Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Ο Εγκάθετος βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ ερωτηθείς από την τουρκόφωνη μειονοτική ιστοσελίδα ÜLKÜ για την επίσκεψη Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αθήνα, εξέφρασε την άποψη ότι ” φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δημιουργούν αίσθημα ευτυχίας στην Μειονότητα” και ο ίδιος , ως βουλευτής της Μειονότητας, “θέλει να λειτουργήσει ως γέφυρα σε αυτή την την θετική ατμόσφαιρα” εκφράζοντας την πεποίθηση “πως θα συνεχισθεί αυτή η διαδικασία”.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ είπε πως από την συνάντηση του ιδίου (σσ προφανώς και των ομοφρόνων του) προκύπτει ότι ” η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι μακρά κι επίπονη και όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με καλή θέληση και με αμοιβαίο όφελος” ενώ “τάσσονται υπέρ της ένταξης των μειονοτικών προβλημάτων στην ατζέντα προκειμένου να επιλυθούν”
Σε σχετική αποστροφή των δηλώσεών του, ο κ. Χουσεΐν Ζεϋμπέκ τόνισε “Όλοι είδαμε τις επιθέσεις εναντίον μας, ειδικά κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο” «Ευχόμαστε να μην ξανασυμβούν παρόμοιες καταστάσεις» φέρεται δηλώνει χαρακτηριστικά.
Επισημάνσεις επί των ανωτέρω :
- 1. Ανεξάρτητα από την προπαγανδιστική τακτική των σκληροπυρηνικών Εγκαθέτων του Τουρκικού Προξενείου η Ελληνική Διπλωματία αφενός υιοθέτησε δημόσια μία διαλλακτική στάση, δια στόματος ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτη στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου ανέφερε ότι “οι διαφορές απόψεων σε ζητήματα μειονοτητων θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης”. Η ατυχής αυτή διατύπωση μπορεί να συνδυασθεί με την πολυσυζητημένη υπόκλιση αβροφροσύνης του κ. Γ. Γεραπετρίτη.
- 2. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις αναφορές του κ. Ρ. Τ. Ερντογάν περί “τουρκικής μειονότητας” αναφέρθηκε στις πάγιες ελληνικές θέσεις με αναφορά στην Συνθήκη της Λωζάνης. Να υπενθυμίσουμε , όμως, ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου αναφερόμενος στην στάση των Ζεϋμπέκ-Φερχάτ και ειδικά για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου και την ανάμειξή του στα εσωτερικά της Χώρας ότι « η παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας είναι κάτι αδιανόητο. Λυπάμαι που το ζήτημα δεν έκλεισε με τον πιο απλό τρόπο, με μια δήλωση ότι σέβονται τη συνθήκη της Λωζάνης. Ελπίζω να διαψευστώ. Το δικό μου μήνυμα δεν ήταν στον κ. Τσίπρα, ήταν ακριβώς προς την Τουρκία, καθώς διαπιστώθηκε παρέμβαση έντονη στα εσωτερικά άλλης χώρας και αυτό πρέπει να σταματήσει»
- 3. Όπως βλέπουμε καταβάλλεται , μέσα από ένα καλά οργανωμένο επικοινωνιακά σχέδιο, συντονισμένη προσπάθεια ώστε α) η Τουρκία και οι Εγκάθετοι να εκμεταλλευθούν την “θετική ατζέντα” και να διασφαλίσουν στάση ανοχής εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ώστε να συνεχισθεί η “επέλαση” των παρακρατικών, των Εγκαθέτων και των τουρκοφρόνων μέσα από τις παράλληες δομές και συλλόγους β) να εισέρχονται στην Ελλάδα ανενόχλητοι Τούρκοι αξιωματούχοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες κλπ στο όνομα των “εποικοδομητικών ελληνο-τουρκικών σχέσεων” (αυτό ξεκίνησε την περίοδο 2005-2007). γ) να ισχυροποιηθεί και να ολοκληρωθεί η αφομοιωτική τακτική της γείτονος για την “τουρκοποίηση” της τρισυπόστατης Μειονότητας.