Τουρισμός στην ΑΜ-Θ: Κάθε πέρσι και καλύτερα…

2 Αυγούστου 201910:27

Γράφει ο Μιχάλης Αμοιρίδης

Αποκαλυπτικά τα στοιχειά για τον τουρισμό στην Περιφέρεια ΑΜΘ τα οποία προκύπτουν από δύο δελτία τύπου.

Η Ελληνική στατιστική εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τα οριστικά στοιχεία αφίξεων διανυκτερεύσεων και τουριστικών επισκέψεων για το 2018.
Δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για τις διανυκτερεύσεις το 2018: http://www.statistics.gr/…/1fc93e78-6c15-7551-3995-67fe03c6…

Παράλληλα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έδωσε στη δημοσιότητα το μηνιαίο δελτίο με τις αφίξεις και λοιπές τουριστικές εκτιμήσεις.
Δελτίο του ΣΕΤΕ για την ανάλυση τουριστικών δεδομένων μέχρι τον Ιούνιο του 2019: http://www.insete.gr/Porta…/0/statistics/…/Bulletin_1907.pdf

Με βάση τους πίνακες που αφορούν τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα και κατασκηνώσεις, συνολικά στην Ελλάδα το 2018 σημειώθηκε άφιξη σε σχέση με το 2017 κατά 4,7% και 2,4% αντίστοιχα, στην περιφέρεια ΑΜΘ όμως υπήρξε πτώση. Η ΑΜΘ μάλιστα είναι από τις λίγες περιφέρειες που σημείωσαν πτώση τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζουν ανοδικά.

Οι αρνητικές εντυπώσεις συμπληρώνονται από τα στοιχεία αναζητήσεων της trivago, όπου απουσιάζει οποιοσδήποτε προορισμός από την ΑΜΘ. Είναι ανησυχητικό το ότι άλλες περιοχές αναδεικνύονται με βάση τη δουλεία προβολής που γίνεται εκεί (Βόλος, Ιωάννινα, Τρίκαλα, Πάργα κλπ) ενώ σε εμάς παρά τους πανηγυρισμούς των αιρετών φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι επαγγελματίες του τουρισμού που μιλούν για πτώση στις αφίξεις και έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι οι αριθμοί που είναι αμείλικτοι δείχνουν ότι και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα έχουμε μείωση αφίξεων και διανυκτερεύσεων όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεχίζετε η ανοδική κίνηση.

Με βάση τους πίνακες αφίξεων από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και το σύνολο των συνοριακών διαβάσεων (και όχι μόνο όποιων μας αρέσει), οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία σημειώνουν μεγάλη κάμψη, η οποία για το τουριστικό δίμηνο Μαΐου Ιουνίου πλησιάζει το 21% !

Αντίστοιχα οι αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζουν πτώση και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Το χειρότερο είναι ότι η πρόβλεψη κρατήσεων θέσεων εμφανίζει να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη μείωση για Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι με βάση τα έγκυρα στοιχεία και τους αριθμούς και κυρίως χωρίς αποσπασματικά στοιχεία που μας βολεύουν, η Περιφέρεια ΑΜΘ οδεύει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε μειωμένη τουριστική επισκεψιμότητα.

Το χαριτωμένο είναι ότι από την Τουρκία αυξάνονται οι εισερχόμενοι, οι οποίοι για το τουριστικό δίμηνο Μαΐου Ιουνίου παρουσιάζουν αύξηση περίπου 11%. Είναι χαριτωμένο διότι εδώ και χρόνια δεν πάει κανένας αιρετός σε έκθεση στη Τουρκία και οι Τούρκοι δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται εντυπωσιακά και παρά τα εσωτερικά προβλήματα και την υποτίμηση της τ λύρας. Το ότι δεν πάμε σε εκθέσεις εκεί φαίνεται ότι μάλλον αποδίδει.

Ίσως να το επεκτείνουμε και αλλού μήπως γίνει η ανατροπή και σημειωθεί αύξηση του χρόνου και από τους υπόλοιπους .

Ο Αύγουστος που αποτελεί την κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου είναι μπροστά μας, ας ελπίσουμε ότι θα είναι και ο μήνας που επαγγελματίες και αιρετοί θα αναλογισθούν τη θέση και τις ευθύνες τους.

Χρήματα ξοδεύονται χωρίς να επενδύονται, ανθρώπινοι πόροι χρησιμοποιούνται χωρίς επιτυχία, και οι τουριστικοί πόροι είναι ανεκμετάλλευτοι. Είναι άδικο όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα προχωράνε εμείς που είμαστε ήδη πίσω να οπισθοδρομούμε ακόμη περισσότερο.

Οι αριθμοί δείχνουν την πραγματική κατάσταση, τα λόγια περιττεύουν.

   

Αρθρογράφος