Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Σε μία απίστευτη κι αδιανόητη για τα διπλωματικά δεδομένα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προέβη ο Αναπληρωτής ΥφΥΠΕΞ Τουρκίας κ. Αχμέτ Γιλντίζ (Ahmet Yildiz) κατά την παρουσία του στην εκδήλωση μνήμης για τον Αχμέτ Σαδήκ, στις 24 Ιουλίου 2023, στην Κομοτηνή.
Ο Τούρκος αναπληρωτής ΥφΥΠΕΞ, κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Κομοτηνή, διετύπωσε μία ευθεία πρόκληση κατά της Ελληνικής Κυριαρχίας, νομιμοποιώντας την δράση των παρακρατικών και παραλλήλων δομών στην Θράκη, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στην δράση των Εγκαθέτων και των ενεργουμένων του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή.
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι “Αν και στη Λωζάννη η ΔυτικήΘράκη έμεινε εκτός των συνόρων της Τουρκικής Δημοκρατίας (ΤΔ), τούτο πρέπει να πιστέψετε , σήμερα η Δυτική Θράκη (Δθ)είναι περικυκλωμένη (μεταφορικά υπό την προστασία) από την ΤΔ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Για τούτο να μην υπάρχει ουδεμία αμφιβολία . Ναι ίσως είναι (η ΔΘ) εκτός των συνόρων της ΤΔ αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ΔΘ είναι μέσα στα όρια τος Εθνικού Συμβολαίου και όπως όλες οι περιοχές που ανήκουν στο Εθνικό Συμβόλαιο είναι κάτω από την προστασία και κηδεμονία της ΤΔ όπως η Άγκυρα , το Ερζερούμ και η Σμύρνη.”
Παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του στην τουρκική γλώσσα και την (ανεπίσημη) μετάφραση:
Τουρκικό Κείμενο
Batı Trakya Lozan’da Türkiye cumhuriyeti devleti sınırları dışında bırakılmışsa da şuna inanın ki batı Trakya bugün daha güçlü şekilde Türkiye cumhuriyeti devletinin kuşatıcılığı altındadır hem askeri olarak hem siyasi olarak. Bundan zerre kadar şüphe olmasın . Evet belki Türkiye cumhuriyeti devletinin sınırları dışındadır ama hiç kimse unutmasın ki batı Trakya milli Misak-ı sınırlarının dahilindedır ve Misa ki milli sınırları dahilinde olan bütün yerler Ankara gibi Erzurum gibi İzmir gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin devletinin himayesi ve koruması altındadır
Μετάφραση στα Ελληνικά
“Θέλω να είστε βέβαιοι, ότι αν και η Δυτική Θράκη στη Συνθήκη της Λοζάνης έμεινε εκτός των γεωγραφικών συνόρων του Τουρκικού Κράτους – Δημοκρατίας, η Δυτική Θράκη σήμερα βρίσκεται πιο δυνατά από ποτέ κάτω από την στρατιωτική και πολιτική πολιορκία του Τουρκικού Κράτους . Ως προς τούτο να μην έχει ουδείς την παραμικρή αμφιβολία .Ναι, μπορεί σήμερα η Δυτική Θράκη να βρίσκεται εκτός των εθνικών συνόρων του Τουρκικού Κράτους αλλά δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η Δυτική Θράκη βρίσκεται εντός των εθνικών μας συνόρων Mîsâk-ı Millî και όπως ξέρετε οι γεωγραφικές περιοχές που βρίσκονται εντός του Mîsâk-ı Millî των εθνικών μας συνόρων δεν έχουν καμία διαφορά από τις άλλες περιοχές , αυτές η περιοχές που είναι εκτός του Mîsâk-ı Millî δεν έχουν διαφορά από τη Σμύρνη, την Άγκυρα, το Ερζουρούμ, που βρίσκονται εντός των συνόρων μας και θα βρίσκονται πάντα κάτω από την προστασία και την αιγίδα του Τουρκικού Κράτους.
