Τρεις ημέρες μετά το διάβημα στην Τουρκία για την παρενόχληση του L’Atalante

22 Απριλίου 202109:56

Πραγματοποιήθηκε χθες διάβημα διαμαρτυρίας από την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα προς την τουρκική πλευρά αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L’Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. 

Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος παρενοχλήθηκε από πολεμικό πλοίο της Τουρκίας την Πέμπτη, ενώ βρισκόταν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχή εντός αποκλειστικής δραστηριότητας των ελληνικών ναυτικών σταθμών.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όλα ξεκίνησαν μόλις ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα. Το γαλλικό  ερευνητικό πλοίο L’ATALANTE ζήτησε από την Ελλάδα άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες μέσα στην περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Μόλις η Ελλάδα εξέδωσε σχετική NAVTEX, η Τουρκία δεν προχώρησε μόνο σε αντι-NAVTEX, αλλά έστειλε και φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή και ζήτησε από το γαλλικό πλοίο να αποχωρήσει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή όλες τις κινήσεις στην περιοχή. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνοαιγυπτιακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Τσαβούσογλου: “Το πολεμικό μας ναυτικό έπραξε τα δέοντα”

Σε συνέντευξη σε εκπομπή του καναλιού Habertürk ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο θέμα του γαλλικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης. Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταλόγισε “κακή” πρόθεση στην Ελλάδα.

“Ο πρόεδρος μας έχει σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο δήμαρχος Μπακογιάννης είναι φίλοι μας.

Άλλη μια ένδειξη ότι δεν είχαν καλές προθέσεις ήταν ότι την επόμενη μέρα (της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα), το γαλλικό ερευνητικό πλοίο προσπάθησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας υπό τη συνοδεία μίας ελληνικής φρεγάτας. Εάν αυτό το πλοίο είχε ζητήσει την άδειά μας να κάνει επιστημονική έρευνα στην υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντούσαμε θετικά. Όπως και τα πλοία μας μπορούν να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες αλλού. Δεν είμαστε μια χώρα κλειστή σε τέτοια θέματα. Αρκεί να σέβονται την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς δεν υπήρχε καλή πρόθεση.

Φυσικά, αντιδράσαμε καλώντας τους πρεσβευτές στο υπουργείο. Και το πολεμικό μας ναυτικό έκανε ό,τι απαιτείτο.

Δεν ανταγωνιζόμαστε με χώρες στη διπλωματία. Εκφράζουμε το όραμά μας και ασκούμε την πολιτική μας στη βάση αυτής της κατεύθυνσης. Επειδή η τάδε χώρα πήγε και συναντήθηκε με κάποιους, δεν έχουμε το κόμπλεξ να πάμε κι εμείς.

Το ίδιο ισχύει και στο θέμα της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία μεταξύ δύο χωρών. Οι χώρες μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε άλλους ή να τα αγοράσουν από οποιαδήποτε πηγή. Η Γαλλία πουλά τα πολεμικά της αεροπλάνα στην Ελλάδα. Αυτό είπα στον Δένδια εκείνη την ημέρα. Αναφέρει ως δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή και γι’ αυτό εξοπλίζονται τα νησιά. Μαζί θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ό,τι και να αγοράζει η Ελλάδα, δεν θα της είναι χρήσιμο. Μπορούν να δημιουργήσουν τριπλούς και τετραπλούς μηχανισμούς μεταξύ τους. Κι εμείς το κάνουμε, για τη σταθερότητα στον Καύκασο και τα Βαλκάνια”.

Αρθρογράφος