30 κρούσματα στην Ελλάδα από τη «νόσο του Ντάγκλας» σε μία μόνο κλινική

3 Ιουνίου 201322:30

Πίσω από το 15% με 20% των περιστατικών καρκίνου του ωτορινολαρυγγικού συστήματος «κρύβεται» ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus,HPV), και δη το στέλεχος 16, γνωστό πλέον και από το ογκογόνο φορτίο που «μετέφερε» στον αμερικανό ηθοποιό Μάικλ Ντάγκλας.
Σε ό,τι αφορά τον επονομαζόμενο και «καρκίνο του σεξ», η χώρα μας δεν διαθέτει στοιχεία, όπως άλλωστε δεν διαθέτει για καμία μορφή της νόσου. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της μορφής καρκίνου –που σε κάθε περίπτωση θεωρείται λιγότερο συνήθης σε σχέση με άλλες μορφές όπως πχ ο καρκίνος του μαστού ή του προστάτη ή του πνεύμονα- αφορά τον καρκίνο του λάρυγγα και περίπου το 15% – 20% τον καρκίνο του φάρυγγα και του στόματος λόγω του ιού HPV.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ΩΡΛ Πανεπιστημιακή Κλινική του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» κάθε χρόνο –σημειωτέον είναι μια από τις μεγαλύτερες κλινικές της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας- καταγράφονται τουλάχιστον 200 νέα κρούσματα καρκίνου στο ωτορινολαρυγγικό σύστημα, με εκείνα που αφορούν στον φάρυγγα να αυξάνονται συνεχώς την τελευταία 15ετία.

Το θετικό είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής, καθηγητή κ. Αριστείδη Σισμάνη, ότι παρά την αύξηση του καρκίνου λόγω HPV η συγκεκριμένη μορφή της νόσου έχει καλύτερη πρόγνωση σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου που προκαλούνται από άλλα αίτια.

Ο μέσος όρος των «θυμάτων» της νόσου αφορά και στην Ελλάδα ανθρώπους που είναι χρόνιοι χρήστες αλκοόλ ή καπνού με μέση ηλικία εκδήλωσης του καρκίνου τα 60 έτη. Ωστόσο, οι ειδικοί του Ιπποκράτειου συναντούν ολοένα πιο συχνά περιστατικά που αφορούν κυρίως σε άνδρες κάτω των 45 χρόνων, χωρίς μάλιστα τους επιβαρυντικούς παράγοντες του καπνίσματος και του ποτού.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι η σημασία της πρόληψης. «Δυστυχώς, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων που συνδέεται με τα κονδυλώματα και με τους καρκίνους στον τράχηλο της μήτρας και του φάρυγγα εξαπλώνεται συνεχώς. Οι νέοι επιδίδονται χωρίς προφυλάξεις σε έντονη σεξουαλική ζωή, αλλά είναι κρίμα να υπάρχει τρόπος προστασίας είτε με τον εμβολιασμό στην κατάλληλη ηλικία σε κορίτσια και αγόρια είτε με τη χρήση προφυλακτικού αργότερα και αυτά να μην αξιοποιούνται για την υγεία τους» τονίζει ο καθηγητής, κ. Σισμάνης.

Πηγή : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr