Αξιοποιώντας ψηφιακές δυνατότητες

26 Δεκεμβρίου 202119:42

Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της 24-12-2021

Όταν στην αρχή του 2021 ξεκινούσε το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι χώρες βρέθηκαν μπροστά στη μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κληθήκαμε να οργανώσουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αφενός τα εμβόλια θα φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε όλους τους πολίτες και αφετέρου η όλη διαδικασία να χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και διαφάνεια.

Σχεδιάσαμε την Επιχείρηση «Ελευθερία» μπαίνοντας στη θέση του πολίτη. Επιδιώξαμε, δηλαδή, να δώσουμε σε όποιον ήθελε να εμβολιαστεί τη δυνατότητα να το κάνει με τρόπο εύκολο, απλό και άμεσο, στην περιοχή που τον βολεύει, σε ημέρα και ώρα που τον εξυπηρετεί. Και φροντίσαμε, επίσης, όλες οι διαδικασίες γύρω από το εμβόλιο να είναι εξίσου απλές και λειτουργικές για τους πολίτες.

Μέσα από αυτή την πολιτοκεντρική προσέγγιση δημιουργήσαμε το emvolio.gov.gr και επιλέξαμε τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ ως τις φυσικές εναλλακτικές για όσους δεν διέθεταν ψηφιακές δεξιότητες. Για να κλείσει ραντεβού ο πολίτης χρειαζόταν μόνο τον ΑΜΚΑ του, καθώς όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του αντλούνταν αυτόματα, μέσα από διασυνδέσεις των μητρώων. Επιπλέον, μπορούσε να επιλέξει το κοντινότερο εμβολιαστικό κέντρο που τον εξυπηρετούσε, απλά αλλάζοντας τον ταχυδρομικό του κώδικα, ώστε να εμφανιστούν στην οθόνη τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής του.

Παράλληλα, αξιοποιήσαμε δημιουργικά την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, στέλνοντας προ-κρατήσεις ραντεβού στους πολίτες που ήταν εγγεγραμμένοι στο ehealth.gov.gr. Έτσι, το κράτος πέτυχε να πηγαίνει εκείνο στους πολίτες αντί για το αντίστροφο, προτείνοντας προσωποποιημένες λύσεις με βάση τα στοιχεία που είχαν καταχωρήσει.

Και, τέλος, η χώρα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, το οποίο αποτέλεσε πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε μια αμιγώς ψηφιακή διαδικασία γύρω από το εμβόλιο από την αρχή ως το τέλος: όλη η διαδικασία από το κλείσιμο του ραντεβού μέχρι την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης μπορεί να γίνει χωρίς να τυπωθεί ούτε μια σελίδα χαρτί.

Το emvolio.gov.gr αποτέλεσε τη σημαντικότερη από τις πολλές δράσεις μας μέσα στο 2021 διότι έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από επτά εκατομμύρια συμπολίτες μας να πάρουν πίσω τη ζωή τους, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης, δηλαδή το εμβόλιο. Στην Επιχείρηση «Ελευθερία» οι ψηφιακές υπηρεσίες συνάντησαν τη γνώση των ειδικών, δείχνοντας τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που λειτουργεί με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών του.

Η λειτουργία της πλατφόρμας θα αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντική στο άμεσο μέλλον. Έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι το emvolio.gov.gr δεν αφορά μόνο στον εμβολιασμό, αλλά αντανακλά μια ευρύτερη φιλοσοφία που θέλουμε να καθιερώσουμε με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και διαδικασιών στον τομέα της υγείας.

Αξιοποιώντας ψηφιακές δυνατότητες, φιλοδοξούμε να δώσουμε σε όλους τους πολίτες τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να φροντίζουν την υγεία τους καλύτερα, ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δημιουργία της εφαρμογής MyHealth, η οποία αποτελεί το πρόπλασμα του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και σε αυτή την κατεύθυνση ευθυγραμμίζονται πρωτοβουλίες όπως η τηλεσυμβουλευτική και η τηλεϊατρική.

Στο τέλος του 2021, το πιο μεγάλο κέρδος της χώρας από το emvolio.gov.gr είναι η κερδισμένη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε όσα στην αρχή του έτους φαίνονταν πάνω από τις δυνάμεις μας – αλλά αποδείξαμε ότι δεν ήταν. Αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να υλοποιούμε λύσεις που αποτελούν διεθνές πρότυπο και καλή πρακτική. Και αυτή ακριβώς η αυτοπεποίθηση οικοδομεί εμπιστοσύνη από την πλευρά των πολιτών προς το κράτος, ότι η Ελλάδα αλλάζει – και αλλάζει προς το καλύτερο.

Αρθρογράφος