Τζίνσενγκ (Ginseng), η «ανθρώπινη ρίζα» που σας ξανανιώνει

24 Φεβρουαρίου 201613:02

Ένα φυτό που μοιάζει με άνθρωπο και αναζωογονεί τους αρρώστους, τους ηλικιωμένους, όσους βρίσκονται σε ανάρρωση και όσους αισθάνονται κόπωση.

Αποτελεί το μεγαλύτερο μύθο στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης. Σήμερα, είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο ιατρικό φυτό παγκοσμίως. 

Το Τζίνσενγκ διεγείρει το νευρικό σύστημα, τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος. Αυξάνει τη σωματική αντοχή και επιταχύνει την ανάρρωση. Δρα με ουσιαστικό τρόπο στον οργανισμό και χαίρει εκτίμησης για τον «προσαρμογόνο» χαρακτήρα του, διότι επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμοστεί πιο γρήγορα σε κάθε μορφής στρες (σωματικό, νευρολογικό, πνευματικό).

Προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή σε διάφορα είδη στρες και η δράση του αναγνωρίζεται επειδή:

-τονώνει τον οργανισμό ατόμων ταλαιπωρημένων ή καταπονημένων (από έντονη προσπάθεια, γηρατειά, ασθένεια ή κάποιο ατύχημα)
-αποκαθιστά την ικανότητα για σωματική εργασία και πνευματική συγκέντρωση μετά από έντονη πίεση ή σε περίοδο υπερβολικού φόρτου εργασίας
-επιταχύνει την ανάρρωση
-καταπολεμά τη λειτουργική εξασθένιση (κόπωση)
-δρα υποστηρικτικά στο χρόνιο στρες

Περιέχει πολλές βιοενεργές ενώσεις: τζινσενοσίδες, τριτερπενοειδή (τερπενοειδή με 6 μονάδες ισοπρενίου), εκ των οποίων η πρωτοπαναξαδιόλη, τριτερπενική σαπωνίνη με σκελετό dammarane. Η πολλαπλή ευεργετική του δράση έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ιδίως η αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση του. [2]

Λαμβάνοντας υπόψη τις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις και το στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση του Τζίνσενγκ γνωρίζει σήμερα πραγματική έκρηξη.

Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως τονωτικό από ηλικιωμένους, από όσους βρίσκονται στην ανάρρωση, αλλά επίσης και από στελέχη επιχειρήσεων και σκληρά εργαζόμενους που τους έχει καταβάλει το στρες, από φοιτητές σε περίοδο εξετάσεων, αλλά επίσης και από αθλητές.

Η Γνώμη Των Ειδικών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναγνωρίζει ως «κλινικά θεμελιωμένη» τη χρήση του τζίνσενγκ προκειμένου να «βελτιωθούν οι σωματικές και πνευματικές ικανότητες σε περιόδους κόπωσης και καταπόνησης, καθώς και τα προβλήματα συγκέντρωσης σε άτομα που βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης». Θεωρεί «παραδοσιακή» τη χρήση του για τη θεραπεία «στυτικών δυσλειτουργιών, γαστρικών ελκών, διαβήτη τύπου 2, και για την προστασία του ήπατος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Kurt Hostettmann, διευθυντή του Ινστιτούτου Φαρμακογνωσίας του πανεπιστημίου της Λωζάνης που ειδικεύεται στη μελέτη των ιατρικών φυτών:

«Βασική ιατρική ένδειξη του τζίνσενγκ αποτελεί η αντοχή απέναντι στην κόπωση και το στρες. Η ένδειξη αυτή έχει αποδειχθεί από διάφορες φαρμακολογικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, αλλά επίσης και από κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους».

Επισημαίνει Ότι:

«Το τζίνσενγκ χρησιμοποιείται πολύ στη γηριατρική», δηλαδή την ιατρική που ειδικεύεται στους ηλικιωμένους. [3]

Για την Δρα Ma Fan, ιατρό στην Λυόν και υπεύθυνη σπουδών στη Σχολή κινεζικής ιατρικής της Λωζάνης:

«Μόνο τα φυτά που πράγματι “μοιάζουν με άνθρωπο, με κεφάλι, σώμα, χέρια και πόδια” είναι αποτελεσματικά… ».

«Το χρησιμοποιούμε κυρίως είτε σε ηλικιωμένους που χρειάζονται τόνωση, είτε σε ανθρώπους που έχουν περάσει μια σοβαρή ασθένεια: χειρουργική επέμβαση, χρόνια νόσο, κ.λπ.

Το συνταγογραφούμε ακόμη σε όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία: σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει τις άμυνες του οργανισμού». [4]

Πράγματι, πολλές μελέτες απέδειξαν ότι όσοι λαμβάνουν τζίνσενγκ αντιμετωπίζουν σαφώς μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού ή από κρυολόγημα. [5]

Εξαπάτηση Από Την Εποχή Της Αρχαίας Κίνας

Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ιατρικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, η ρίζα του Τζίνσενγκ αποτελεί, δυστυχώς, αντικείμενο εξαπάτησης από τα χρόνια της αρχαίας Κίνας.

Ακόμη και σήμερα, είναι ένα προϊόν που πωλείται σε πολλές διαφορετικές ποιότητες, ξεκινώντας από τους τομείς παραγωγής και καταλήγοντας στην αγορά μεταπώλησης.

Όταν αγοράζετε τζίνσενγκ, φροντίστε να διαλέξετε ένα προϊόν που παρασκευάζεται σύμφωνα με τις μονογραφίες “Ασιατικό Ginseng” της Φαρμακοποιίας των ΗΠΑ, ή “Ginseng” της ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας, οι οποίες ορίζουν τα ακριβή χαρακτηριστικά των ριζών.

