Η UEFA παίρνει μέτρα για τους μάνατζερ

25 Σεπτεμβρίου 201407:00

Η UEFA ετοιμάζεται να καθιερώσει επειγόντως νέους κανόνες ώστε να ελέγξει αυτό που θεωρεί μάστιγα της συνιδιοκτησίας παικτών από τρίτους (κατά κανόνα επενδυτές ή ατζέντηδες) στην Ευρώπη, ακόμη και από την επόμενη σεζόν. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν την ποινή απαγόρευσης μεταγραφών, ακόμη και τον αποκλεισμό παικτών τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η συνιδιοκτησία με τρίτους σημαίνει ότι κάποιοι επενδύουν στη μελλοντική αξία ενός ποδοσφαιριστή αγοράζοντας κάποιες από τις «μετοχές» του σήμερα, ώστε να επωφεληθούν κατά τη μεταπώλησή του. Αυτό όμως συχνά σημαίνει και άσκηση επιρροής για περισσότερες συμμετοχές σε συλλόγους ή εθνικές ομάδες, ειδικά όταν προπονητές έχουν κοινό ατζέντη με κάποιον από αυτούς τους ποδοσφαιριστές.

Ερευνα (Guardian) αποκάλυψε ότι ο Ζόρζε Μέντες, ο Πορτογάλος ατζέντης που θεωρείται ένας εκ των ισχυροτέρων στην Ευρώπη, ενέχεται κατά σύστημα σε συνιδιοκτησία ποδοσφαιριστών. Η UEFA φέρεται ολοένα και πιο ενοχλημένη από την αδράνεια της FIFA για το θέμα, παρά της αλλεπάλληλες εκκλήσεις.

Ετσι, τώρα, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία σχεδιάζει νέους κανόνες που μπορεί να εφαρμοστούν από τον επόμενο τριετή κύκλο, αρχής γενομένης από το καλοκαίρι του 2015. Οπως και με την καθιέρωση του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι (Financial Fair Play), θα υπάρξει περίοδος χάριτος για να επιτρέψει στους συλλόγους να προσαρμοστούν σταδιακά στους νέους κανόνες. Σε μια συνηθισμένη περίπτωση συνιδιοκτησίας, το ποσοστό που ανήκει σε επενδυτή ή μάνατζερ κυμαίνεται από 10% έως 50% και έχει διάρκεια από ένα έως τέσσερα χρόνια, το διάστημα, δηλαδή, στο οποίο αναμένεται η μεταπώληση του παίκτη ώστε να αποφέρει κέρδη στον επενδυτή. Ερευνες του Διεθνούς Κέντρου Αθλητικών Μελετών (CIES) έδειξαν ότι 15% των ατζέντηδων έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας σε ποδοσφαιριστές που εκπροσωπούν (πράγμα που απαγορεύεται) και ότι το φαινόμενο έχει τάσεις ραγδαίας εξάπλωσης.

Η πρώτη φορά που η FIFA έκανε λόγο για αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν το 2007, ως αντίδραση του προέδρου της, Ζεπ Μπλάτερ, στην αγορά του Κάρλος Τέβες από τη Γουέστ Χαμ. Εκτοτε, η Αγγλία, όπως και η Γαλλία και η Πολωνία, απαγορεύει τη συνιδιοκτησία από τρίτα μέρη.

Αλλη έρευνα, της KPMG, την οποία ζήτησε η FIFA πέρυσι, έδειξε ότι η αγοραία αξία των παικτών που έχουν συνιδιοκτησία με τρίτα μέρη ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς αγωνίζονται στην Ανατολική Ευρώπη, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία. Ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη το θέμα είναι τεράστιο, αφού δεκάδες ποδοσφαιριστές ανήκουν σε επενδυτές.

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο, δήλωσε (Guardian) ότι αφού η FIFA δεν κάνει τίποτε, αναλαμβάνει δράση η UEFA: «Απειλείται η ακεραιότητα των αγώνων, πλήττεται η σταθερότητα των συμβολαίων, υπονομεύεται η εμπιστοσύνη μεταξύ παικτών και συλλόγων, ενώ οι ομάδες μένουν σε ένα φαύλο κύκλο χρέους και εξάρτησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδυτές αυτοί επηρεάζουν τη μεταγραφική στρατηγική των συλλόγων, παρότι οι κανόνες της FIFA απαγορεύουν κάτι τέτοιο ρητώς. Είναι τώρα καιρός να δράσουμε κι αν δεν το κάνει η FIFA, θα το κάνει η UEFA».

Πηγή:www.kathimerini.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr