Τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό

20 Μαρτίου 202011:32

Σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης και Ι. Βρούτσης εξειδίκευσαν την τρίτη δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τράπεζες και διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα με διευκόλυνση δόσεων των ενήμερων δανείων. Όσοι θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, δικαιούνται αναστολή δόσεων επί τρίμηνο.

Επίσης 1,4 εκατ. εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.α. θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο, επιπλέον, θα είναι ακατάσχετο. Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η έως 17 Μαρτίου. Το συνολικό κόστος της κυβερνητικής παρέμβασης για τους 1,4 εκατ. συμπολίτες ανέρχεται στα δυο δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα αυτό θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις, σημείωσε με έμφαση ο Χρ. Σταϊκούρας, με τη διευκρίνιση ότι δίδεται η δυνατότητα να καταβληθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την καταβολή δώρου Πάσχα σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρόλο που έχει καταργηθεί.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των πάσης φύσεως χρεών σε όσους λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ. «Για όσους δανειολήπτες βρίσκονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό ισχύει τρίμηνη αναστολή και μπορούν να ζητήσουν και εξατομικευμένες λύσεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όποιους εκμεταλλεύονται την κατάσταση ανεβάζοντας τις τιμές σε αντισηπτικά και μάσκες. Ο υπουργός Εργασίας. Γ. Βρούτσης σημείωσε ότι επιχειρήσεις και εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τον κορωνοϊό θα μπορούν να θέσουν με απόφασή τους μέρος ή όλο προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Το μέτρο αυτό, το οποίο είναι έκτακτο, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, όπως διευκρίνισε. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, απαγορεύται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων και αν το κάνει η απόλυση θα θεωρείται άκυρη. Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό συμβάσεων εργασίας.

Ολοι οι εργαζόμενοι που τελούν ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 31 Μαρτίου. Ο εργαζόμενος για να λάβει την ηλεκτρονική ενίσχυση θα δηλώνει σε ειδική πλατφόρμα ότι έχει αναστολή η σύμβαση εργασίας του. Τέλος, το δώρο του Πάσχα, προκειμένου να δοθεί, όπως είπε, «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις, αυτό θα δύναται να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. «Ωστόσο, όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το δώρο Πάσχα τους προτρέπω να το κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης. 

kathimerini.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr