Από το 23ο Συνέδριο Ένωσης Ποινικολόγων κ μαχομένων Δικηγόρων στις 12/13 -11-2022 στην Αθήνα .Είχα την τιμή να παρουσιάσω το θέμα “Δίκαιη Δίκη και τεχνητή Νοημοσύνη”(ΤΝ).
- Μπορεί άραγε η ΤΝ να συμβάλλει στην ορθή και ταχεία απονομή Δικαιοσύνης ;
- Μπορούν να είναι οι “προβλεπτικοί αλγόριθμοι”και μέχρι ποιου σημείου υποβοηθητικό εργαλείο στα χέρια του Δικαστή ως μια σταθερή παράμετρος για την επικινδυνότητα του κατηγορουμένου και συνακόλουθα για την προσωρινή κράτηση του ή ενυπάρχει και σε αυτά τα “μαθηματικά μοντέλα” το στοιχείο της δυσμενούς διάκρισης .
- Μπορεί η ΤΝ να υποκαταστήσει τον Δικαστή στην έκδοση μιας δικαστικής απόφασης και μέχρι ποίου σημείου..;
- Ευρίσκει η ΤΝ έρεισμα στο Σύνταγμα μας και μέχρι που φτάνουν τα όρια της..;Μήπως τελικά οι “έξυπνες μηχανές” στο μέλλον υποκαθιστώντας τον άνθρωπο Δικαστή, αποδειχθούν συνάμα και “δολοφονικές” για τον κατηγορούμενο…ο οποίος ως άνθρωπος πρέπει να απολαμβάνει τα έννομα συνταγματικά κατοχυρωμένα έννομα αγαθά της ζωής ,ελευθερίας,ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προπάντων το αναφαίρετο Δικαίωμα του σε μια “Δίκαη Δίκη “.;!
- Πόσο μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο ,όταν γι αυτό κρίνουν μόνο μηχανιστικά εκπαιδευμένοι αλγόριθμοι αλλά όχι ο Δικαστής άνθρωπος ,που με την άνθρώπινη σκέψη του μόνος αυτός μπορεί να υλοποιήσει την πανανθρώπινη αρχή της αναλογικότητας ,ρητά διστυπωμένη και στο ισχύον Σύνταγμα μας !(Αρθρο 25 Σ).
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Ένωσης κον Γιάννη Γλύκα αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για την τιμή που μου έκαναν να συμμετέχω ενεργά στις εργασίες του Συνεδρίου.