ΑνΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας: «Στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση για το απαραίτητο άλμα στο μέλλον – Ενισχύουμε την ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλη την Ελλάδα»

17 Ιανουαρίου 202218:20

Τις παρεμβάσεις που έχουν αναληφθεί σε θεσμικό επίπεδο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσα από τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών συμβάλλει στην ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλη την Ελλάδα, ανέδειξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κατά την τοποθέτησή του, στο υβριδικό στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «ΟΤΑ και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης με Μεικτή Χρηματοδότηση», που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο πλαίσιο του έργου ProDeSA.

Ο κ. Πέτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσκληση ΑΤ03 του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που συνιστά στο σύνολό του την «οικονομική “δύναμη πυρός” που διαθέτει το Υπουργείο Εσωτερικών», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν, ήδη, ενταχθεί στο πρόγραμμα 25 προτάσεις, συνολικού ύψους 83,7 εκατ. ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται οι εντάξεις και άλλων έργων, σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της δυνατότητας που παρέχεται μετά την πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. «Δίνουμε έμφαση σε τέτοιου είδους έργα που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της λεγόμενης “πράσινης” οικονομίας, με συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου αυτό είναι εφικτό. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, λοιπόν, οι περισσότερες από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί –συνολικά από 139 δήμους της χώρας– θα βρουν χρηματοδότηση, είτε μέσω του “Αντώνης Τρίτσης”, είτε με τη μεταφορά τους σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε έντεκα συγκεκριμένα παραδείγματα έργων βελτίωσης υποδομών και ενεργειακής αναβάθμισης, που χρηματοδοτούνται, ήδη, από το Υπουργείο Εσωτερικών: από τον δήμο Ζηρού (4,8 εκατ. ευρώ), τα Μετέωρα (5,9 εκατ. ευρώ), τη Ναύπακτο (2,6 εκατ. ευρώ) και την Ελασσόνα (3,6 εκατ. ευρώ), μέχρι τον δήμο Ωρωπού (4,3 εκατ. ευρώ), την ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη (3,4 εκατ. ευρώ), τον δήμο Αλμυρού (2,9 εκατ. ευρώ), την Ξάνθη (4,6 εκατ. ευρώ), το Σουφλί στον νομό Έβρου (2,8 εκατ. ευρώ), καθώς σε νησιωτικούς δήμους, όπως στη Ρόδο (5,9 εκατ. ευρώ) και στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (3,7 εκατ. ευρώ).

«Από τις έως τώρα ενταγμένες προτάσεις, με βάση τα στοιχεία των δικαιούχων, υπολογίζεται συνολική ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας περί τις 16.000.000 kWh, η οποία ισοδυναμεί με την ετήσια πλήρη κάλυψη ενός οικισμού 2.000 κατοίκων. Πρόκειται για έργα σημαντικά, που με την κατάλληλη υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς, τις αρμόδιες ΔΕΥΑ ή τις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων –και τη δική μας συνδρομή φυσικά– μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον διαχειριζόμαστε τους ενεργειακούς μας πόρους, προκειμένου να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, αλλά και να ελαφρύνουμε την τσέπη των δημοτών», τόνισε ο κ. Πέτσας.   

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών εξήρε τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ProDeSA, ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα της εισαγόμενης αύξησης του ενεργειακού κόστους που έθεσαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, επανέλαβε τη σταθερή δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίζει, στην πράξη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας: «Οι γενικότερες προσπάθειες της Κυβέρνησης να τιθασεύσει αυτό το κόστος είναι μεγάλες. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας –συνολικά από το φθινόπωρο μέχρι και τον Ιανουάριο, με το νέο πακέτο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα– έχουμε διαθέσει 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, προκειμένου να συγκρατήσουμε την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τις ανατιμήσεις. Είναι μία πολύ μεγάλη παρέμβαση και δεν θα μπορούσε να είχε γίνει, εάν δεν υπήρχε εμπιστοσύνη, ώστε το οικονομικό επιτελείο να μπορεί, πράγματι, να δίνει αυτά τα χρήματα –κάθε φορά που χρειάζεται– για να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και ελπίζω, πραγματικά, το φαινόμενο αυτό να είναι παροδικό».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη σύσταση μίας κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, με βασικό αντικείμενο: α) την αναμόρφωση και περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ, β) τη μόνιμη μείωση του επιτοκίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και γ) τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων. «Μέσα σε αυτή την ομάδα, θα εντάξουμε δύο ακόμη βασικούς άξονες: την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων, καθώς και το πώς θα αντισταθμιστεί η πρόσθετη επιβάρυνση που αναμένεται να προκύψει από την επιβολή του τέλους ταφής, το οποίο εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Με καλή συνεργασία και με την εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί, όλο το προηγούμενο διάστημα, θα μπορέσουμε –μαζί– να περιορίσουμε και αυτές τις εισαγόμενες αναταράξεις. Και το 2022, θα δούμε να χαράζει ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Αρθρογράφος