσα”, από τους μηχανισμούς της Τουρκίας με το Προξενείο να εκτελεί ρόλους επιτήρησης κι επίβλεψης “ορθής δημοσιότητας”, ενώ κατά περίπτωση υπάρχει αναδημοσίευση σε φύλλα της Τουρκίας, πάντα ανάλογα με την θεματική ενότητα που τους ενδιαφέρει.

Το Komotinipress και ο γράφων εβλήθησαν στην Τουρκία από ακραίες θεοκρατικές εφημερίδες, με δυναμική όμως παρουσία και επιρροή στον χώρο του πολιτικού Ισλάμ, φανατικά αντικεμαλικές όπως η Yeni Akit.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ εναντίον της στοχοποίησης δημοσιογράφων

Αρθρογράφος