Στη συνέχεια, το πιο σημαντικό κριτήριο είναι να επιλέξετε το “Panax Ginseng” (υπάρχουν πολλές άλλες βοτανικές μορφές του τζίνσενγκ) με εγγυημένη περιεκτικότητα σε τζινσενοσίδες, το κύριο βιοενεργό συστατικό.

Περιστασιακή Ή Τακτική Χρήση;

Προσοχή: το τζίνσενγκ είναι ένα προϊόν που επιταχύνει το μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει πως όταν το παίρνετε, τα πάντα λειτουργούν πιο γρήγορα: οι μύες σας, οι νευρώνες σας, κ.λπ.

Αυτός είναι και ο λόγος που αισθάνεστε αυτήν την τόνωση όταν παίρνετε τζίνσενγκ. Θέλετε να κάνετε τα πάντα με μεγαλύτερη ταχύτητα και με περισσότερη δύναμη. Το πνεύμα σας βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση, και ορισμένοι δηλώνουν πως έχουν την εντύπωση ότι γίνονται ξανά 20 χρονών.

Έτσι, ο Π.Ο.Υ. συνιστά να γίνεται λήψη του τζίνσενγκ το πρωί, λόγω της διεγερτικής του δράσης.

Η περιστασιακή χρήση του δεν απαιτεί τη λήψη καμίας προφύλαξης. Όσοι όμως επιθυμούν αυξημένη ενέργεια σε βάθος χρόνου και λαμβάνουν το τζίνσενγκ σε μόνιμη βάση, έχουν υψηλότερες ανάγκες σε μέταλλα, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία απαιτούνται λόγω της εντονότερης πνευματικής και σωματικής τους δραστηριότητας.

Γι αυτόν το λόγο συνιστάται να καταναλώνονται περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: πολύχρωμα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ξηροί καρποί και ελαιούχοι σπόροι όλων των ειδών, λιπαρά ψάρια, καθώς επίσης να αυξηθεί η συνήθης δόση πολυβιταμινών.

Το Δόλιο Τέχνασμα Με Το Κόκκινο Τζίνσενγκ

Στον απόηχο της επιτυχίας του τζίνσενγκ στον δυτικό κόσμο, εμφανίστηκε το «κόκκινο» τζίνσενγκ, το οποίο συχνά πωλείται σε υψηλότερες τιμές. Το κόκκινο τζίνσενγκ παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο στην Κορέα, αλλά δεν είναι ούτε πιο αποτελεσματικό ούτε πιο πολύτιμο από το λευκό τζίνσενγκ.

Δεν υπάρχει τζίνσενγκ που είναι κόκκινο από τη φύση του. Η πρώτη ύλη είναι πάντα το λευκό τζίνσενγκ. Στη συνέχεια, θερμαίνεται σύμφωνα με μια κλασσική μέθοδο για δύο έως τρεις ώρες με υδρατμό στους 100° C. Αυτή η επεξεργασία του προσδίδει ένα καφεκόκκινο χρώμα (καραμελοποίηση) στο οποίο το κόκκινο τζίνσενγκ οφείλει το όνομά του.

Δυστυχώς, ορισμένοι παρασκευαστές προσθέτουν ζάχαρη κατά τη θέρμανση για να μειώσουν την πικρή γεύση του τζίνσενγκ. Αυτό επιτείνει μόνο την καραμελοποίησή του.

Η θέρμανση ενδέχεται να προκαλέσει καταστροφή των τζινσενοσιδών που συγκεντρώνονται κυρίως στα εξωτερικά στρώματα της ρίζας. Για προληπτικούς λόγους, καλύτερα θα ήταν να το αποφεύγετε. Ωστόσο, το λευκό τζίνσενγκ είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ― κυρίως το βιολογικό.

Σε Ποια Μορφή Και Δοσολογία Είναι Αποτελεσματικό;

Το τζίνσενγκ υπάρχει σε πολλές μορφές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το φρέσκο. Αλλά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε την πραγματική του περιεκτικότητα σε ενεργά συστατικά.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το αγοράζουμε σε φαρμακευτική μορφή, σε τυποποιημένο φυτικό εκχύλισμα, καθαρισμένο και με εγγυημένη περιεκτικότητα σε τζινσενοσίδες.

Τόνωση Του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Τυποποιημένο εκχύλισμα (τζινσενοσίδες 4% έως 7%). Λήψη 100mg έως 200mg, 2 φορές ημερησίως.
Σωματική Και Πνευματική Κόπωση, Ανάρρωση, Τόνωση Της Σεξουαλικής Λειτουργίας

Τυποποιημένο εκχύλισμα (τζινσενοσίδες 4% έως 7%). Λήψη 200mg, 1 έως 3 φορές ημερησίως.
Βάμμα (1:5 – g/ml). Λήψη 5ml έως 10ml ημερησίως.
Αποξηραμένη ρίζα. Λήψη 500mg έως 2g ρίζας με τη μορφή κάψουλας ή αφεψήματος (βράστε 1g έως 2g ρίζας σε 150ml νερό για 10 με 15 λεπτά). Η δοσολογία μπορεί να φτάσει τα 3g, 3 φορές ημερησίως.

Διαβήτης

Παρόλο που αρκετές μελέτες δείχνουν ότι κάθε είδους τζίνσενγκ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, οι δοσολογίες και οι τύποι των παρασκευασμάτων ποικίλλουν πολύ ώστε να αποτελέσουν ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Πηγή : e-diatrofi.org

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr