Εγκρίθηκε το αίτημα του (κατεχόμενου) Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

19 Απριλίου 202410:48

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Υπερψηφίστηκε την Τρίτη (16/4/2024) με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές το αίτημα του (κατεχόμενου) Κοσσυφοπεδίου* για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οργανισμού, απόφαση που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας.

Στην ουσία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε το πόρισμα της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη όπου αναφέρεται ότι το Κόσοβο πληροί τους όρους για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Την οριστική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Υπουργών του οργανισμού που θα συνεδριάσει στις 16 Μαΐου.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος ένταξης του Κοσσυφοπεδίου μετά από περισσότερες από 300 ημέρες εργασιών, δύο ενημερωτικά ταξίδια στην Πρίστινα και δεκάδες συνομιλίες σε όλη την Ευρώπη η Μπακογιάννη είναι σίγουρη πως διερεύνησε τα πάντα εξονυχιστικά, προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της, όπως δήλωσε στο Στρασβούργο.

Το πόρισμά της: “Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία λειτουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρά εχέγγυα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως και τη συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών”. Επιπλέον, καθώς το Κόσοβο θα υπαχθεί και στη δικαιοδοσία του ΕΔΔΑ σε περίπτωση που ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Μπακογιάννη εκτιμά πως αυτό θα συμβάλει “σημαντικά και στον μεγαλύτερο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”».

Βλέπε εδω το πλήρες κείμενο της Έκθεσης Ντόρας Μπακογιάννη

doc. 15958

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε «φεστιβάλ υποκρισίας» τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι καταπατήθηκαν βασικές αρχές λειτουργίας του οργανισμού με την αποδοχή αιτήματος ένταξης από μία οντότητα που δεν αποτελεί κράτος-μέλος του ΟΗΕ.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος και δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αντίθετα, εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης. Με αυτή την απόφαση, που επιβλήθηκε από τα ισχυρά κράτη υπονομεύονται τα ίδια τα θεμέλια του Συμβουλίου της Ευρώπης και η διεθνής έννομη τάξη» αναφέρει στη δήλωσή του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει στην Σερβία και πριν από ένα χρόνο η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να αποδεχθεί το αίτημα για την ένταξη του Κοσόβου.

Στην έκτακτη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 υπέρ της αποδοχής του αιτήματος για το Κόσοβο που κατέθεσε η Αλβανία, ψήφισαν 33 από τις 46 χώρες μέλη. Εφτά χώρες το καταψήφισαν (Ουγγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Σερβία) ενώ στάση ουδετερότητας τήρησαν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τότε χαρακτήρισε «ντροπή της Ευρώπης» την απόφαση και δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση κάποιων χωρών και κυρίως αυτών που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

*[βλ. απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη γνωμοδότηση του ΔΔΔ σχετικά με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου]

Αντί Επιλόγου

Τί σχεδιάζει η Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο;

Μαθήματα Διεθνούς Δικαίου: Κύπρος, Σερβία, Έβρος

Η Ελλάδα και η “σπειροειδής αναγνώριση του αποσχισθέντος Κοσσυφοπεδίου”

Τα «Soft-borders» αλλάζουν τα Βαλκάνια- Η ενοποίηση της «Μεγάλης Αλβανίας» και ο ρόλος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Το Γερμανικό Σχέδιο για τα Βαλκάνια 2014-2018

Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το “ανεξάρτητο” Κόσοβο;

 

“Μοντέλο Σρεμπρένιτσα” ετοιμάζει η τουρκο-αλβανική προπαγάνδα για την “Γενοκτονία των Τσάμηδων”

Αρθρογράφος