Τοποθετήσεις από τη Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας
Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ κ. Αναστασία Κοτανίδου και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Είναι η πρώτη μου Συνέντευξη Τύπου μετά από δέκα χρόνια σε αυτή την αίθουσα τουλάχιστον ως οικοδεσπότης. Είχα συμμετάσχει σε κάνα δυο επί Covid ως Υπουργός Ανάπτυξης, για να είμαι απολύτως ειλικρινής.
Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, θα έχουμε τακτικότερη και συχνότερη επικοινωνία διότι θέλουμε οι αποφάσεις που λαμβάνουμε για τα θέματα της υγείας να εξηγούνται επαρκώς στην κοινή γνώμη.
Θεωρήσαμε, όμως, με την αναπληρώτρια Υπουργό την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, την οποία θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ για τις πρώτες μέρες της συνεργασίας μας που είναι φανταστικές, να κάνουμε μία πρώτη ενημέρωση για το γνωστό θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη με τις ιώσεις, την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας και την πραγματική ανησυχία που υπάρχει και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και γενικά στον πληθυσμό.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή σας την ανησυχία έχουμε καλέσει φυσικά την κυρία Κοτανίδου, που δεν θέλει από μένα ιδιαίτερες συστάσεις, νομίζω όλοι ξέρουμε το κύρος που έχει η κυρία Κοτανίδου και την εμπιστοσύνη που προκαλεί στην κοινή γνώμη και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ τον κύριο Χατζηχριστοδούλου, τον οποίον επίσης ευχαριστώ για την πολύ καλή μας συνεργασία, όπου θα παρουσιάσουν τα επιστημονικά στοιχεία του τι συμβαίνει ακριβώς σήμερα, τι πρέπει να προσέξουν οι ασθενείς αλλά και όλος ο πληθυσμός το επόμενο διάστημα και πως εκτιμούμε ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό, κατά το μήνα Ιανουάριο και τις επόμενες εβδομάδες.
Ένα πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τα στοιχεία και θα τα αναλύσουν περισσότερο οι ειδικοί, είναι η τεράστια σημασία του εμβολιασμού. Τόσο του εμβολιασμού για τη γρίπη, όσο και του εμβολιασμού για τον Covid 19.
Το ζήτημα του εμβολιασμού για την πανδημία υπήρξε κατά το παρελθόν ένα ζήτημα που μέσα στην πανδημική κρίση και τη μεγάλη πίεση που ασκήθηκε στην κοινή γνώμη, δίχασε σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, αλλά και γενικά τους ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Εκείνη την περίοδο στην ένταση των στιγμών χωριστήκαμε σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, τσακωθήκαμε, χαλάσαμε τις καρδιές μας, βρεθήκαμε ορισμένες φορές σε δύσκολες διαπροσωπικές σχέσεις.
Είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι κατά τη γνώμη του Υπουργείου Υγείας, και τη δική μου και της αναπληρώτριας Υπουργού που θα μιλήσει αμέσως μετά και των καθηγητών, αυτή η εποχή της σύγκρουσης της ιδεολογικής, της πολιτικής για τα εμβόλια έχει έρθει η ώρα να τελειώσει.
Το εμβόλιο του Covid-19 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα εμβόλιο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα εμβόλιο περισσότερο δοκιμασμένο από κάθε άλλο γιατί όπως ήρθαν τα πράγματα το έχουμε κάνει οι περισσότεροι και πολλές φορές. Άρα, έχει δοκιμαστεί σε όλους μας κατά τρόπο που κανένα άλλο εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί.
Και είναι απολύτως βέβαιο, και θα δείτε τα στοιχεία σε λίγο, ότι όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα καθόσον όσοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν ανεμβολίαστοι.
Το Υπουργείο Υγείας θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσουμε και τον πλέον δύσπιστο συμπολίτη μας για την αξία για τη δημόσια υγεία του να κάνει κάποιος το εμβόλιο αυτό.
Και θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να μπορέσει το εμβόλιο να φτάσει και στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία, από τη γρίπη και γενικά από όλες αυτές τις ασθένειες.
Στα πλαίσια της συμφιλίωσης και της λήξης της μεταξύ μας σύγκρουσης αποφασίσαμε με την κυρία Αναπληρώτρια Υπουργό – εισηγηθήκαμε στην Κυβέρνηση και το αίτημα έγινε δεκτό-, να καταθέσουμε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να διαγράψουμε τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους που είχαν τεθεί κατά την εποχή της πανδημίας.
Τείνουμε «κλάδον ελαίας» προς όλη εκείνη την πλευρά της κοινωνίας που είχε τόσο αντιδράσει. Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι. Γίνεται γιατί το χρειάζεται η ζωή του καθενός μας. Και η ευθύνη η δική μας είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας αυτό το μήνυμα να φτάσει παντού. Και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να συμβεί αυτό.
Επίσης, στα πλαίσια της κανονικοποίησης, θα δούμε την ετήσια εμβολιαστική κάλυψη, γιατί το εμβόλιο του Covid δεν πρέπει να μετριέται πια σε δόσεις όπως σωστά έχει πει πριν από εμένα η Αναπληρώτρια Υπουργός. Το εμβόλιο του Covid δεν είναι πρώτη, δεύτερη, τρίτη δόση, όπως μετράγαμε στην εποχή της πανδημίας. Ο Covid ήρθε εδώ για να μείνει. Στο άμεσα προβλέψιμο μέλλον δεν προβλέπεται να ζήσουμε εμείς χωρίς την ύπαρξη αυτού του ιού. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό αυτό και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με την γρίπη, θα πρέπει να γίνει μία ρουτίνα.
Στα πλαίσια αυτής της ομαλοποίησης, πολιτική μας βούληση είναι να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, γιατρούς προφανώς, κέντρα υγείας αλλά ει δυνατόν και τα φαρμακεία.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος μας είναι να ενημερώνουμε σωστά τον πληθυσμό και να ξοδεύουμε όσο μπορούμε περισσότερο χρόνο και κόπο για να μεγαλώσουμε την εμβολιαστική κάλυψη η οποία φέτος, το λέω και δίνω αμέσως το λόγο στην κυρία Αγαπηδάκη για τα στοιχεία, δεν έχει πάει χειρότερα από πέρσι όπως πολλοί λένε. Έχει πάει καλύτερα από πέρσι αλλά η φιλοδοξία μας είναι να πάει ακόμα καλύτερα. Και είμαστε εδώ για να πάει ακόμα καλύτερα».
Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε:
«Καλημέρα σε όλους, Καλή Χρονιά. Σε συνέχεια των όσων ανέφερε μόλις ο Υπουργός Υγείας θα ήθελα να κάνω δύο επισημάνσεις.
Όταν μπήκαν τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους, έγινε γιατί πραγματικά είχαμε συρροές με σοβαρή νόσηση και θάνατο συνανθρώπων μας, δεν είχαμε άλλη λύση. Θυμάστε τα στοιχεία, πέθαναν άνθρωποι κατά δεκάδες στις εντατικές ακριβώς γιατί ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν ένα ύστατο μέτρο που πήραμε στην οξεία φάση της πανδημίας.
Και όπως πολύ εύστοχα έθεσε ο Υπουργός, δεν είμαστε πια σε αυτή την φάση, περνάμε σε μία κανονικοποίηση. Όπως κάνουμε ένα ετήσιο τσεκάπ κάθε χρόνο, προγραμματίζουμε τον εμβολιασμό μας για την γρίπη, προγραμματίζουμε πλέον και τον εμβολιασμό μας για τον κορονοϊό.
Υπάρχει μία απόσταση ανάμεσα στο να μπορούμε να απαντάμε στο φόβο των ανθρώπων, σεβόμαστε το φόβο των ανθρώπων. Προχωρούμε, λοιπόν, προσπαθώντας, όπως είπε ο Υπουργός, να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να απαντήσουμε στο φόβο με στοιχεία, με ενδυνάμωση, χρησιμοποιώντας όποιο δημιουργικό τρόπο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσουμε και τον τελευταίο πολίτη στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας.
Να πω ότι τεχνικά λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, διευρύνουμε συνεχώς το ωράριο, παρατηρούμε καθημερινά όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για να διευκολύνουμε τους πολίτες με ακόμα περισσότερες γραμμές εμβολιαστικές, με κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Θα εμπλακούν σε αυτό και οι ομάδες της ΚΟΜΥ πιο εντατικά. Ήδη εμβολιάζουν ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Για την Πολιτεία, για το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει αποδεκτός αριθμός θανάτων. Όταν έχουμε αντιικά, όταν έχουμε το εμβόλιο, θέλουμε να αποφύγουμε κάθε πιθανό θάνατο που οφείλεται στην Covid καθώς πραγματικά έχουμε στα χέρια μας πολύ αποτελεσματικά εργαλεία.
Να σας πω ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 210.000 εμβολιασμοί έναντι της Covid. Παρατηρείται ότι υπάρχει ένας σχεδόν διπλασιασμός μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού.
Άρα, το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τις προβλέψεις, θα ξεπεράσουμε τις 300.000. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει μια δυναμική και αυτή θέλουμε περαιτέρω να εντατικοποιήσουμε σε σχέση με την ενημέρωση, με την ευαισθητοποίηση και των γιατρών. Είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να συστήνουν τον εμβολιασμό και οι πολίτες να γνωρίζουν ότι στο emvolio.gov.gr μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους.
Σε σχέση με την γρίπη θα ήθελα να επισημάνω το εξής. Επειδή φέτος φαίνεται, θα μας πούνε και οι επιστήμονες σε λίγο, να έχουμε ένα αρκετά υψηλό κύμα γρίπης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ήδη περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 60 ετών, που είναι και ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν την ζωή τους από την γρίπη, έχει εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό και τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, ανεβαίνει έτι περαιτέρω. Είναι πολύ σημαντικό να μην καθυστερούν οι άνθρωποι άνω των 60 ετών τον εμβολιασμό τους για γρίπη και κορονοϊό. Να τον κάνουν άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα, καθώς παίρνει λίγες μέρες το να αναπτύξουν αντισώματα.
Και κλείνω λέγοντας το εξής. Σε οποιοδήποτε φόβο, δισταγμό, ανασφάλεια, το υπουργείο Υγείας απαντά με στοιχεία, με ευαισθησία και σεβόμενο τους φόβους των πολιτών. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε κάθε πολίτη να εμβολιαστεί στην χώρα, ξαναλέω, όπου και αν κατοικεί. Έχει σημασία, να ακούμε τους επιστήμονες. Σεβόμαστε τις γνώμες όλων των ειδικών που βγαίνουν στα Μέσα. Είναι, όμως, πάρα πολύ σημαντικό οι πολίτες να καταλαβαίνουν ότι τα επίσημα στοιχεία και η επίσημη ενημέρωση γίνεται από το υπουργείο Υγείας.
Για αυτό έχουμε σήμερα την υπηρεσιακή Υπουργό Υγείας, κύριε υπουργέ, την κυρία Κοτανίδου. Έναν άνθρωπο ο οποίος έχει υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε πολύ καίριες θέσεις.
Έχουμε έναν άνθρωπο, επίσης, μαζί μας, τον κύριο Χατζηχριστοδούλου, νυν πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ο οποίος ήταν αυτός που εκπόνησε με την ομάδα και την συνεργασία των υπόλοιπων ειδικών το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοκόλλων για την πανδημία.
Έχουν συνεισφέρει, λοιπόν, και οι δυο πάρα πολλά. Να δώσουν περαιτέρω στοιχεία, να απαντήσουν σε απορίες και θα είναι και στην διάθεση μας όλο το επόμενο διάστημα προκειμένου να παρέχουν έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Ευχαριστώ πολύ».
Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου δήλωσε:
«Καλησπέρα σε όλους, καλή χρονιά, χρόνια πολλά. Μετά από πάρα πολύ καιρό ξαναβρισκόμαστε εδώ σε αυτό το γνώριμο χώρο. Θυμόσαστε τις πρώτες μέρες της πανδημίας που είχαμε πολύ συχνές συναντήσεις εδώ και προσπαθούσαμε κι εμείς να λύσουμε και τις δικές μας και τις δικές σας απορίες. Το τελευταίο διάστημα όλοι έχετε παρακολουθήσει ότι υπήρξε μία μικρή πίεση στο σύστημα υγείας σε ότι αφορά τις εισαγωγές σε απλές κλίνες. Ευτυχώς δεν υπήρχε σημαντική πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, οι άνθρωποι οι οποίοι μπαίνανε στις μονάδες δεν ήταν τόσοι πολλοί όσο βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους περίπου 90 ασθενείς που μπήκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας αυτή την περίοδο μόνο δύο είχαν κάνει τον πρόσφατο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο δηλαδή για τον covid. Η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο λόγω του covid, είναι λόγω και των υπολοίπων αναπνευστικών λοιμώξεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία επιδημία γρίπης, η οποία τρέχει με πολύ κακά κλινικά στοιχεία, επίσης έχουμε πάρα πολλές άλλες ιώσεις, όπως είναι ο RSV και ο ρινοεντερικός που προκαλούν μεγάλη εξάντληση στους ανθρώπους και πολύ μεγάλη αδυναμία να κάνουν την καθημερινή τους δουλειά. Δηλαδή αυτό το οποίο θα έλεγα εγώ είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει πανικός, η χτεσινή μέρα ήταν και η πρώτη μέρα που οι εξαγωγές υπερβήκανε πάρα πολύ τις εισαγωγές. Δηλαδή για πρώτη φορά το ισοζύγιο είναι θετικό υπέρ των εξαγωγών, ενώ το προηγούμενο διάστημα των εορτών είχαμε πάντα θετικό ισοζύγιο υπέρ των εισαγωγών. Επίσης κάτι άλλο το οποίο θα ήθελα να σας αναφέρω, γιατί τυχαίνει να εγκρίνω και τις αιτήσεις για το φάρμακο το αντιικό φάρμακο το Paxlovid. Eδώ και δύο τρεις μέρες υπάρχει μία σημαντική μείωση των αιτήσεων για το φάρμακο, το οποίο αυτό ήταν από τα πρώτα που βλέπαμε όταν ξεκίνησε η μεγάλη προσέλευση στο σύστημα υγεία. Όπως είπε και ο Υπουργός και η Αναπληρώτρια Υπουργός σήμερα, με ένα όπλο όπως είναι το επικαιροποιημένο εμβόλιο covid, το εμβόλιο γρίπης και όπως είναι και τα αντιιικά φάρμακα δεν επιτρέπεται να χάνουμε ανθρώπους. Θεωρώ ότι η δουλειά όλων μας είναι να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και για τον covid και για τη γρίπη και με τα πρώτα συμπτώματα, ασχέτως αν αυτά είναι ελαφριά ή όχι να απευθυνθεί στο γιατρό και ειδικά όταν είναι άνω των 75 και έχει και άλλα προβλήματα υγείας να πάρει άμεσα την πρώτη ημέρα το δυνατόν τα αντιικά φάρμακα».
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε:
«Καλημέρα και από εμένα και Καλή Χρονιά. Εγώ θα δώσω αριθμούς και δεδομένα από τα συστήματα επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Καταρχήν να ξεκινήσω από τον Covid-19. Πρώτα από όλα να πούμε ότι τώρα δεν μετράμε πια κρούσματα, δεν έχει νόημα, έχει αλλάξει το testing, έχει αλλάξει η πολιτική και έτσι δεν έχει νόημα να κοιτάμε διαχρονικά τα κρούσματα. Κοιτάμε τρεις δείκτες. Κοιτάμε τις εισαγωγές, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Αυτά τα τρία δεδομένα έχουν μια σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα οι εισαγωγές έχουν πτωτική τάση και φτάνουν μέχρι χθες να έχουμε 209 εισαγωγές, νέες εισαγωγές ενώ την αντίστοιχη περίοδο ’22-’23 είχαμε 237. Άρα είναι η πρώτη φορά που πέσαμε κάτω. Συνηγορούν τα δεδομένα της κυρίας Κοτανίδου με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ.Είναι η πρώτη φορά που πέσανε κάτω. Ολο αυτό το διάστημα ήμασταν λίγο πάνω από την περσινή περίοδο σε εισαγωγές. Παρόλα αυτά, όπως είπε και η κυρία Κοτανίδου, παρότι είχαμε αυξημένες εισαγωγές, είχαμε χαμηλότερες διασωληνώσεις. Για παράδειγμα έχουμε συνολικά όλη αυτή την περίοδο από τις 18/12 μέχρι εχθές 96 διασωληνώσεις σε σύγκριση με 174, περίπου κοντά στις μισές. Και το ίδιο με τους θανάτους. Την περσινή περίοδο είχαμε 508 θανάτους και τη φετινή περίοδο 267. Δηλαδή περίπου στο μισό. Άρα όπως είπε και η αναπληρώτρια Υπουργός και ο Υπουργός τα δεδομένα όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες του Covid-19 δεν είναι ανησυχητικά. Είμαστε κάτω όσον αφορά διασωληνώσεις, θανάτους. Είμαστε λίγο πάνω, σταθεροποιείται η κατάσταση όσον αφορά τις εισαγωγές. Την ίδια εικόνα μας δίνει και το σύστημα, έχουμε ένα ιδιαίτερο σύστημα που καταγράφουμε τα σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού τα λεγόμενα «SARI». Και από δύο νοσοκομεία Αγία Σοφία και ΣΩΤΗΡΙΑ έχουμε μια σταθεροποίηση και πτώση. Όσον αφορά τη θετικότητα πάλι φαίνεται να σταθεροποιείται. Να επαναλάβω και να τονίσω λιγάκι αυτό που είπε η κυρία Κοτανίδου ότι εμείς από τα δικά μας δεδομένα, από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους διασταυρώσαμε πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Μόνο δύο ήταν. Και επίσης από τους 1.028 θανάτους όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Άρα φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο με αυτά τα δεδομένα. Και να πάμε λίγο στη γρίπη. Φαίνεται φέτος ότι έχουμε μια αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τις μετά-Covid προηγούμενες χρονιές. Η περσινή ήταν η υψηλότερη, φαίνεται θα ξεπεράσουμε. Έχουμε μία θετικότητα τώρα που αγγίζει περίπου το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο που έχουμε της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Και να ξέρετε ότι είμαστε κοντά στο peak. Γιατί το peak συνήθως το έχουμε όταν έχουμε 45%-50% θετικότητα σε αυτό το δίκτυο. Άρα, περιμένουμε, το επόμενο διάστημα μία με δύο βδομάδες, να φτάσουμε το peak και έτσι να ανακουφιστεί και το σύστημα υγείας. Έχει μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά η καμπύλη της γρίπης που σημαίνει ότι πάμε λίγο να κανονικοποιηθεί. Παλιότερα είχαμε το peak τον Ιανουάριο, μετά Covid το είχαμε λίγο πιο νωρίς. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται αυτό, μεταφέρεται λίγο πιο δεξιά, λίγο αργότερα δηλαδή, το βλέπουμε τώρα. Επίσης, έχουμε μία αλλαγή όσον αφορά την γρίπη, φέτος είναι πιο συχνά η Α-Η1Ν1 σε σχέση με πέρσι που ήταν η Α-Η3 πιο συχνή. Φέτος το 80% είναι Η1. Και φαίνεται ότι τα πιο σοβαρά μας περιστατικά είναι η Η1Ν1 και νομίζω ότι τα βλέπετε και εσείς στη ΜΕΘ. Να πάω και λίγο στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Τυχαίνει, όπως είπε και ο Υπουργός, σε αυτή την περίοδο να έχουμε αύξηση και στον RSV, στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Δεν έχουμε πολλά συγκριτικά δεδομένα γιατί φέτος κάνουμε ένα οργανωμένο σύστημα καταγραφής του RSV, έχουμε βάλει και τα λεγόμενα «ΡΟC», τα λεγόμενα Point Of Care», που είναι μοριακές τεχνικές στο σημείο που βλέπω τους αρρώστους και έχουμε σχεδόν σε αρκετά κέντρα υγείας και σε πολλά νοσοκομεία βάλει και δίνουμε και τα αναλώσιμα και γίνεται ο έλεγχος για RSV φέτος. Γιατί έχουμε μπροστά μας και το εμβόλιο και πρέπει να δούμε ακριβώς την επίπτωση για να δούμε αν έχει κόστος όφελος η παρέμβαση. Άρα το κάναμε φέτος. Και έχουμε στοιχεία, έχουμε και μερικά συγκριτικά από τις πρώτες εβδομάδες του 2023. Ανεβαίνει και αυτός και τα στοιχεία που έχουμε είναι να ανέβει περίπου στο 15%-20% η θετικότητα. Και έχουμε δηλαδή ταυτόχρονα μία αύξηση και της γρίπης και του RSV και αυτά λίγο επιβαρύνουν το σύστημα. Οπως είπε η κυρία Κοτανίδου, φέτος η γρίπη δίνει κλινικά συμπτώματα πιο βαριά. Και ήδη έχουμε και διασωληνωμένους από γρίπη και θανάτους από γρίπη. Και πάλι εκεί το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους διασωληνωμένους και τους θανάτους είναι πολύ χαμηλό. Είναι 1 στους 12 που πέθαναν και με βάση τα στοιχεία μας εδώ 1 από τους 49, είναι δυο οι εμβολιασμένοι που έχουν μπει στην ΜΕΘ. Άρα και περίπου και εκεί έχει σταθεροποιηθεί η εικόνα. Έχουμε μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις από γρίπη, όχι μεγάλη όμως».
Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων:
Δημοσιογράφος: Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα της γρίπης και του κορωνοϊού καταγράφεται μια ταλαιπωρία των ασθενών στα νοσοκομεία, κύριε υπουργέ. Από ό,τι βλέπουμε και διαπιστώνει το ρεπορτάζ, 8 ακόμα και 10 ώρες για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Έχετε σκεφτεί μέτρα για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία, λόγω του κύματος της γρίπης και του κορωνοϊού.
Άδωνις Γεωργιάδης: Πρώτα από όλα, όπως καταλάβατε, περιμένουμε η κορύφωση αυτής της πίεσης να γίνει εντός του Ιανουαρίου και σιγά- σιγά να αρχίσει να πέφτει αυτό το φαινόμενο. Την ώρα που έχεις μια αυξημένη θετικότητα και προσέλευση στα νοσοκομεία είναι σίγουρο ότι κάποια μεγαλύτερη καθυστέρηση θα υπάρξει. Δεν μπορεί να μην γίνει αυτό.
Παρά ταύτα, την πολική μας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία, θα την ανακοινώνουμε σε επόμενη συνέντευξη Τύπου τις επόμενες μέρες, με τον κύριο Θεμιστοκλέους. Ναι, έχουμε σκεφτεί.
Δημοσιογράφος: Μιλώ για άμεσα μέτρα. Για να αντιμετωπιστεί το κύμα τώρα.
Άδωνις Γεωργιάδης: Άμεσα θα τα ανακοινώσουμε, ναι.
Δημοσιογράφος: Κυρία Αγαπηδάκη, ενώ γνωρίζαμε ότι θα έχουμε έξαρση, το λέγανε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, γνωρίζαμε επίσης από τον Σεπτέμβριο που κυκλοφόρησε το εμβόλιο ότι δεν θα πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί. Το έλεγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και μάλιστα έλεγε από τότε να κάνουμε καμπάνιες. Τι κάναμε λάθος και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο,
Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία το εμβόλιο Covid;
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θεωρητικά μιλώντας και εκ των υστέρων, μπορεί κανείς να πει πολλά. Αυτά που πιθανά δε γνωρίζετε κι έχει αξία να τα πούμε έτσι να ακουστούν και στον δημόσιο διάλογο, είναι τα εξής:
Πρώτον, ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό της γρίπης και του Covid σύμφωνα με τον προκαθορισμένο στρατηγικό σχεδιασμό, όπως το έκαναν όλες οι χώρες και με βάση τις οδηγίες του ECDC. Υπήρξε όμως μία μικρή καθυστέρηση σε όλες τις χώρες και είχε να κάνει με την έγκριση του νέου εμβολίου, το οποίο δεν εξαρτάται όμως από τη χώρα μας, είναι κάτι το οποίο παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεύτερον, σε σχέση με την καμπάνια, οι καμπάνιες δεν σταμάτησαν ποτέ. Μπορείτε να δείτε άπειρα σποτάκια και ενημερώσεις. Κάναμε τη Συνέντευξη Τύπου για τον Covid με τον προηγούμενο Υπουργό τον κύριο Χρυσοχοΐδη, με τους ειδικούς πάλι τότε, ο ΕΟΔΥ έκανε ενημερώσεις. Έχουν τρέξει επιστημονικές εταιρείες, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η Εταιρεία για τα Λοιμώδη Νοσήματα, όλοι έχουμε κάνει σε κάθε ευκαιρία, σε όλους τους τόνους, ενημέρωση για τη γρίπη και τον κορονοϊό.
Άρα, αυτό που λέγεται ότι καθυστερήσαμε, δεν καθυστερήσαμε, αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι έχει αποτυπωθεί με έναν λανθασμένο τρόπο.
Τι έχει συμβεί; Όπως είναι πάρα πολύ φυσικό και σας το έχω πει και με αφορμή αντίστοιχες εξάρσεις άλλες χρονιές από τη θέση μου στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, υπάρχουν δύο παράγοντες οι οποίοι φαίνεται ότι σχετίζονται με το να αποφασίσουμε να εμβολιαστούμε.
Ο ένας παράγων είναι να νοσήσουμε εμείς ή κάποιος δικός μας αρκετά σοβαρά, είναι κάτι ξέρετε που αφορά τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε όλοι, έχει να κάνει με την λεγόμενη ψυχολογία της υγείας. Είναι λοιπόν πολύ λογικό εκεί να έχουμε μία αυξημένη ευαισθητοποίηση, το βλέπουμε και στα νούμερα, το βλέπαμε κάθε χρόνο με τον Covid και τη γρίπη.
Και o δεύτερος έχει να κάνει με το να μας το συστήσει ο γιατρός. Σε όλα τα κύματα, να με διορθώσει ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ αν κάνω λάθος, που έχουμε τρέξει με το ερωτηματολόγιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι έχει τρέξει σε όλα τα κράτη-μέλη, έχει φανεί ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να το συστήσει ο γιατρός.
Γι’ αυτό ανεξάρτητα από τις καμπάνιες, έχει τεράστια σημασία αυτό που κάνουμε και φέτος και το κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, να ενημερώσουμε τους γιατρούς, ούτως ώστε σε κάθε ευκαιρία επαφής με τους ασθενείς τους να μπορούν να τους ενημερώνουν έγκαιρα και αξιόπιστα και να τους προτρέπουν να εμβολιαστούν έναντι του κορονοϊού και βέβαια και της γρίπης.
Άδωνις Γεωργιάδης: Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, δεν μπορώ να σας ανακοινώσω ότι θα είναι και στα φαρμακεία, διότι αυτό θέλει μία συζήτηση ως προς τις τεχνικές του λεπτομέρειες. Μπορώ να σας πω ότι η πολιτική μας βούληση θα ήταν ότι αν αυτό μπορούσε να εξασφαλιστεί να γίνει με έναν σωστό τρόπο. Θα χρειαστούμε τη συνδρομή των γιατρών σε αυτό για να είμαι ειλικρινής, για το πώς αυτό μπορεί να γίνει. Θα θέλαμε να έμπαινε και στα φαρμακεία, όχι μόνο στα φαρμακεία, προφανώς και στα κέντρα υγείας και τους γιατρούς και παντού. Όπως γίνεται με τα εμβόλια. Αλλά θα θέλαμε και το εμβόλιο του Covid να αντιμετωπίζεται σαν ένα κανονικό εμβόλιο από αυτά που μαζικά χορηγούνται στον πληθυσμό.
Δημοσιογράφος: Όσοι έχουν νοσήσει κάνουν το εμβόλιο;
Αναστασία Κοτανίδου: Βεβαίως το κάνουν. Η οδηγία είναι να περάσει ένα τρίμηνο από τη νόσηση για να κάνουν κανονικά το εμβόλιο.
Δημοσιογράφος: Στη γρίπη;
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Μισό λεπτάκι να το αποσαφηνίσουμε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει μια πολύ ξεκάθαρη οδηγία. Μετά την τελευταία νόσηση περνάει το τρίμηνο κάνουν το εμβόλιο. Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ γρίπης και Covid. Ο Covid δεν έχει εποχικότητα. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία οι άνθρωποι να εμβολιαστούν μετά το τρίμηνο. Και κάτι άλλο το οποίο δεν έχει λάβει της προσοχής που θα έπρεπε. Η ανοσία που μας δίνει το εμβόλιο είναι πιο σταθερή σε σχέση με αυτή που αποκτούμε από τη νόσηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν ο πληθυσμός να εμβολιαστεί διότι δεν σημαίνει ότι αν αρρωστήσω είμαι προφυλαγμένος και δεν ξανά κολλάω. Μπορεί να ξανά κολλήσουν και να βρεθούν ακόμα και διασωληνωμένοι, ειδικά οι ηλικιωμένοι. Για αυτό έχει αξία μετά το τρίμηνο να εμβολιαστούν.
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου:
Πάντως, αν μου επιτρέπετε και εμένα να προσθέσω λίγο επειδή κάναμε μια μακροχρόνια μελέτη επιδημιολογική και βλέπουμε την ανοσία του πληθυσμού, βλέπουμε αυτό που είπε η κυρία αναπληρώτρια Υπουργός, ότι τη χειρότερη ανοσία την έχουν αυτοί που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους. Τη χαμηλότερη και αυτή που δεν κρατάει περισσότερο δηλαδή χρονικά. Αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου και όσες επανειλημμένες λοιμώξεις και να είχαν συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλή ανοσία. Και το έχουμε αποτυπωμένο και το δημοσιεύουμε κιόλας. Δηλαδή αυτό είναι και ερευνητικό εύρημα. Δεν είναι μόνο η εντύπωση.
Άδωνις Γεωργιάδης: Θέλω να το ξεκαθαρίσω για να το καταλάβουμε. Το εμβόλιο του Covid πρέπει να το κάνουμε όσο μπορούμε περισσότεροι, μια φορά το χρόνο. Η μόνη διαφορά με τη γρίπη είναι η εποχικότητα. Της γρίπης γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα γιατί έχει ένα συγκεκριμένο κύκλο η γρίπη, ο Covid γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους γιατί ο Covid υπάρχει κατά τη διάρκεια του έτους. Εγώ είχα κάνει δόσεις Covid αλλά δεν έχω κάνει το φετινό επικαιροποιημένο. Θα πάω να το κάνω τις επόμενες μέρες. Έκανα λάθος. Θεωρώντας ότι επειδή έχω κάνει τις δόσεις είμαι καλυμμένος, σήμερα ανακαλύπτω βλέποντας τα στοιχεία ότι δεν είμαι καλυμμένος. Είναι τόσο απλό.
Δημοσιογράφος: Είπατε στην αρχή ότι θα χρησιμοποιήσετε όλα τα κανάλια ακόμα και τα φαρμακεία. Τι χρονικός ορίζοντας υπάρχει για να είναι έτοιμα τα φαρμακεία να μπορούν να διαθέσουν το εμβόλιο όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης;
Άδωνις Γεωργιάδης: Έχω συνάντηση σήμερα, στις 16:00, με τον Πρόεδρο των φαρμακοποιών για να συζητήσουμε το θέμα αυτό. Θα χρησιμοποιήσω τις συμβουλές της κυρίας Κοτανίδου και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εν γένει για να το κάνουμε σωστά. Εάν γίνεται, το τονίζω, γιατί δεν μπορώ να σας πω σήμερα ότι μπορεί να γίνει στο 100% , είναι κάτι που πρέπει να το δούμε στις τεχνικές του και ιατρικές του διαδρομές. Φαίνεται ότι είναι εφικτό. Εάν γίνεται, θέλουμε να το κάνουμε και εκεί. Εκείνοι το θέλουν. Και εμείς το θέλουμε. Εάν οι γιατροί μας πουν ότι μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα καλύπτει και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις τότε ναι θα το κάνουμε.
Δημοσιογράφος: Και θα γίνει άμεσα σε τέτοια περίπτωση.
Άδωνις Γεωργιάδης: Εγώ γενικά είμαι γρήγορος, δεν είμαι αργός. Η φήμη μου είναι ότι είμαι γρήγορος. Σας λέω σήμερα θα τον δω. Πόσο πιο γρήγορα; Την Παρασκευή ήρθα εδώ.
Δημοσιογράφος: Η κυρία Αγαπηδάκη προ ημερών στην ΕΡΤ έκανε λόγο για αλλαγές που δρομολογούνται μεσομακροπρόθεσμα για τα ΤΕΠ. Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια πράγματα για αυτό; Και αναρωτιέμαι αν θα υπάρχει ταβάνι στο χρόνο αναμονής, ας πούμε, αν θα μπουν τέτοιοι στόχοι όπως γίνεται στην Αγγλία.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δέχθηκα μία ερώτηση και απάντησα σε συγκεκριμένη ερώτηση. Αυτές οι αλλαγές θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό όταν έρθει η ώρα. Μην ανοίξουμε όλα τα θέματα σήμερα. Δεν κάνουμε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, αφορά Covid θέματα.
Δημοσιογράφος: Τα ΤΕΠ, αν μου επιτρέπετε, έχουν πρόβλημα αυτή την εποχή λόγω της κατάστασης. Για αυτό το ρώτησα.
Άδωνις Γεωργιάδης: Στην ιεράρχησή μας βάλαμε πρώτα την ορθή ενημέρωση του πληθυσμού για το θέμα των αναπνευστικών λοιμώξεων που απασχολεί και δικαίως την κοινή γνώμη και τα μέσα. Για αυτό και η πρώτη μας συνέντευξη ξεκίνησε με αυτό. Άμεσα θα είμαστε σε θέση με τον κύριο Θεμιστοκλέους και την κυρία Αγαπηδάκη να ανακοινώσουμε και τις πρώτες μας σκέψεις για το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την ταλαιπωρία πράγματι των ασθενών στην καθημερινότητα των νοσοκομείων κυρίως και λόγω των αναπνευστικών λοιμώξεων. Όχι μόνο, αλλά και λόγω των αναπνευστικών λοιμώξεων. Αλλά το κάθε πράγμα στην ώρα του.
Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με τη γρίπη. Καταρχάς αν υπάρχουν καταγραφές που να υπάρχουν συνοσηρότητες, δηλαδή RSV με γρίπη ή Covid-RSV-γρίπη που είναι το πρώτο που το ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχαν πει ότι επίκειται να δούμε φέτος το χειμώνα. Το ένα είναι αυτό.
Το άλλο είναι αν ισχύει από τα μέχρι τώρα στοιχεία των πρώτων ημερών του Ιανουαρίου, κύριε πρόεδρε του ΕΟΔΥ, ότι είναι περισσότερο η αυξητική τάση για την γρίπη στις ηλικίες 15- 64.
Και μια ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης, η οποία, διορθώστε με αν κάνω λάθος, είθισται να είναι σχετικά χαμηλή σε σχέση με άλλα εμβόλια. Αν έχουμε εικόνα, φέτος, περίπου που κυμαίνεται η αποτελεσματικότητα του;
Αναστασία Κοτανίδου: Να απαντήσω πρώτα στο πρώτο ερώτημα το οποίο θέσατε. Ναι, υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί Covid- γρίπη. Covid- RSV, γρίπη- RSV. Υπάρχουν αρκετοί συνδυασμοί. Όπως ξέρετε όλοι και για την γρίπη υπάρχει ένα αντιικό φάρμακο, το Tamiflu, το οποίο το έχουμε λίγο ξεχάσει. Μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικό όπως είναι το αντιικό για τον Covid, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνει την διάρκεια των συμπτωμάτων, τουλάχιστον 24 ώρες. Για το δεύτερο, θα απαντήσει ο κύριος Χατζηχριστοδούλου.
Δημοσιογράφος: Κάτι πιο συγκεκριμένο για στοιχεία ρώτησα. Αν έχετε, δηλαδή, πόσα…
Αναστασία Κοτανίδου: Τα καταγράφουμε στον ΕΟΔΥ αλλά δεν τα έχω τώρα να σας τα δώσω. Τα καταγράφουμε όμως.
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Ναι, ναι, τα καταγράφουμε. Είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε όλα τα δεδομένα. Και να πω και το δεύτερο που ρωτήσατε. Ναι, είναι οι 15 έως 64, αλλά πάντα να θυμάστε αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι όλων των ιώσεων του αναπνευστικού. Είναι αυτοί που κινούνται περισσότερο. Και το τρίτο. Δεν υπάρχουν ακόμα, από το δικό μας ημισφαίριο, αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Είναι λίγο νωρίς ακόμα. Θα περιμένουμε. Δεν έχουν βγει ακόμα τα αποτελέσματα. Είναι και στο ECDC και κάποια δημοσίευση που αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Φαίνεται με τα δικά μας δεδομένα ότι είναι αποτελεσματικό. Αλλά δεν έχουμε ακόμα για την αποτελεσματικότητα στη νόσο, πόσο. Αν είναι 50%, 60%, γιατί εκεί κυμαίνεται, περισσότερο ή λιγότερο. Δεν έχουμε ακόμα.
Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τον RSV, αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να πούμε χαρακτηριστικά στους γονείς, ώστε να προσέχουν κάποια συμπτώματα.
Να μην φτάνουν αργά στο νοσοκομείο και πρόσφατα είχαμε, θεωρώ, μερικά θλιβερά κρούσματα που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Σε μικρά παιδιά.
Αναστασία Κοτανίδου: Κοιτάχτε, ο RSV είναι μια ίωση η οποία δεν έχει θεραπεία. Το, αυτό το οποίο χρειάζεται, όταν ένα παιδί κάνει υψηλό πυρετό πάνω από τρεις μέρες, σε αυτή την περίπτωση πάντα ο γονιός απευθύνεται σε κάποιον γιατρό. Ασχέτως αν αυτός ο γιατρός είναι ιδιώτης ή είναι το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για το RSV. Υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη αυτής της ίωσης.
Δημοσιογράφος: Δεν μας έχετε πει για την εμβολιαστική κάλυψη της γρίπης, δηλαδή πόσα εμβόλια έχουν γίνει, αν πηγαίνει ο κόσμος, γιατί νομίζω υπολείπεται, και αν τελικά όλο αυτό το μέτρο που είχε γίνει και μια σχετική φασαρία να συνταγογραφείται να μη συνταγογραφείται και έχετε και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ, αν θα το ξαναδείτε.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Λοιπόν έχουν γίνει μέχρι σήμερα 2.900.000 περίπου εμβολιασμοί. Πέρυσι είχαμε όλο το διάστημα 3.400.000, αν θυμάμαι καλά. Για να πούμε αν υπολείπεται ή όχι πρέπει να λήξει η εμβολιαστική περίοδος που δεν έχει λήξει. Όπως ξέρετε διαρκεί μέχρι το Μάρτιο. Άρα, αυτή τη στιγμή δεν θα έλεγα ότι υπολειπόμαστε σε σχέση με πέρυσι. Αυτά τα οποία έχουν γίνει από τα φαρμακεία είναι 1.276.763 και τα υπόλοιπα έχουν γίνει με συνταγή. Αυτό είναι κάτι, διορθώστε με Υπουργέ αν κάνω λάθος, το οποίο θα συνεχίσουμε και του χρόνου και μάλιστα πρόθεση του Υπουργού είναι να το δούμε και από τώρα ξανά, προκειμένου να δούμε τις τεχνικές λεπτομέρειες να είναι ακόμα πιο ομαλή η μετάβαση το επόμενο διάστημα και να μην έχουμε κανενός τύπου αναστάτωση.
Πάντως, ξαναλέω, η εμβολιαστική κάλυψη στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή νόσηση και θάνατο και επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή παρένθεση, μιλάμε με αυτή την τυπολογία, διασωληνώσεις ΜΕΘ και τα λοιπά, η εμπειρία ενός ανθρώπου που μπαίνει στην εντατική, στη μονάδα, αυτό που ζει, αυτό που ζει το σώμα του, οι συγγενείς του, ακόμα και το δέρμα του, ο πόνος ο οποίος υφίσταται είναι πραγματικά τρομακτικός. Πολλές φορές στην καθημερινή αυτή έτσι τυπολογία που αναφερόμαστε σε ΜΕΘ, θανάτους και τα λοιπά, δε συνειδητοποιούμε τον πόνο που συνεπάγεται το βίωμα της διασωλήνωσης, εντατικής θεραπείας και για τον ίδιο τον ασθενή και για το περιβάλλον του.
Άρα, για μας έχει σημασία κάθε διασωλήνωση αν μπορεί να αποφευχθεί, είτε έχει να κάνει με covid, είτε έχει να κάνει με γρίπη, να την αποφύγουμε, κάθε θάνατος, κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής για τον ίδιο λόγο. Δεν μας ενδιαφέρει εάν οι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν από τη ζωή είναι νεότεροι ή μεγαλύτεροι, κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται ενώ έχουμε αποτελεσματικά μέτρα, είναι ένας θάνατος που πρέπει να αποφευχθεί. Αυτή είναι η προσέγγιση που έχει το Υπουργείο Υγείας.
Άδωνις Γεωργιάδης: Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω στο ερώτημα ότι τα εμβόλια, εν γένει η εμβολιαστική κάλυψη φέτος έχει πάει καλύτερα από πέρσι. Είμαι βέβαιος ότι και στο εμβόλιο της γρίπης όταν λήξει η περίοδος θα είμαστε πάνω από πέρυσι. Ούτως ή άλλως τις τελευταίες μέρες έχει άνοδο μεγάλη και αυτό το κομμάτι του εμβολιασμού. Άρα, πάμε καλύτερα. Στόχος μας είναι να πηγαίνουμε διαρκώς καλύτερα.
Δημοσιογράφος: Υπουργέ, μιας και αναφερθήκατε στο θέμα των φαρμακοποιών επειδή είναι ένα αίτημά τους αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ, εάν προτίθεστε να συζητήσετε και τη χορήγηση των αντιικών από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Και μιας και έχουμε και την κυρία Κοτανίδου εδώ, βέβαια έχουμε μικρή ζήτηση είπατε, πώς πάνε τα ιατρεία post covid κυρία Κοτανίδου; Έρχεται ο κόσμος, κάνει το follow up μετά από νόσηση, επανανόσηση κλπ.;
Άδωνις Γεωργιάδης: Κοιτάξτε να δείτε, το paxlovid, γιατί για αυτό μιλάμε όσον αφορά τον Covid, δεν υπάρχει άλλο αυτό είναι το αντιικό φάρμακο, είναι ένα πολύ χρήσιμο όπως λένε οι γιατροί, εγώ δεν είμαι ειδικός. Είναι όμως ένα αρκετά ακριβό φάρμακο. Δεν είναι ένα φτηνό φάρμακο. Άρα η δημόσια υγεία είναι το ένα που μας ενδιαφέρει, το άλλο να μην φτάσουμε σε συνθήκες υπερσυνταγογράφησης και τεχνητής ζήτησης όπου θα μπορούσαν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα.
Αναστασία Κοτανίδου: Για τα ιατρεία long covid. Στη χώρα μας υπάρχουν ακόμα λίγα ιατρεία long Covid. Πόσα λειτουργούν; Σε πραγματικές συνθήκες λειτουργούν 4 με 5 ιατρεία long Covid. Η προσέλευση των ασθενών είναι σημαντική, οι περισσότεροι ασθενείς βοηθιούνται πάρα πολύ από την παρακολούθηση στα ιατρεία. Με την αναπληρώτρια και με τον Υπουργό έχουμε αποφασίσει και μαζί και με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ ότι σε όλα τα νοσοκομεία θα ενισχύσουμε τη δημιουργία ιατρείων post Covid και θα τα ενισχύσουμε έτσι που να μπορεί ο κόσμος χωρίς προβλήματα να βρίσκει γρήγορα ραντεβού και να παρακολουθείται σε αυτά τα ιατρεία.
Δημοσιογράφος: Ήθελα να ρωτήσω κάτι που έχει έρθει στο προσκήνιο μετά την πανδημία αλλά ήταν και πριν πρόβλημα και το γνωρίζατε όλοι ως αρμόδιοι. Εννοώ την κατάχρηση των αντιβιοτικών. Η Ελλάδα ήταν πάντα σε υψηλές θέσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Αυτό δημιούργησε μικροβιακή αντοχή, είναι ένα πρόβλημα οι λοιμώξεις και στα νοσοκομεία και στην κοινότητα. Και το έχουν αναδείξει πρόσφατα και τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κύριε Χατζηχριστοδούλου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν αν σχεδιάζετε κάποιες παρεμβάσεις για αυτό το θέμα. Και την κυρία Κοτανίδου εφόσον τη χαρά να την έχουμε εδώ κοντά μας, αν υπάρχουν στοιχεία για αντιβιοτικά νέας γενιάς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μονάδες που είναι ο κατ΄ εξοχήν χώρος των λοιμώξεων που επιβαρύνουν τους ασθενείς.
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Ναι, σχεδιάζουμε πρώτα να επικαιροποιήσουμε. Υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο δράσης που είμαστε υποχρεωμένοι να το έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση του ’19 το οποίο ήταν τετραετές και έχει λήξει και πρέπει να το επικαιροποιήσουμε. Και το φτιάχνουμε από την αρχή με δράσεις οι οποίες θα είναι κοστολογημένες. Δηλαδή το προηγούμενο ήταν λίγο ευχολόγιο πρέπει να το πω και το νυν, αυτό που φτιάχνουμε τώρα είναι συγκεκριμένο με χρονοδιαγράμματα και κοστολογημένο. Και θα το έχουμε έτοιμο σύντομα με την αναπληρώτρια να το θεσμοθετήσουμε γιατί χρειάζεται θεσμοθέτηση. Δεν είναι μόνο το Υπουργείο Υγείας. Επειδή η αντοχή πιάνει, είναι το θέμα της ενιαίας υγείας. Έχει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιβάλλον. Μαζί θα είναι, είναι και τα τρία υπουργεία. Το επικαιροποιούμε, θα το στείλουμε και στα άλλα υπουργεία και υπάρχει, είναι το σχέδιο που θα δράσουμε. Και υπάρχει και ένα άλλο σχέδιο για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, το ετοιμάζουμε και αυτό, είναι δυο παράλληλα τα οποία θα τα φέρουμε στο προσκήνιο εν καιρώ.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Να πω δυο πράγματα. Έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεις που θα κάνει ο ΕΟΔΥ για το κομμάτι αυτό που είναι ήδη ανεπτυγμένα, ήδη ενταγμένα. Έχουμε άλλα πράγματα τα οποία αφορούν ειδικά στο κομμάτι των ΜΕΘ τον τομέα αυτό που με την κυρία Κοτανίδου τα έχουμε επεξεργαστεί και θα ξεκινήσει, είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης όλα αυτά. Αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ αφορά την ενιαία υγεία. Όταν έρθει η ώρα θα τα πούμε και αυτά.
Αναστασία Κοτανίδου: Κοιτάξτε, δεν χρειαζόμαστε καινούργια αντιβιοτικά. Πρέπει να μειώσουμε τη χρήση των αντιβιοτικών, να μειώσουμε τη μικροβιακή αντοχή και τα καινούργια αντιβιοτικά αν έρθουν και όταν έρθουν θα τα χρησιμοποιήσουμε καταλλήλως σε περιπτώσεις που τα χρειάζονται. Αυτή την στιγμή, όμως, χρειάζεται να μειώσουμε την μικροβιακή αντοχή.
Δημοσιογράφος: Κύριε πρόεδρε του ΕΟΔΥ, ήθελα να σας ρωτήσω εάν οι περιπτώσεις του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα και μάλιστα είχαμε και δυο περιστατικά σε παιδιά, μέσα στις γιορτές, αν σας ανησυχούν. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ υπάρχουν και 12 ενήλικες που έχασαν την ζωή τους από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, εκτός από τα παιδιά, γιατί ο δημόσιος διάλογος συνήθως επικεντρώνεται στα παιδιά αλλά υπάρχουν και 12 ενήλικες που κατέληξαν. Αν αυτή η κατάσταση σας ανησυχεί και αν, από που οφείλεται και αν σκοπεύετε να πάρετε κάποια μέτρα για αυτό.
Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: Να πω ότι έχουμε αναπτύξει ένα ειδικό δίκτυο καταγραφής και έχουμε ένα εργαστήριο που μας βοηθάει σε αυτό, στο Αγία Σοφία. Και έχουμε την καταγραφή. Είναι αυτά που είπατε περίπου τα δεδομένα. Πάντα, ξέρετε, έχουμε κόκκους, όπως είναι ο στρεπτόκοκκος. Για διάφορους λόγους. Καταστρέφεται η χλωρίδα που είναι προστατευτική του στόματος. Είναι παράγοντας κινδύνου. Και φαίνεται όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη είχαμε αυτή την χρονιά αύξηση ακριβώς των στρεπτοκόκκων αυτού του τύπου. Το παρακολουθούμε. Το ένα που είπατε το περιστατικό δεν είναι βεβαιωμένο γιατί δεν μας έδωσε στρεπτόκοκκο. Δεν επιβεβαιώθηκε αυτό από τα εργαστήρια τα δικά μας. Άρα, το παρακολουθούμε. Έχουμε στήσει δίκτυο ξεχωριστό για αυτό το νόσημα και το παρακολουθούμε. Έχουμε στείλει πολλές φορές και πιστοποιήσαμε τους γιατρούς και πρέπει να είναι ευαίσθητοι. Όταν έχει συμπτώματα συμβατά και εκεί προτείνουμε και το τέστινγκ και με το στρεπτεστ. Και είναι εύχρηστο, είναι χρήσιμο και οι ιατροί το χρησιμοποιούν. Όσο γίνεται περισσότερο πρέπει να χρησιμοποιείται. Να μην μένει αρκετές μέρες ο ασθενής χωρίς θεραπεία. Οι γονείς θα πρέπει να πάνε στον παιδίατρο τους και αυτός να τους κάνει το τεστ γιατί ξέρει να το κάνει. Δεν θα το κάνουν καλά οι ίδιοι και θα δώσει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Μια από τις συστάσεις- οδηγίες του ΕΟΔΥ αφορούσε την μάσκα στους υγειονομικούς χώρους, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ. Ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με το σε ποια και πόσα νοσοκομεία αυτή την στιγμή έχουν περιοριστεί επισκεπτήρια και έχει επιβληθεί η καθολική επιστροφή της μάσκας.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Όπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια, από την πρώτη φάση της οξείας φάσης της πανδημίας υπάρχει στην Κοινή Υπουργική Απόφαση θεσμοθετημένη δυνατότητα της Επιτροπής Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου να λαμβάνει επιπλέον μέτρα, με βάση τα χαρακτηριστικά των ασθενών που νοσηλεύονται σε ένα νοσοκομείο. Το νοσοκομείο για παράδειγμα που έχει ογκολογικούς ασθενείς σε μεγαλύτερο ποσοστό ανοσοκατασταλμένους ασθενείς μπορεί να πάρει αυξημένα μέτρα ακριβώς γιατί εκεί υπάρχουν άλλες συνθήκες από ένα νοσοκομείο, το οποίο δεν έχει στην πλειονότητά του τέτοιες περιπτώσεις ασθενών. Αυτό λοιπόν είναι μία ευελιξία που δίνει η πολιτεία στα νοσοκομεία, για να μπορούν να προσαρμόζουν τη στρατηγική τους και να προστατεύουν τους ασθενείς. Υπάρχει ισχυρή σύσταση του ΕΟΔΥ, η οποία η μόνη διαφορά που έχει από την υποχρεωτικότητα που είχαμε το προηγούμενο διάστημα είναι το κομμάτι του διοικητικού προστίμου. Θέλω να επισημάνω το εξής: το ότι λέμε ότι κάτι έχει ισχυρή σύσταση σημαίνει για τους πολίτες, για τους επαγγελματίες υγείας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και κρίσιμο να το υιοθετούν ως μέτρο. Δεν είναι ότι είναι πιο light, πιο ελαφρύ και όταν γίνει υποχρεωτικό τότε πρέπει. Άρα, αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε ένα κομμάτι επιτήρησης στα νοσοκομεία για την υιοθέτηση αυτού του μέτρου και αυτό γίνεται όλο το διάστημα αυτό, όχι μόνο τώρα, να προσέχουν δηλαδή οι Διοικήσεις, οι αρμόδιοι Διευθυντές και τα λοιπά, να τηρούνται αυτά τα μέτρα. Και δεύτερον, το κομμάτι που ήδη σας απάντησα της ευελιξίας. Δεν είναι εύκολο να σας δώσω στοιχεία αυτή τη στιγμή, μπορούμε να το κάνουμε, αλλά δεν έχει και τόσο νόημα, γιατί αύριο μπορεί ακόμα ένα ογκολογικό νοσοκομείο ή ένα άλλο νοσοκομείο που έχει πτέρυγα με ασθενείς ανοσοκατασταλμένους να υιοθετήσει τέτοιου τύπου αυξημένα μέτρα προστασίας, προκειμένου να προστατεύσει τον πληθυσμό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουν αυτό το εργαλείο στα χέρια τους οι άνθρωποι στις Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων και το χρησιμοποιούν ακριβώς για να προστατευθεί ο πληθυσμός, άρα λειτουργεί.
Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε, αλλά στα περισσότερα νοσοκομεία δεν εφαρμοζόταν όλο αυτό το διάστημα και επίσης νομίζω ότι είναι και θέμα αντανακλαστικών του συστήματος υγείας να γνωρίζουμε από τότε που ανακοινώθηκαν οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ εάν έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα. Είναι θέμα αντανακλαστικών.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Αυτό που μου λέτε είναι η εμπειρική σας γνώση και άποψη. Τη σέβομαι, αλλά είναι η εμπειρική προσωπική σας άποψη. Για να είχαμε έναν τρόπο, μπορεί κανείς να φανταστεί πολλούς, να μετράμε την υιοθέτηση των μέτρων, εμείς έχουμε αναφορές, παίρνουμε αυτά τα στοιχεία από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων και τα λοιπά. Δεν υπάρχει ένας εύκολος μαγικός τρόπος να μετράει κανείς εάν κάποιος φοράει μάσκα κάθε φορά που μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο, αυτό που κάνουμε είναι ότι επιτηρούμε την υιοθέτηση των μέτρων, προκειμένου να διευκολύνουμε τους ασθενείς. Γιατί μπορεί ξέρετε μετά από όλο αυτό το διάστημα όπου μετά το καλοκαίρι και πριν ακόμη είχαν τα πράγματα μπει σε μια κανονικότητα, δεν υπήρχε σύσταση ισχυρή για χρήση μάσκας, πολλοί άνθρωποι να το ξεχνάνε. Το θέμα είναι μπαίνοντας στο νοσοκομείο, μπαίνοντας στο φαρμακείο, μπαίνοντας σε ένα διαγωνιστικό κέντρο, μπαίνοντας σε ένα μικροβιολογικό ιατρείο σε οποιαδήποτε δομή υγείας να υπάρχει υπενθύμιση, να υπάρχει επιτήρηση, να φοράνε τη μάσκα. Δεν έχει νόημα να μπαίνουμε σε πεδίο αντιπαράθεσης εάν κανείς πήγε σε ένα νοσοκομείο μια μέρα και δεν φορούσε κάποιος γιατί την επόμενη μέρα μπορεί να τη φοράνε, το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι σε όλους τους τόνους και με όλα τα επίπεδα αφενός να διευκολύνουμε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα, όπως είπε και ο Υπουργός στην αρχή αλλάζει η φιλοσοφία. Και δεύτερον να έχουμε αυξημένη επιτήρηση για να υιοθετούνται τα μέτρα και να μην υπάρχει διασπορά.
Άδωνις Γεωργιάδης: Λοιπόν, η σύστασή μας είναι στους υγειονομικούς χώρους να φοράει ο κόσμος μάσκα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που έχουμε πολύ έντονες αναπνευστικές λοιμώξεις».
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;