Παρατηρήσεις επί της ομιλίας του Αν. ΥφΥΠΕΞ Τουρκίας:
- 1.Το Mîsâk-ı Millî ή Millî Misak είναι η διακήρυξη έξι σημείων που ψήφισε το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο στις αρχές του 1920, με αναφορά στις αποφάσεις των συνελεύσεων των Τούρκων εθνικιστών στο Ερζερούμ και στη Σεβάστεια. Βλέπε το “Η Αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου” – Πρόσχημα για την επανεξέταση της Συνθήκης της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου 1923
- 2. Σύμφωνα με την διπλωματική και στρατιωτικήιστορία, η “Δυτική Θράκη” με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου έμεινε στη Βουλγαρία και απελευθερώθηκε από τη Γαλλική Μεραρχία και την Ελληνική ΙΧ μεραρχία το φθινόπωρο του 1918. Έκτοτε παρέμεινε υπό τον απόλυτο έλεγχο όπως και η Ανατολική πλη της ζώνης των Στενών . Στη Λωζάννη θα έμενε στην Ελλάδα αλλά αντιδρούσαν Γαλλία και Ιταλία κυρίως η πρώτη και οι ΗΠΑ. Όσο για το Εθνικό Συμβόλαιο ουδεμία αξία έχει διότι οι περιοχές που περιλαμβάνει δόθηκαν όλες με τη Συνθήκη της Λωζάννης σε άλλους . Ο Ισμέτ Ινονού συναίνεσε διότι για αντάλλαγμα πήρε τη ρύθμιση του τεράστιου Οθωμανικού Χρέους με καταμερισμό στις χώρες που προέκυψαν μετά το 1912 και φυσικά την άρση των πάσης φύσεως διομολογήσεων (εμπορικών , δικαστικών κλπ) και στην υυσία η νέα χώρα ππου προέκυψε η ΤΔ απέκτησε ανεξαρτησία και Εθνική Κυριαρχία . Σίγουρα και από τη Συρία και από το Ιράκ θα φύγουνε και μάλιστα γρήγορα το λάθος της Αλεξανδρέττας (Χαταί) δεν θα επαναληφθεί.
- 3. Πρόκειται για μία μεμονωμένη άποψη κι αντίληψη του Αχμέτ Γιλντίζ ή εκφράζει την βαθιά ερντογανική επιδίωξη όπως την έχουμε καταγράψει στο Ποιός θέλει την Θράκη “κόκκινη”;
- 4.Με αναφορές σε “Askeri ve siyasi kuşatıcılığı altında” ο Αναπληρωτής Τούρκος ΥφΥΠΕΞ αναστέλλει κάθε πρωτοβουλία για την δημιουργία πλαισίου μιας ελληνοτουρκικής προσέγγισης και “κηρύσσει” επισήμως την Θράκη ως τμήμα της τουρκικής επικράτειας όπως είχαμε περιγράψει στο 76η Επέτειος Γενεθλίων Αχμέτ Σαδήκ: “Η Δυτική Θράκη είναι αναπόσπαστο τμήμα της Τουρκικής Δημοκρατίας”
- 5. Οι δηλώσεις του Τούρκου Αναπληρωτή ΥφΥΠΕΞ ακόμη ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΥΧΕΙ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ από την τουρκική ή ελληνική πλευρά. Ειδικά η τελευταία , δια των επισήμων δομών του ΥΠΕΞ ή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση.
- 6. Ο λαλίστατος σε άλλες περιπτώσεις -λεγόμενος- πατριωτικός χώρος αλλά και τα μέσα ενημέρωσης τόσο της Θράκης όσο και τα υπόλοιπα πανελλαδικής εμβέλειας επίσης σιωπούν, προφανώς κάτω από την πίεση των τραγικών συνεπειών των πυρκαγιών.
- 7. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις του βαθυκρατικού τουρκικού συστήματος (που εγκατέστησε στην Θράκη ο διπλωματικά απόβλημος Μουράτ Ομέρογλου) πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της Επετείου της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
- 8. Αναζητείται ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης που κατά δήλωσή του είναι φίλος του κ. Αχμέτ Γιλντίζ, όπως είχαμε επισημάνει και στο Σε τί αποσκοπεί η αβροφροσύνη του Ευρ. Στυλιανίδη προς τον Ahmet Yildiz;
- 9.Με βάση την πεπατημένη διπλωματική πρακτική, α) θα πρέπει να προσκληθεί ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα για διάβημα στο Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. , β)να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση και γ)μέσω διαβήματος να επισημανθεί ότι δύναται το κυρίαρχο Ελληνικό Κράτος να καταχωρήσει τον Αχμέτ Γιλντίζ στην λίστα απαγόρευσης εισόδου στην Χώρα και ν’απελάσει τον Τούρκο Πρόξενο στην Κομοτηνή στον βαθμό που συνεχίσει την αντιδιπλωματική του δράση κατά τα πρότυπα του Μουράτ Ομέρογλου όπως είχαμε επισημάνει στο Ο Μουράτ Ομέρογλου κινείται “εκτός επίσημης γραμμής” – Μήπως είναι FETÖ ή Teşkilat ; και Murat Ömeroğlu ‘resmiçizgidışında’ hareketediyor – Acaba FETÖ mü Teşkilât mı?
- 10. Ελπίζουμε να μην επιδεινύεται ανοχή στην έργω-λόγω αμφισβήτηση Εθνικής Κυριαρχίας από την Τουρκία επί ελληνικού εδάφους ως αντάλλαγμα για να δοθεί άδεια τέλεσης Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά ή ως πράξη αβροσύνης για την αποστολή πυροσβεστικού αεροσκάφους που συνδράμε στις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ρόδο (της οποίας την κυριαρχία αμφισβητεί επισήμως η Τουρκίας μέσω του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας)