Διαλιμενική συνεργασία Καβάλας-Αλεξανδρούπολης με Αλεξάνδρεια-Διαμιέτη αποφασίστηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Αλ Σίσι

9 Δεκεμβρίου 201511:16

Για μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός-Δείτε αναλυτικά τους τομείς και τις προοπτικές

Τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα πεδία της συνεργασίας αφορούν σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», με στόχο την ευημερία και την ανάπτυξη. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σίσι στάθηκαν ιδιαίτερα στη συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στο ζήτημα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της συνεργασίας, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι ήδη σε μεγάλο βαθμό αυτή η συνεργασία έχει αποτρέψει κινδύνους.

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δυο χώρες με σημαντικό γεωπολιτικό χώρο σε μια εύθραυστη περιοχή στο αντάμωμα δύο ηπείρων, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την ειρήνη και την ευημερία, τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη. Τόνισε ότι η επίσκεψη του Αλ Σίσι εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη σχέση των δύο χωρών μας που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά για θετικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά με την αυριανή τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου,σημείωσε ότι το τριμερές πλαίσιο ενισχύει και αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, αναβαθμίζει την ευρωμεσογειακή σχέση και συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Οι τομείς συνεργασιών

«Είχαμε την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας να πραγματοποιήσουμε μια ευρεία επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων αλλά και των εξελίξεων στον ταραγμένο γεωπολιτικό μας περίγυρο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στηρίζεται σε πολύ γερά θεμέλια και η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην σφαιρική διεύρυνση και εμβάθυνσή της. «Διαμορφώνονται εξαιρετικές προοπτικές σε τομείς όπως η πολύπλευρη οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η διαλιμενική σύνδεση, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο κατασκευαστικός τομέας και οι υποδομές», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, στην ευρύτερη περιοχή και στην Αίγυπτο ειδικότερα, η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ, που η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και ο Αιγυπτιακός λαός μπόρεσαν να διαμορφώσουν σε τόσο σύντομο χρον

Ως προς αυτό επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για τη δυνατότητα ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών να συμμετέχουν στα μεγάλα έργα που διεξάγονται στην Αίγυπτο πέριξ του μεγάλου έργου του Σουέζ, ενώ προανήγγειλε ότι τα πιο σημαντικά βήματα θα γίνουν από εδώ και στο εξής ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας και της διαλιμενικής συνεργασίας που θα ενώσει εμπορικά και οικονομικά και πολιτιστικά τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο αποψινό επιχειρηματικό φόρουμ θα υπογραφούν δύο συμφωνίες που αφορούν στη συνεργασία των λιμένων της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τους λιμένες της Αλεξάνδρειας και της Διαμιέτης. Η ενίσχυση των ενεργειακών δικτύων, των μεταφορών και της συνδεσιμότητας Ελλάδας και Αιγύπτου, είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση που ενδυναμώνει τις γέφυρες μεταξύ τριών ηπείρων, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε τη βαθιά φιλία των δύο χωρών και λαών και τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι «η συνετή πορεία σας θα είναι ο άμεσος συμπαραστάτης σε αυτή την πορεία που σας έχει εμπιστευθεί ο λαός.

Ο κ. Σίσι είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται με πρωτοφανή τρόπο και πως οι σημερινές συνομιλίες εκφράζουν την ταύτιση απόψεων σε θέματα όπως η ενέργεια, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η συνεργασία ελληνικών και αιγυπτιακών λιμένων, στον τουρισμό, οι επενδυτικές ευκαιρίες. Επισήμανε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε πολλά περιφερειακά και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων είναι η καταπολέμηση της απεχθούς τρομοκρατίας και η διευθέτηση των διενέξεων που υπάρχουν στην περιοχή. «Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να συνεργαστούμε για να επαναφέρουμε την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μπορεί να δημιουργήσει πεδίο σταθερότητας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σε μια περίοδο όπου στη γειτονιά μας έχουμε προκλήσεις και αποσταθεροποιείται, η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου μπορεί να δημιουργήσει πεδίο σταθερότητας, ώστε η Μεσόγειος να ξαναγίνει θάλασσα ευημερίας, ειρήνης και σταθερότητας.

Είπε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις προοπτικές της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και τη δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την εξεύρεση λύσεων που θα επαναφέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Συζήτησαν για την ανάγκη συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς, την αμοιβαία υποστήριξη τόσο της Αιγύπτου στην ΕΕ όσο και της Ελλάδας από την Αίγυπτο στον οργανισμό ισλαμικών κρατών. Επιπλέον, μίλησαν για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης δια μέσου της διπλωματικής οδού στη Συρία, την ανάγκη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας εκεί, την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία που εξαπλώνεται βασιζόμενη στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και την επανέναρξη των συνομιλιών για το Παλαιστινιακό με στόχο τη λύση δύο κρατών με Παλαιστίνη στη βάση των συνόρων του 1967.

