108η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων

23 Απριλίου 202312:07

Του Χαρούτ Σπαρταλιάν*

Γυναικόπαιδα σε πορεία στην έρημο της Συρίας. Αρχείο Armin T. Wagner

24 Απριλίου 1915. Ημερομηνία που έχει γραφτεί μία από τις μελανότερες σελίδες στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Σήμερα έχουν περάσει 108 χρόνια από το έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία, την Πρώτη Γενοκτονία του 20ού αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Για εμάς τους Αρμένιους και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η Γενοκτονία του αρμενικού λαού από την Τουρκία είναι ένα φρικιαστικό έγκλημα.

Ενάμισι εκατομμύριο αθώα θύματα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξεριζωμένοι από την γη τους, πρόσφυγες, ολοκληρωτική καταστροφή αρμενικών επαρχιών, πόλεων και χωριών, καταστροφή πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, λεηλάτηση περιουσιών και καταπάτηση ιδιοκτησιών ήταν ο απολογισμός του αποτρόπαιου οργανωμένου σχεδίου της Τουρκίας.

108 χρόνια πέρασαν από τότε που η ηγεσία των Νεότουρκων οργάνωσε και μεθόδευσε διεξοδικά τη σφαγή γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, την ίδια ώρα που οι άνδρες είχαν οδηγηθεί σε τάγματα εργασίας όπου πέθαιναν από κακουχίες και κακομεταχείριση.


Φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας στο βιβλίο «Ambassador Morgenthau’s Story» το 1918 και φέρει το εξής ιδιόγραφο σχόλιο του ίδιου «Αυτές οι εικόνες ήταν συνηθισμένες και καθημερινές στις αρμενικές περιοχές την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1915». Πηγή: Μουσείο Ιστορίας Ερεβάν

Οσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να βρουν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες – μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Επέζησαν όμως. Και κατόρθωσαν να ανασυγκροτηθούν και να δημιουργήσουν αρμενικές κοινότητες σε όλες τις χώρες όπου βρέθηκαν, κρατώντας ζωντανή τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ο αρμενικός λαός συνεχίζει τον αγώνα του μέχρι την τελική δικαίωση και είναι πάντα έτοιμος απέναντι σε κάθε μορφής πολιτική ή διπλωματική αναμέτρηση.

Η καταστροφή των μνημείων, των παραδοσιακών χατσκάρ, των ιστορικών αρμενικών νεκροταφείων είναι και αυτή μία Γενοκτονία, ειδικά όταν υλοποιείται με σκιώδη και ύπουλο τρόπο υποκινούμενη από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Γενοκτονία, είναι η σιωπή και η ανοχή του πολιτισμένου Κόσμου απέναντι σε τέτοιου είδους βαρβαρότητες.

Γενοκτονία, είναι και η προσπάθεια εξόντωσης της μνήμης ενός ολόκληρου λαού.

Γενοκτονία, είναι, επίσης, η συνεχιζόμενη άρνηση και υπονόμευσή της.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία, αμέσως μετά την Ανεξαρτησία της Αρμενίας, το 1991, έσπευσε να στηρίξει, ηθικά, πολιτικά και στρατιωτικά, την επιθετική πολιτική των ομοεθνών της Αζέρων, εναντίον του ηρωικού λαού των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ ή Αρτσάχ, που αγωνιζόταν καθημερινά για την ελευθερία του.

Είναι ξεκάθαρο, ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική άρνησης και παραποίησης της ίδιας της ιστορίας της. Οχι μόνο αρνείται τη Γενοκτονία που διέπραξε το 1915, αλλά συνεχίζει να υποκινεί και να στηρίζει τις αποτρόπαιες ενέργειες του απολυταρχικού καθεστώτος του Αζερμπαΐτζάν και της άνανδρης επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον της Δημοκρατίας τους Αρτσάχ στον πόλεμο 2020.

Εως πότε η Τουρκία θα συνεχίζει να αρνείται το έγκλημα που διέπραξαν οι προκάτοχοι της; Είναι θέμα ηθικής τάξης και Διεθνούς Δικαίου!

Είναι ζήτημα που επηρεάζει άμεσα, σήμερα, όχι μόνον τις σχέσεις Αρμενίας – Τουρκίας, αλλά και την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή του Νοτίου Καυκάσου!

Σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα το παντουρανικό σχέδιο των προγόνων της.

Σήμερα, η Γενοκτονία συνεχίζεται.


Φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας στο βιβλίο «Ambassador Morgenthau’s Story» το 1918 και φέρει το εξής ιδιόγραφο σχόλιο του ίδιου «Αυτές οι εικόνες ήταν συνηθισμένες και καθημερινές στις αρμενικές περιοχές την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1915». Πηγή: Μουσείο Ιστορίας Ερεβάν

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2022, μια ομάδα ψευδο-περιβαλλοντιστών από το Αζερμπαϊτζάν, με δήθεν οικολογικές ανησυχίες, έχουν αποκλείσει τον διάδρομο του Λατσίν, τη μοναδική εναπομείνασα ανθρωπιστική γραμμή σωτηρίας που συνδέει το Αρτσάχ με τον έξω κόσμο. Ο αποκλεισμός αυτός συνεχίζεται μέχρι σήμερα για πάνω από 117 ημέρες.

Πρόκειται για μία γενοκτονία που εξελίσσεται σιγά-σιγά με την μορφή εθνοκάθαρσης. Πληθυσμός άνω των 120.000 ανθρώπων βρίσκεται υπό τον κίνδυνο να εξαφανιστεί, να εκκαθαριστεί πλήρως, όσο η διεθνής κοινή γνώμη κωφεύει. O αγώνας για το τέλος των Γενοκτονιών είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Οι αγώνες των Αρμενικών Εθνικών Επιτροπών ανά τον Κόσμο με τα απτά τους αποτελέσματα σε αναγνωρίσεις από Κοινοβούλια και παγκόσμιους φορείς, και τις συνεχείς καταδίκες της Τουρκίας, καταδεικνύουν την σημασία των πολιτικών δράσεων και των διεκδικήσεών μας.

Οπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος, θα λάβουν χώρα σειρά εκδηλώσεων για την 108η Επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων με τη συνδιοργάνωση των Περιφερειών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας.

Στην Αθήνα θα λάβουν χώρα:

Κεντρική πολιτική εκδήλωση και καταθέσεις στεφάνων

Κυριακή, 23 Απριλίου 2023, ώρα 11:00 στο Θέατρο «Ακροπόλ» (οδός Ιπποκράτους 9, Αθήνα) και θα ακολουθήσει πορεία και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη

Δοξολογία

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2023, ώρα 17:00 στο Μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη.

Στην Θεσσαλονίκη θα λάβουν χώρα:

Κεντρική πολιτική εκδήλωση

Κυριακή, 23 Απριλίου 2023, ώρα 11:30 στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς

Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει πορεία και καταθέσεις στεφάνων στο Αρμενικό Χατσκάρ.

Δοξολογία

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, ώρα 11:00 στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας.

Στην Αλεξανδρούπολη θα λάβουν χώρα:

Κεντρική πολιτική εκδήλωση

Κυριακή, 23 Απριλίου 2023, ώρα 11:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 26 Απριλίου 1996, καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τα θύματα της Γενοκτονίας.

Η παρουσία μας στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης είναι φόρος τιμής στα αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915.

* Ο Χαρούτ Σπαρταλιάν, είναι μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων – Εκδηλώσεις στην ΑΜΘ

«Ανατολικό Ζήτημα» Χθές και Σήμερα  

Αρθρογράφος