Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού νομοθετήθηκε στις 23/7/2021 και έχει δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ (Άρθρο 205, Νόμος 4820-Τεύχος Α΄ 130/23-7-2021).
Ταυτοχρόνως εκφράζεται η αντίθεση των θιγομένων με την συγκεκριμένη μορφή της υποχρεωτικότητας, που συνοδεύεται από βαρύτατες κυρώσεις ελεγχόμενης συνταγματικότητας. Τηρείται ακριβώς ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατ’αρχάς των επαγγελματιών υγείας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιβολής του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, έχουν εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι ενεργοποιήθηκε σήμερα η πλατφόρμα https://loipoepikouriko.moh.gov.gr/Home.aspx για την υποβολή αιτήσεων λοιπού, πλην γιατρών, επικουρικού προσωπικού και η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται σε περίπου 10.000.
Πιο σκληρές γίνονται οι προϋποθέσεις εμβολιασμού κατά της CoViD-19 των εργαζομένων σε προνοιακές δομές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στις δημόσιες προνοιακές δομές, όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες, έχουν εμβολιαστεί οι 1.200 από τους 1.500 εργαζόμενους.
Από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί σε αναστολή συνολικά 21 εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και ΑμΕΑ σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη.
Άλλοι 24 έχουν τεθεί ως σήμερα σε καθεστώς αναστολής εργασίας στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, που περιλαμβάνει δομές σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Σέρρες
Σε σύνολο 634 εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων
στο νοσοκομείο Δράμας, οι ανεμβολίαστοι ήταν
περίπου 180, όταν ελήφθη η κυβερνητική απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σήμερα ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά. “Εκτιμώ, πως περίπου 70 – 80 συνάδελφοι θα επιμείνουν μέχρι τέλους. Είναι αρκετά λιγότεροι από όσους ήταν αρχικά, αλλά δεν είναι και λίγοι”, τόνισε ο πρόεδρος των Εργαζόμενων στο νοσοκομείο,
Γιάννης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:
“Το νοσοκομείο είναι ήδη υποστελεχωμένο και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν. Ξέρω τρεις γιατρούς που δηλώνουν ότι δεν θα το κάνουν. Υπάρχουν συνάδελφοι σε διοικητικές και τεχνικές θέσεις που έχουν εκπαιδευτεί για εξειδικευμένη εργασία και δεν γίνεται να αντικατασταθούν άμεσα από άλλους”.
Σε σύνολο 1.100 εργαζομένων περίπου 100 παραμένουν ανεμβολίαστοι στο Νοσοκομείο της Καβάλας.
Το ιατρικό προσωπικό δεν δημιουργεί πρόβλημα με τον εμβολιασμό και το θέμα των αναστολών εργασίας αντιμετωπίζεται με πρόσληψη προσωπικού, επισημαίνει ο Ευάγγελος Καμπουρίδης, διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας νοσοκομείου Καβάλας.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπουρίδη 57 νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, κάποιοι στην σίτιση καθώς και 14 γιατροί αρνούνται να εμβολιαστούν. Λόγω αυτού του μικρού ποσοστού εργαζομένων όπως οι καθαρίστριες που δεν θα εμβολιαστούν θα αντικατασταθούν από τον πίνακα επιλαχόντων της προηγούμενης προκήρυξης προσλήψεων. Για το νοσηλευτικό προσωπικό θα γίνουν προσλήψεις, οι οποίες είχαν ήδη προγραμματιστεί.
Περίπου 50 είναι τελικά οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης που πήραν χθες το έγγραφο της προσωρινής αναστολής της εργασίας τους. 35 εξ αυτών είναι νοσηλευτές και περίπου 15 από λοιπές ειδικότητες και καθήκοντα. Σύμφωνα με το μέλος του ΣΥΚΝΕ Χριστόδουλο Μεντίζη που πρόσφατα παραιτήθηκε από Πρόεδρος, κανείς δεν ξέρει σε ποιο χροικό διάστημα, θα αναπληρωθούν αυτές οι 50 θέσεις όταν ήδη από σήμερα ξεκίνησαν να αναβάλλονται χειρουργεία στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
25 από τους 391 εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, μπαίνουν από αύριο σε τρίμηνη αναστολή εργασίας και έχουν λάβει ειδοποίηση γι αυτό, όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιαδας ο διοικητής του Χρήστος Καπετανίδης.
Τα ποσοστά άλλαξαν στη διάρκεια της ημέρας αφού με στοιχεία που είχαμε πάρει το πρωί από τον διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας Βασίλη Γαλάνη, ο αριθμός ήταν στο 33.(Ενας γιατρός από τους 55 , 19 νοσηλευτές στους 184, 3 από τους 35 διοικητικούς και 10 από τους 117 από το τεχνικό προσωπικό).
Αργά το μεσημέρι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων άγγιξε το 94%.
Σε σύνολο 570 εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» οι κατάσταση με τους ανεμβολίαστους/ μη νοσήσαντες μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης 31/08 διαμορφωνόταν ως εξής:
-
Από τους 128 ιατρούς, ανεμβολίαστοι/ μη νοσήσαντες είναι 5, δηλαδή περί του2.5%.
-
Από τους 252 νοσηλευτές, ανεμβολίαστοι/ μη νοσήσαντες είναι 30, δηλαδή περί του 12%.
-
Από τους 85 εργαζομένους διοικητικό προσωπικού, ανεμβολίαστοι/ μη νοσήσαντες είναι 5, δηλαδή περί του 6%.
-
Από τους 120 εργαζομένους λοιπού προσωπικού, ανεμβολίαστοι/ μη νοσήσαντες είναι 20, δηλαδή περί του 16%.
Στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τα σημερινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ειδικών Νοσημάτων (ECDC), που αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα, η χώρα μας κατέχει την 11η θέση μεταξύ 17 χωρών στην κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση και τη δέκατη σε ποσοστό πλήρους κάλυψης.
Αίσθηση προκαλεί ότι 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν δώσει στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών, με αποτέλεσμα η εικόνα που προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα να μην είναι λεπτομερής.
Μεταξύ των χωρών που δεν ενημερώνουν, βρίσκονται η Κύπρος, η Αυστρία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Ερωτηματικά προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι μία σειρά από χώρες (Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα) δίνουν απόλυτα ποσοστά κάλυψης (100%).
Από τα υπάρχοντα στοιχεία, προκύπτει ότι στην Ελλάδα έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στο 81,3% των υγειονομικών (83,2% ο μέσος όρος στις 17 χώρες), ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 77,6% (78,2% ο μέσος όρος).
Σε ιδιαίτερο πρόβλημα εξελίσσεται η λειτουργία του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη των πληρωμάτων. Στο σύνολο του ΕΚΑΒ καταγράφεται κάλυψη στο 70% των εργαζομένων. Ωστόσο, η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι μεγάλη απόκλιση ανά τομείς του ΕΚΑΒ, δηλαδή σε κάποιους τομείς οι εργαζόμενοι είναι στο σύνολό τους και σε άλλους η κάλυψη είναι μηδενική. Οπου τεθούν σε αναστολή οι εργαζόμενοι, θα σταματήσουν η κυκλοφορία ασθενοφόρων και η παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας, διότι για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν προβλέπονται επικουρικές προσλήψεις.