Καταπολέμηση τρομοκρατίας, συνεργασία σε θέματα ασφάλειας

Αναφορικά με το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο κ. Σίσι είπε σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την αποτροπή διακίνησης όπλων στη Λιβύη ότι πρέπει να υπάρχει μια διεθνής κινητοποίηση για να σταματήσει η λαθραία διακίνηση των όπλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δύο χώρες παίζουν έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, «η Αίγυπτος ως το τελευταίο οχυρό σταθερότητας στην περιοχή και η Ελλάδα ως η χώρα που μπορεί να βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης και να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

«Πρωτίστως», είπε, «μας αφορά το πώς θα συνεργαστούμε ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κοινή απειλή που είναι η άνοδος του ακραίου θρησκευτικού φονταμενταλισμού, του ISIS και των ενεργειών που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα με στόχο την τρομοκράτηση των λαών στην ευρύτερη περιοχή και σε όλον τον κόσμο». Γι’ αυτόν τον λόγο, τόνισε, «έχουμε ήδη αποφασίσει τον καλύτερο και μόνιμο και διαρκή συντονισμό για την ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς της ασφάλειας και των υπουργείων ‘Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη. «Η συνεργασία βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο και σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη αποτρέψει κινδύνους», είπε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει σημασία για εμάς το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της τεράστιας προσφυγικής κρίσης βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο «και την αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιτυχία» και να αντιμετωπίσουμε την απειλή της τρομοκρατίας «και γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει τον μόνιμο και διαρκή συντονισμό μέσα από αντίστοιχες επιτροπές στα υπουργεία ‘Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη».

ΑΟΖ

Η συνεργασία των δύο χωρών και η τριμερής συνάντηση δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών στην περιοχή. Αντιθέτως είναι συνεργασία που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε άλλες χώρες. Συνεργαζόμαστε προκειμένου, επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και να προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες συνανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και αν αυτή η καθυστέρηση σχετίζεται με ενδεχόμενες αντιδράσεις της Τουρκίας. «Θα σας έλεγα ότι δεν έχουμε καθυστερήσει», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι κάθε βήμα απαιτεί καλή προετοιμασία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζουμε την πετυχημένη ήδη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου και την ανάγκη να προχωρήσουμε με πιο γοργά βήματα, με τις σχέσεις με τρίτες χώρες στην περιοχή, «που θέλουμε να είναι επίσης σχέσεις συνεργασίας, καλής γειτονίας και αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουμε από κοινού να καταστήσουμε την ευρύτερη περιοχή ως περιοχή ευημερίας, σταθερότητας, ανάπτυξης».

Συνεργαζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να αναπτυχθεί η συνεργασία μας με την Ελλάδα, όπως και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, δραστηριοποιούμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο, είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η Αίγυπτος ξεπερνά την κρίση αστάθειας»

Σε ερώτημα σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου και σε ποια επίπεδα, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος δεν χρειάζεται κάποια γέφυρα, είναι μια χώρα που έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Είπε ότι λόγω των σχέσεων των δύο χωρών που εκτείνονται βαθιά μέσα στους αιώνες, ο ένας καταλαβαίνει τον άλλον και γι’ αυτό μπορεί να τον στηρίζει στις δύσκολες στιγμές και πως δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα στάθηκε στον αιγυπτιακό λαό πριν από λίγα χρόνια, όπως δεν είναι τυχαίο και ότι η Αίγυπτος στέκεται στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα, είπε, υποστηρίζει δίκαια αιτήματα της Αιγύπτου σε διεθνή φόρα και η Αίγυπτος ελληνικά αιτήματα στον οργανισμό ισλαμικών κρατών.

Επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός ότι η Αίγυπτος ξεπερνά την κρίση αστάθειας στο εσωτερικό της και κάλεσε να φανταστούμε τι θα γινόταν εάν είχαμε μια αστάθεια στην Αίγυπτο.

Ο κ. Σίσι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε εξαρχής κατανόηση του προβλήματος στην Αίγυπτο από την ΕΕ και πως η κατάσταση μετά από δύο χρόνια είναι διαφορετική. Διερωτήθηκε και εκείνος τι θα γινόταν αν υπήρχε αποσταθεροποίηση στην Αίγυπτο και πόσα από τα 90 εκ. πληθυσμού της χώρας θα ήταν πρόσφυγες. Είπε ότι η κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αιώνες ήταν πάντα μια γέφυρα και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο ρόλος της Ελλάδας και της Ιταλίας και της Κύπρου είναι αρκετά σημαντικός στο να καταλάβουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα πραγματικά προβλήματα της εποχής.

Πηγή: makthes.gr

Αρθρογράφος

blank
Ανδριανή Λοϊζίδου
Η Ανδριανή έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Νομική στο Cambridge της Αγγλίας. Έχει δουλέψει σε διεθνούς φήμης εκδοτικούς οίκους και έχει διδάξει Αγγλικό Δίκαιο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.