Η Τουρκία μετά τις αυριανές εκλογές, Του Στρατή Χαραλάμπους

29 Μαρτίου 201423:24

Είναι γεγονός ότι τέτοια τεταμένη προεκλογική  περίοδο  σε τοπικές εκλογές στην Τουρκία  , έχει να παρουσιαστεί από την εποχή  πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Εβρέν (1980) .

Το ερώτημα που τίθεται τώρα  είναι , πως θα είναι η επόμενη μέρα;  Θα επηρεάσουν την κυβερνητική  συνοχή τα αποτελέσματα των εκλογών ;

Παρακολουθώντας την δωδεκαετή κυβερνητική παρουσία του κόμματος «Ανάπτυξης και δικαιοσύνης» και τον πρωθυπουργό Ερντογάν  , προκύπτει  το συμπέρασμα ότι , είτε πάρει πάνω  είτε κάτω από 40% θα συνεχίσει να κυβερνά τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές   .

Σίγουρα  ένα ποσοστό κάτω ή πολύ  κοντά στο 40% , αφενός θα δώσει νέα δυναμική στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την αξιωματική ( CHP-KILIÇDAROĞLU )  και θα δυσκολέψει την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία  ,αφετέρου πιθανόν να επισπεύσει τις βουλευτικές εκλογές .

Έχει  όμως καταγραφεί πλέον ως γεγονός  ότι  , ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα  δέχθηκε  σοβαρά πλήγματα στον τομέα που υπερτερούσε  , σε σχέση με τα άλλα αστικά κόμματα , την ηθική διακυβέρνηση .

Τα σκάνδαλα διαφθοράς  έπληξαν το γόητρο  στους πιστούς μουσουλμάνους οπαδούς του   , οι οποίοι βλέπουν τον άνθρωπο που θαυμάζουν , τον άνθρωπο που τους έβγαλε από την αφάνεια,  να συμπεριφέρεται , ιδιαίτερα το στενό του περιβάλλον , έξω από τις αρχές της ηθικής του Κορανίου .

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Τούρκος Πρωθυπουργός και  προς τούτο προσωπικά περιόδευσε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών και οδηγήθηκε στις  απαγορεύσεις των κοινωνικών δικτύων ( twitter-YouTube )  ,ώστε να εμποδίσει την επικοινωνία των ψηφοφόρων  και την πληροφόρηση τους από άλλες πηγές .

Επί πλέον, σχεδόν  σε όλες τις ομιλίες του και τις συνεντεύξεις του  , αλλά και των λοιπών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος  , μόνιμος στόχος ήταν η «κοινότητα Γκιουλέν»  και ο επικεφαλής της , Φετχουλάχ Γκιουλέν   που ζει στις ΗΠΑ .

Προαναγγέλθηκε δε ότι ,μετά τις εκλογές θα «ξηλωθεί» το παρακράτος της οργάνωσης , πράγμα που δηλώνει ότι η αναταραχή θα συνεχιστεί  και  κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις .

Η  τελευταία διαρροή της συνάντησης στο γραφείο του ΥΠΕΞ  είναι πολύ  « περίεργη»  όχι για το περιεχόμενο , διότι η Τουρκία είναι γνωστό ότι  έχει τη δυνατότητα και  εκτελεί «καλυμμένες» ή «παραπλανητικές» μυστικές επιχειρήσεις σε γειτονικές χώρες , για επίτευξη των στόχων της , αλλά για το αποτέλεσμα δηλαδή την απαγόρευση του κοινωνικού δικτύου , θέτοντας τέρμα στην ανάρτηση άλλων βίντεο , τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές .

Ποιες θα είναι οι  πιθανές  αντιδράσεις της κυβέρνησης Ερντογάν και του Πρωθυπουργού ,  μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ;

  •     Αν είναι πολύ πάνω από το 40% , θα προσπαθήσει να θέσει τέρμα στην σκανδαλολογία και να προστατέψει το περιβάλλον του ισχυριζόμενος ότι «ο λαός δεν πίστεψε στα ψέματα και έδωσε τη λύση».
  •  Θα αυξηθεί η αλαζονεία του , θα θέσει υπό  διωγμό την κοινότητα Γκιουλέν και με θεαματικές δίκες και αποφυλακίσεις εγκλείστων στρατηγών κ .λ. π.  μη αποκλείοντας και τη «γενική αμνηστία» , θα προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη .
  •     Εάν πλησιάσει ή πέσει κάτω από το 40%  θα κάνει τα ίδια και επί πλέον θα προσπαθήσει να εξάγει την κρίση σε γειτονικές χώρες και πρωτίστως στη Συρία , όπου ο εμφύλιος είναι σε κομβικό σημείο και οι ΗΠΑ προσπαθούν να πάρουν ρεβάνς από τη Ρωσία  για τη Ουκρανία .

Στο τελευταίο πιθανό μέσο  που θα καταφύγει θα είναι η εκ νέου έξαρση στο κουρδικό , οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν με στόχο αφενός τον αποπροσανατολισμό και αφετέρου τη διάλυση του  «αυτόνομου μορφώματος» του κουρδικού κόμματος στη Συρία , την ονομαζόμενη στα κουρδικά  «Rojava».

Tούτο αν και μοιάζει απίθανο, διότι ο μόνος σύμμαχος που απέμεινε στον Ερντογάν   είναι ο Οτζαλάν και η επιρροή που ασκεί στις ένοπλες κουρδικές ομάδες  ,  ελπίζοντας στη μετατροπή της ποινής του σε  «κατ’ οίκον εγκλεισμό» , θα παρουσιαστεί ως αναπόφευκτο και θα υποστηριχθεί από εθνικιστικούς κύκλους , εάν οι Κούρδοι προχωρήσουν σε αυτονομιστικές ενέργειες .

Το πολιτικό κεφάλαιο του Ερντογάν άρχισε να εξαντλείται και ότι και να κάνει   ο Τούρκος Πρωθυπουργός πλησιάζει  προς τη δύση της πολιτικής του διαδρομής  ,όχι γιατί δεν υπήρξε καλός για τη χώρα του , όχι γιατί δεν έκανε έργο κ λ π  ,αλλά διότι δεν πίστεψε ποτέ στη δημοκρατία και τις αξίες της , αντίθετα την χρησιμοποίησε  ,όποτε τον βόλευε , για να εδραιώσει την εξουσία του  .

Ο Στρατής Χαραλάμπους είναι Αντιστράτηγος ε.α.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr