Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Η συμμετοχή των Εγκαθέτων και των υποστηρικτών της Τουρκίας στις επετειακές εκδηλώσεις των εν Ελλάδι διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να ισοδυναμεί με την επιδοκιμασία των πρακτικών της γείτονος που ακολουθούνται τα τελευταία οκτώ χρόνια από το παραερντογανικό καθεστώς!
Οι Εγκάθετοι, παρακρατικοί και οι υμνητές του Ρ.Τ. Ερντογάν και των ισλαμοφασιστών συμμάχων του, οφείλουν ως θεσμικοί και αιρετοί στην τοπική κοινωνία της Θράκης να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:
- 1. Θεωρούν ότι η Θράκη είναι η 82η επαρχία της Τουρκίας;
- 2 Είναι η σημερινή Τουρκία του Ρ.Τ. Ερντογάν πρότυπο για αυτούς;
- 3. Γνωρίζουν ποιοί τους χρηματοδοτούν για να προπαγανδίζουν τους ισλαμοφασίστες του Ερντογάν στην Ελλάδα και
- 4. Ποιά είναι η σημερινή Τουρκία από την οποία παίρνουν εντολές;
Το Komotinipress μπορεί να συμβάλει στον άτυπο κι απροσχημάτιστο διάλογο, παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του καθεστώτος που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την “απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15/7/20216”. Πιο συγκεκριμένα:
- 1. Η 15/7/2016 ήταν ένα από πλέον σημαντικά πολιτικά γεγονότα που άλλαξε την ιστορική πορεία της Τουρκίας ανεξαρτήτως από το αν την χαρακτηρίσουμε ως “αμφίβολη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος” αφού στάθηκε η αφορμή για την πλέον βαθιά εκκαθάριση και αλλαγή καθεστώτος διακυβέρνησης έτσι όπως το είχαμε συνηθεί τον προηγούμενο αιώνα.
- 2. Οι αριθμοί συνηγορούν στην παραπάνω εκτίμηση καθώς οι τουρκικές αρχές απέλυσαν περισσότερους από 90.000 δημόσιους υπαλλήλους ενώ 125.485 δημόσιοι υπάλληλοι παρεπέμφθησαν στη Δικαιοσύνη και μέχρι σήμερα 94.867 από αυτούς έχουν απολυθεί. Περίπου 40.000 εργαζόμενοι στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στον δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση προφυλακίσθηκαν περιμένοντας τη δίκη τους για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος. Σε ποσοστά εκτιμάται ότι το 33% των αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) υπέστη κυρώσεις για την φερόμενη συμμετοχή του στα γεγονότα της 15/7/2016 ενώ το 50% των ανωτέρων κι ανωτάτων αξιωματικών απετάχθησαν ενώ το 33% εξ αυτών θεωρήθηκε ότι ήταν τρομοκράτες και προδότες!
- 3.Ο τομέας της εκπαίδευσης, προμαχώνας του κοσμικού κεμαλισμού, έγινε στόχος.Επιπλέον, περίπου 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί, μεταξύ των οποίων και 35.000 δάσκαλοι, 1.500 καθηγητές Πανεπιστημίου, και 2.745 δικαστές και εισαγγελείς -το ένα τρίτο του δικαστικού σώματος.
- 4. Από την πρώτη στιγμή του αβέβαιου πραξικοπήματος,176 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν.Πάνω από 3.000 δημοσιογράφοι έχουν βίαια τεθεί εκτός εργασίας χωρίς αποζημίωση ενώ 220 δημοσιογράφοι είναι σήμερα φυλακισμένοι με έμμεσες ή άμεσες αναφορές στο α. Επιπλέον το ίδιο διάστημα, 183 φέρεται να κρατήθηκαν και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν.Εκατοντάδες έχουν υποστεί δίωξη, και ζουν με το φόβο του να συλληφθούν.Πάνω από 800 δημοσιογραφικές ταυτότητες ακυρώθηκαν, καθώς και 32 δημοσιογραφικές ταυτότητες για το Κοινοβούλιο.Πολλοί δημοσιογράφοι, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα και τουλάχιστον 50 είδαν να τους αφαιρούνται τα διαβατήριά τους, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της οικογένειας τους.
- 5. Οι σαρωτικές διώξεις του καθεστώτος, σχετίζονται ενδεχομένως με τις φήμες περί “ελεγχομένου και υβριδικού πραξικοπήματος” στο οποίο συνηγορούν η στάση των Χουλουσί Ακάρ, Χακάν Φιντάν (υπεύθυνοι ΤΕΔ, ΜΙΤ) καθώ μέχρι σήμερα δεν έχουν καταθέσει στις αρμόδιες επιτροπές για τον ρόλο τους εκείνο το βράδυ. Το παραερντογανικό καθεστώς, το βαθυκρατικό σύστημα ευρασιατικής προέλευσης , εγκατέστησε στην Τουρκία ένα γνήσιο ισλαμοφασιστικό καθεστώς με διαδοχή συμμάχων, από τον “φωτισμένο ισλαμιστή Φ. Γκιουλέν” στο βαθυκρατικό ΜΗΡ.
- 6. Στα καθ’ημάς καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν νέες βραδυφλεγείς “υβριδικές” απειλές για την Χώρα, που υποδαυλίζουν κι ενδομειονοτικές συγκρούσεις στο γεωπολιτικό υποσύστημα της Θράκης με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή στην Θράκη, καθώς φαίνεται ότι διασυνδέονται δομές του οργανωμένου εγκλήματος με τον τουρκικό εθνικισμό και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό μέσω των οποίων στηρίζονται οι δομές του πολιτικού ισλάμ της περιοχής.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Από τις “παράλληλες δομές” στο “υβριδικό πραξικόπημα” της Τουρκίας
Να μην ξεχνάμε τους “17”