Το ζήτημα του «αυτοπροσδιορισμού» !!!! ,Του Συμεών Σολταρίδη

28 Απριλίου 201408:34

Την Παρασκευή 26/4 στο Protagon, ο φίλος και συνάδελφος Στέλιος Μπερμπεράκης δημοσίευσε ένα κομμάτι με  τίτλο « Μπάρα» στους «Κούρδους» της Θράκης».

Μεταξύ αυτών που έγραφε , σημείωνε «Παίρνοντας αφορμή από τις πάμπολλες δηλώσεις, αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες για ένα θέμα τόσο ευαίσθητο, όπως η μειονότητα της Θράκης, αναρωτιέμαι πώς και δεν βγαίνει κανείς να πει το εξής αυτονόητο – για μια χώρα δημοκρατική και όχι οπισθοδρομική: «…καμία διεθνής συμφωνία, καμία κυβέρνηση ή κράτος δεν μπορεί να προσδιορίσει ή να επιβάλλει την καταγωγή και τη συνείδηση των ανθρώπων, των κοινοτήτων και των μειονοτήτων – και ας είναι και Έλληνες, Τούρκοι, Πομάκοι, Ρομά, Κούρδοι κ.λπ. κ.λπ.». Τόσο απλά…».

Όπως γίνεται κατανοητό ο λόγος  στρέφονταν γύρω από τον   «αυτοπροσδιορισμό» των ανθρώπων, ιδιαίτερα μετά τις πολλές αποφάσεις που υπάρχουν από διεθνείς Οργανισμούς.  ( protagon.gr) . Η τοποθέτηση και η ανάλυση του Στέλιου , όπως την παραθέτει , μου άρεσε και την ανέβασα στο προφίλ μου στο fb..

Γράφτηκαν  από έναν φίλο κάποιες αντιρρήσεις  και υποχρεώθηκα να του απαντήσω, σημειώνοντας « Αγαπητέ ……. Μάλλον δεν διάβασες καλά το κομμάτι του Στέλιου και βγάζεις εσπευσμένα συμπεράσματα. Όσο για τα γραφόμενα σου ” ότι κάνω “ένα” πολύ μεγάλο λάθος, εν αγνοία ή ηθελημένα” το παραβλέπω γιατί θεωρώ ότι η πορεία μου δεν μου επιτρέπει να σου εξηγήσω ολόκληρη την διπλωματική ιστορία και τα τεκταινόμενα γύρω από την Λωζάνη τα οποία μάλλον αγνοείς. Για αυτό μην προτρέχεις»!!! Η απάντηση του ήταν ότι μένει έκπληκτος γιατί ενστερνίζομαι τα γραφόμενα του άρθρου, οπότε και του  απάντησα εκ νέου.

« Το ζήτημα της μειονότητας και του προσδιορισμού της είναι τεράστιο ζήτημα γιατί εμπλέκονται οι πρόσφατες αποφάσεις περι αυτοπροσδιορισμών κ.λ.π Η αναφορά σε Μουσουλμανική μειονότητα και μη μουσουλμανική ( Πόλη-Ιμβρο-Τένεδο) σχετίζεται με το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο της εποχής της υπογραφής της Λωζάνης. Είναι τεράστιο ζήτημα. Ένα θα σου πω , ότι και οι κάτοικοι στην Νότια Τουρκία Συροχαλδαίοι ως Rum αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά στην Λωζάνη, πληρούν τις πριϋποθέσεις που απορρέουν από αυτήν και επωφελούνται. Όπως βλέπεις τα κράτη που συνυπέγραψαν την Λωζάνη δεν μιλούσαν για “Ελληνική” , αλλά μη μουσουλμανική και στην συνέχεια η Τουρκία αποδέχθηκε τον όρο Rum.(ας μην μπλέξουμε άλλο το ζήτημα, γιατί θα μπούμε σε θέματα δυσανάγνωστα). Τώρα να πάμε στον αυτοπροσδιορισμό. Αγαπητέ μου , ο καθένας δικαιούται ατομικά να αυτοπροσδιορίζεται. Αλήθεια με ποια κριτήρια εγώ, εσύ, και ο οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιον ότι είναι από την μία ή την άλλη καταγωγή? Είναιι ζήτημα κατά πρώτον δικαιώματος και δεύτερον ατομικής αξιοπρέπειας. Πρόσφατα διάβασα μια ανακοίνωση υπόψηφιας Δημάρχου που έγραφε ότι στο συνδυασμό της υπάρχουν τόσοι Τουρκογενείς, τόσοι Πομάκοι και άλλοι τόσοι Ρομά. Ποιος έδωσε το δικαίωμα αυτό, να χωρίζονται οι άνθρωποι κατά το δοκούν?? Θα μου άρεσε εμένα ως Κωνσταντινουπολίτη και Μεγαρευμιώτη να με χαρακτηρίζουν «Αρβανίτη» , επειδή το χωριό που γεννήθηκα από Μέγα Ρεύμα οι Τούρκοι το αποκαλούν “Αρβανιτοχώρι”?? Και εν πάσει περιπτώση για να μην μακρολογώ γιατί δόθηκε τόση έμφαση στο ζήτημα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία σήμερα πρωί αποκάλυψε ότι τα προγράμματα που εφαρμόζει στηρίζονται και από τις Η.Π.Α , και δεν δόθηκε το δικαίωμα σε κάποιον “Τουρκογενή” να αναπτύξει τις θέσεις του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;  Μήπως θα ήθελες αγαπητέ μου φίλε , να σου στείλω ή δημοσιεύσω επίσημα έγγραφα του κράτους της δεκαετίας του 1950 και μετά για να δεις πώς η Πατρίδα μας αποδέχεται τον όρο ¨Τουρκικό” και πολύ περισσότερο δέχεται χρήματα του Τουρκικού κράτους για την ίδρυση σχολείων σε Μειονοτικούς οικισμούς?

Φίλε μου , συνέχισα, το θέμα δεν είναι το ¨γράμμα του Νόμου”.Το ζήτημα είναι ότι η Θράκη κατοικείται από ανθρώπους που συνυπάρχουν και συννεργάζονται για την ανάπτυξη της περιοχής. Τώρα αν η Τουρκία σαν συμβαλλόμενο μέρος της Λωζάνης ενδιαφέρεται για την μειονότητα, κάτι που ξέχασε να κάνει η Ελλάδα για την Πόλη, Ίμβρο και Τένεδο , ας αναζητηθούν οι ευθύνες. Αν η Τουρκία σαν συμβαλλόμενο μέρος ενδιαφέρθηκε για την μειονότητα και την ορεινή περιοχή όταν εμείς “τουρκοποιήσαμε τους Πομάκους για να μην τους κουμουνιστικοποιήσουμε”, κατά τον Ζολώτα , ούτε πάλι σε αυτό φταίει κάποιος. Και πάλι ας αναζητηθούν οι ευθύνες. Θα σταματήσω αγαπητέ μου να παραθέτω στοιχεία , γιατί τα έχω γράψει σε 13 βιβλία και χιλιάδες άρθρα. Το μόνο που ζητώ είναι κάποιοι να μην θυμούνται την Θράκη παραμονές των εκλογών και να παύσουν να πετάνε εθνικιστικές κορώνες. Αν όμως θα θέλανε να συνεχίσουν, ας κάνουν και καμιά γύρα σε άλλες Βαλκανικές και μη χώρες για να δούνε που οδηγούν οι κορώνες αυτές !!!!!!

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr