Τουρκικά media απειλούν Έλληνα δημοσιογράφο στην Κομοτηνή

25 Μαΐου 202209:07

Στα ραντάρ του Μαξίμου έφτασε περιστατικό που συνέβη στη Ροδόπη, καθώς μέσο που πρόσκειται στο τουρκικό Προξενείο έφτασε σε σημείο να διατυπώσει έμμεσες αλλά σαφείς απειλές σε βάρος του δημοσιογράφου-αναλυτή Νίκου Αρβανίτη, για θέματα που είχαν σχέση με την εκλογή προσώπων στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η δυναμική του περιστατικού ήταν εξ αρχής περιορισμένη στην κοινότητα που αφορούσε, δεδομένων των αντιπαραθέσεων που ξεσπούν στο πλαίσιο και ως συνέχεια των εκλογικών διαδικασιών, άρθρο από τουρκόφωνη έκδοση που απευθύνεται ονομαστικά σε Έλληνα δημοσιογράφο-αναλυτή, αποτελεί κίνηση που υπερβαίνει τα εσκαμμένα και τραβά τα βλέμματα και την προσοχή παραγόντων σπό την Αθήνα.

Ειδικότερα, στις 19/5/2022 δημοσιεύθηκε άρθρο που το υπογράφει ο αμφιλεγόμενος κ. Ιλχάν Ταχσίν, Έλληνας υπήκοος και εκδότης της τουρκόφωνης εφημερίδας Birlik στην Ροδόπη, με άμεσες αναφορές στον δημοσιογράφο-αναλυτή, Νίκο Αρβανίτη.

Προηγουμένως, ο Νίκος Αρβανίτης είχε δημοσιεύσει πλειάδα άρθρων με τα οποία επισήμανε μεθοδεύσεις για την εκλογή συγκεκριμένων προσώπων στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έναντι άλλων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προωθούμενουν από το τουρκικό Προξενείο. Αντίστοιχες αποκαλύψεις-καταγελίες κάνει ο αρθρογράφος και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Το κείμενο-απάντηση στον δημοσιογράφο υπογράφεται από έτερο ελληνικής καταγωγής Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ως μακρύ χέρι του τουρκικού Προξενείου. Υπ΄αυτό πρίσμα, το κείμενο, που σε ύφος, υφή και διάρθρωση προσομοιάζει με κείμενα συγκεκριμένων διπλωματικών σχολών, εκτοξεύει απειλές, άλλες υποδόριες και άλλες σχετικά πιο ορατές.

Η απειλή

Αν και στο κείμενο το όνομα του Έλληνα δημοσιογράφου αναγράφεται κατ επανάληψη, λίγο πριν την κατακλείδα, όπως συμβαίνει στα κατ εξοχήν διπλωματικά κείμενα, γίνεται σαφής αναφορά σε… “σπασμένα φρένα”, σε ένα πλαίσιο μάλιστα που το καθιστά ξεκάθαρα προειδοποιητικό.

Ειδικότερα αναφέρεται:

Bunu neden yazdım. Arıza veren kılavuzlara dikkat! Olur olmaz haberlere dikkat! Her yüzüne gülene dikkat! Mevsiminde meyve veren ağaca dikkat! Hele hele Batı Trakya’da siyaset yapanlara çoooookkk dikkat! Yokuş aşağı freni patlayan aracın önüne sakın geçme. Seni de alır götürür. Diyeceğim iyi günde çıkarları olan siyasilere dikkat et! Uçuruma giderken yanlarına almak için 9 takla atarlar. Oysa doğru, ilkeli, dik duruşlu haberler seni beni herkesi dimdik ayakta tutar.

Yazdığın son yazıları beğendim. Hoşuma gitti, bazı tarihi gerçekleri gün yüzüne çıkarıyorsun ama, aman haaa kılavuzlarına dikkat et. Onlar Ankara’dan, Ulan Batur’dan bir habersizdir……

Αυτό σημαίνει:

Γιατί το έγραψα αυτό; Προσοχή στα εγχειρίδια δυσλειτουργίας! Προσοχή στα νέα το συντομότερο δυνατό! Προσοχή σε όλους όσους χαμογελούν! Προσοχή στο δέντρο που καρποφορεί στην εποχή του! Ειδικά όσοι κάνουν πολιτική στη Δυτική Θράκη, να είστε πολύ προσεκτικοί! Μην μπείτε μπροστά από το όχημα του οποίου το φρένο είναι σπασμένο στην κατηφόρα. Σε παίρνει και εσένα.
Προσέξτε τους πολιτικούς που έχουν ενδιαφέροντα για καλή μέρα! Στο δρόμο τους προς την άβυσσο κάνουν 9 τούμπες για να τους πάρουν μαζί τους. Ωστόσο, τα αληθινά, βασισμένα σε αρχές, ευθυγραμμισμένα νέα κρατούν εσάς και όλους τους άλλους όρθιους.

Μου αρέσουν τα τελευταία ποστ που έγραψες. Μου αρέσει, φέρνεις στο φως κάποια ιστορικά στοιχεία, αλλά, ω, να είσαι προσεκτικός με τους οδηγούς σου. Αγνοούν την Άγκυρα, Ουλάν Μπατόρ…

Κινητικότητα και… σιωπή

Τα κείμενα που αυτούσια -στα τουρκικά- και μεταφρασμένα στα ελληνικά, έχουν περιέλθει εις γνώση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ….με καθυστέρηση του Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις από τον στενό του κύκλο να αποφύγει το θέμα, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης, ώστε να μην ενταχθεί στον κεντρικό πολιτικό διάλογο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει το πολιτικό σκηνικό και να δώσει χώρο για ρελάνς στη ΝΔ.

Αν και για το θέμα δεν έχει ενημερωθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εν τούτοις έχει τεθεί στους φακέλους ενημέρωσης τόσο των διπλωματικών του συμβούλων όσο και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ για το θέμα έχουν ενημερωθεί και οι σύνδεσμοι της ΕΥΠ, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση παρέμβασης με οποιοδήποτε τρόπο από την κυβερνητική πλευρά. Αυτό συνεπάγεται ότι και η κυβέρνηση προσδοκά το ζήτημα να ξεφουσκώσει.

Δεν υπάρχουν περιθώρια

Όπως φαίνεται όμως, όλες οι πλευρές υποτιμούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος, καθώς δεν αποτελεί πλέον εσωκομματικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε περιφερειακό για την Ροδόπη και την ανατολική Μακεδονία. Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας προδίδει ξεκάθαρα την ύπαρξη ατζέντας εκφοβισμού δημοσιογράφων και αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας της Ελευθεροτυπίας. Τέτοια χτυπήματα όμως δεν μπορεί να ανεχθεί η κυβέρνηση η οποία ταρακουνήθηκε προσφάτως από την υποχώρηση της Ελλάδας στην τελευταία θέση του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου στον RSF.

Με τη δολφονία του Γιώργου Καταϊβάζ ανεπίλυτη, ενώ δημοσιογράφοι σύρονται στα Δικαστήρια από πολιτικά πρόσωπα και καθώς ο έλεγχος των mainstream media από επιχειρηματικά συμφέροντα είναι εξαντλητικός, η μη-υπεράσπιση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου και της Ελευθεροτυπίας στην περιφέρεια και δη απο επιθέσεις με επώνυμη στόχευση και διαπιστωμένη προέλευση, δεν αποτελεί δίλημμα, αλλά αναπόδραστη προτεραιότητα.

Auditor’s note

Στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η ανησυχία ότι, εφόσον προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον τριβές στα ελληνοτουρκικά, διευρύνοντας το μέτωπο με την ανάδειξη ζητημάτων που η ελληνική διπλωματία δεν θέλει να εντάξει σε αυτόν τον κύκλο συζητήσεων και με όρους που δεν μπορεί να προσδιορίσει σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα εγκαίρου ενημερώσεως και λειτουργίας του περιφερειακού μηχανισμού εντοπισμού και διαχείρισης κρίσεων. Τέτοιες αδυναμίες και τρωτά σημεία επιτρέπουν στο τουρκικό Προξενείο να υπερβαίνει τα εσκαμμένα και να υπονομεύει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Αυτή η πλευρά του θέματος θα μπορούσε να απασχολήσει το Μαξίμου, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει ήδη την κρίση που δημιουργήθηκε από την δραματική υποχώρηση της χώρας στον σχετικό δείκτη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η αποφυγή του ζητήματος μπορεί να φαντάζει ορθή, με γνώμονα την τρέχουσα συγκυρία, ωστόσο σε δεύτερο χρόνο αφήνει μια δομημένη δυσλειτουργία να εμπεδωθεί, δημιουργώντας πολιτικές κερκόπορτες, τώρα και διπλωματικές, σε περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

(πηγή: Crisismonitor.gr)

Αρθρογράφος