cispa

Υπερψηφίστηκε η αμφιλεγόμενη CISPA

2 Μαΐου 201216:00

cispaΈνα νέο νομοσχέδιο που πέρασε ήδη από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει τροφή στη συζήτηση για τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου και τα όρια της κυβερνητικής εξουσίας.


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

Αυτή τη φορά, τα ξίφη διασταυρώνονται με τους Αμερικανούς χρήστες να αντιδρούν στην παραχώρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους από το Facebook και άλλα δίκτυα, στις υπηρεσίες πληροφοριών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στο όνομα της κυβερνοασφάλειας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν (εθελοντικά) να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα με την κυβέρνηση για να οχυρωθούν απέναντι σε σχεδιαζόμενες κυβερνο-επιθέσεις από ξένες χώρες και «κακούς» χάκερ.

Πρόκειται για τη νομοθετική πράξη με τίτλο Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, γνωστή με το αρκτικόλεξό της ως CISPA, η οποία είχε προταθεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2011, ψηφίστηκε στην Αμερικανική Βουλή στις 26 Απριλίου 2012 έπειτα από συζήτηση που διήρκεσε επτά ώρες και τώρα, μεταφέρεται στην Γερουσία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του νομοσχεδίου, σκοπός της CISPA είναι να επιτρέψει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπορούν να μοιράζονται πληροφορία με την κυβέρνηση ώστε να αμύνονται σε κυβερνοεπιθέσεις από ξένα κράτη και χάκερ.

Μάλιστα, αρκετές επιχειρήσεις εμφανίζονται να συμφωνούν, ανάμεσά τους και το Facebook, η Microsoft και ο κολοσσός των επικοινωνιών στις ΗΠΑ, η ΑT&T, με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορούν να αμυνθούν καλύτερα και κατ’επέκταση να προστατεύσουν τα δεδομένα που τους εμπιστεύονται τα μέλη τους.

H πρόταση νόμου δεν καθιστά υποχρεωτική την συνεργασία των ιδιωτικών επιχειρήσεων με την κυβέρνηση. Εντούτοις, τις προστατεύει από τυχόν μηνύσεις των μελών των υπηρεσιών τους, αφού η διάθεση της πληροφορίας που τους αφορούσε έγινε από την υπηρεσία «καλόπιστα».

Ομάδες που αντιδρούν στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζουν ανησυχητική την αοριστία στους όρους και την ευρύτητα της εφαρμογής του και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν υπογράψει σχετική διαμαρτυρία STOP CISPA. Το Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου μεταξύ άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων θεωρούν ότι η κυβερνητική παρέμβαση μπορεί να υπερβεί τα αποδεκτά όρια και η ίδια η προτεινόμενη νομοθετική πράξη να περιορίσει τον έλεγχο της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας. Κι αυτό καθώς, στην CISPA χρησιμοποιείται η φράση «Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διάταξη νόμου…» (επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να μοιράζονται πληροφορία για τις επιθέσεις ακόμα και με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση).

Την χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία του ιδιωτικού απορρήτου όταν ιδιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο αναζητούν όμως και άλλα κράτη (όπως η Ινδία). Ως εκ τούτου η διαμάχη που τώρα διεξάγεται επί αμερικανικού εδάφους θεωρείται ότι αφορά όλους τους χρήστες του Διαδικτύου.

Το Facebook πήρε θέση και την εξέθεσε ως ανοικτή επιστολή: Σε αυτήν επισημαίνει τη σημασία που έχει η δυνατότητα των επιχειρήσεων να μοιράζονται πληροφορίες για κυβερνοεπιθέσεις που  έγιναν στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις, ώστε να αλληλοπροστατευτούν.

Ομοίως, αναφέρεται στην επιστολή, θεωρείται κρίσιμης σημασίας να ενημερώνεται το Facebook για κυβερνοεπιθέσεις που γνωρίζει ήδη η κυβέρνηση. Σημειώνεται όμως, με έμφαση ότι, η CISPA δεν επιβάλλει νέες υποχρεώσεις στο Facebook να μοιράζεται πληροφορία με οποιονδήποτε.

Με έμφαση σημειώνεται επίσης ότι, στο Facebook δεν υπάρχει πρόθεση να μοιράζεται εθελοντικά με την κυβέρνηση ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η επιβεβαίωση αυτή δεν φαίνεται να καθησυχάζει τουλάχιστον 290 χρήστες οι οποίοι σχολιάζοντας την ανακοίνωση ζητούν από το Facebook να σταματήσει να υποστηρίζει την CISPA.

Δείτε ένα εκτενές άρθρο με απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα για την CISPA στο Cnet.com.

Πηγή : tech.in.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr