Διαρροή δεδομένων 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook

5 Απριλίου 202123:21

Τα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook διέρρευσαν στο Διαδίκτυο το Σάββατο 3 Μαρτίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την την αδυναμία της εταιρείας να προστατεύσει τον όγκο πληροφοριών που συλλέγει.

Μεταξύ των δεδομένων που διέρρευσαν συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα αλλά και ψευδώνυμα των χρηστών στο Facebook, αριθμοί τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης αλλά και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με άρθρο του Business Insider.

«Πρόκειται για παλιά δεδομένα που είχαν αναφερθεί στο παρελθόν, το 2019», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook. «Βρήκαμε και επιδιορθώσαμε αυτό το ζήτημα τον Αύγουστο του 2019».

Ο Αλόν Γκαλ, συνιδρυτής της ισραηλινής εταιρίας κυβερνοασφαλείας Hudson Rock και ένας από τους πρώτους που εντόπισαν τη διαρροή των δεδομένων το περασμένο Σάββατο, δήλωσε πως μια βάση δεδομένων τέτοιας έκτασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμετάλλευση των δεδομένων από κακοποιά στοιχεία προκειμένου να επιχειρήσουν την απόκτηση του ελέγχου διαφόρων λογαριασμών.

Οι βάσεις δεδομένων, ειδικά αν είναι μεγάλες ή σπάνιες, δεν κοινοποιούνται αμέσως, επειδή τα άτομα που τις διατηρούν προσπαθούν να επωφεληθούν οικονομικά όσο μπορούν», έγραψε στο Twitter ο Γκαλ. «Η διαδικασία μερικές φορές διαρκεί χρόνια, μερικές φορές μέρες, αλλά τελικά όλες οι ιδιωτικές βάσεις δεδομένων διαρρέουν αφού πρώτα πουληθούν».

Οι διαρροές δεδομένων απειλούν να υπονομεύσουν το επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook για τη συλλογή μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους για την πώληση στοχευμένων διαφημίσεων.

Τα δεδομένα που διέρρευσαν είναι διαθέσιμα δωρεάν σε ένα φόρουμ χάκερ, καθιστώντας τα προσβάσιμα σε οποιονδήποτε έχει βασικές δεξιότητες, γράφει το Business Insider.

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο, τα δεδομένα που διέρρευσαν αφορούν 32 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και 6 εκατομμύρια χρήστες στην Ινδία, αλλά και δεδομένα χρηστών από πάρα πολλές άλλες χώρες.

Αρθρογράφος