Βρέθηκε ο αρχαιότερος (και πιο μακρινός) μέχρι σήμερα γαλαξίας

8 Μαρτίου 201610:05

Τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει ποτέ εντοπιστεί ανακάλυψαν αμερικανοί αστρονόμοι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Ο γαλαξίας GN-z11 βρίσκεται σε απόσταση 13,4 δισ. ετών φωτός από τη Γη και είναι ο μακρινότερος που έχει εντοπισθεί ποτέ στο Σύμπαν, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον EGSY8p7, σε απόσταση 13,2 δισ. ετών φωτός.

Τον EGSY8p7 είχε εντοπίσει τον Αύγουστο του 2015 διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον αστρονόμο Άντι Ζίτριν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) με το υπέρυθρο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Κεκ στη Χαβάη.

Δεδομένου ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) πριν από 13,8 δισ. χρόνια, οι δύο γαλαξίες δημιουργήθηκαν κατά την πρώιμη φάση του και το φως που βλέπουμε στη Γη θεωρείται πανάρχαιο.

Ο αρχαίος γαλαξίας GN-z11, που βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης “Αρκτου, είναι ορατός μόλις 400 εκατ. έτη φωτός μετά τη δημιουργία του σύμπαντος.

Είναι 25 φορές μικρότερος από τον δικό μας (Milky Way) και η συνολική μάζα των άστρων του αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 1% αυτού. Όμως αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς δημιουργώντας νέα άστρα (αστρογένεση) με ρυθμό 20 φορές γρηγορότερο από τον Milky Way σήμερα, φαινόμενο στο οποίο οφείλεται και η έντονη φωτεινότητα που κατέστησε εφικτή την παρατήρησή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πασκάλ Ες του Πανεπιστημίου Γέηλ των ΗΠΑ, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», δήλωσαν ότι για να κάνουν την ανακάλυψη, χρειάστηκε να φέρουν το «Hubble» στα όρια των δυνατοτήτων του.

Μέχρι σήμερα, θεωρείτο ότι μόνο ο διάδοχος του «Χαμπλ», το διαστημικό τηλεσκόπιο «Τζέημς Γουέμπ», που θα εκτοξευθεί το 2018, θα μπορούσε να «δει» τόσο μακριά στο χώρο και στο χρόνο. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτό το ρεκόρ δεν θα καταρριφθεί ξανά από το «Χαμπλ» ή άλλο υπάρχον τηλεσκόπιο, έως ότου τεθεί σε λειτουργία το «Τζεημς Γουέμπ».

Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι απρόσμενα φωτεινοί γαλαξίες βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις από τη Γη και δημιουργήθηκαν κατά την πρώιμη φάση του Σύμπαντος.

Πάντως οι επιστήμονες αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να υπάρχει ένας τόσο μεγάλος σχετικά γαλαξίας μόλις 200 έως 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων άστρων στο σύμπαν, κάτι που δεν προβλέπουν οι έως τώρα θεωρίες.

Πηγή: econews.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr