Το σχολείο της συνύπαρξης στις Σάπες

25 Ιανουαρίου 201611:25

Εμπιστοσύνη στο δημόσιο διαπολιτισμικό σχολείο Σαπών δείχνουν οι γονείς των μουσουλμάνων μαθητών της περιοχής. Ολοένα και περισσότεροι οδηγούν τα παιδιά τους σ’ αυτό το σχολείο, έστω και με καθυστέρηση, γυρίζοντας την πλάτη στα μειονοτικά. Ο Βασίλης Χριστακάκης εκτελεί χρέη διευθυντή στο Διαπολιτισμικό Σχολείο Σαπών τα τελευταία πέντε χρόνια . Στον ίδιο χώρο εργάζεται από το 1990.

Το χαρακτηριστικό του σχολείου είναι ότι έχει παιδιά από διάφορες κοινωνίες. Παιδιά από γηγενείς οικογένειες, παιδιά προσφύγων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (είναι η τρίτη γενιά, έχουν γεννηθεί στις Σάπες) και τους μουσουλμάνους μαθητές που αποτελούν το 1/3 του σχολείου.

Πριν μερικά χρόνια το Διαπολιτισμικό Σχολείο στη Σάπες φιλοξενούσε μαθητές από χώρες όπως: η Ουκρανία, η Γεωργία, η Αρμενία, το Καζακστάν, η Ρωσία κ.α. συνολικά πάνω από 15 χώρες, τις χώρες προέλευσης των οικογενειών τους που ήρθαν στις Σάπες.

«Σήμερα δεν έχουμε ιδιαίτερες δυσκολίες, στο παρελθόν είχαμε. Σήμερα είμαστε ένα σχολείο όπως είναι όλα τα σχολεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα» δηλώνει ο διευθυντής σημειώνοντας ότι η δυσκολία είναι ότι τα παιδιά της μειονότητας, που οι γονείς τους αποφασίζουν και τα στέλνουν στο σχολείο σε μεγάλες τάξεις. «Μέχρι τότε είναι μαθητές των μειονοτικών σχολείων. Δεν έρχονται από την Πρώτη ή την Δευτέρα Τάξη, ξεκινούν μετά την Τετάρτη, Πέμπτη, Έκτη κι αυτό μας φέρνει σε μια εκπαιδευτική δυσκολία γιατί έρχονται με μια μικρή κατοχή γλώσσας , με ελλιπείς γνώσεις και μας δυσκολεύει σε ένα παιδί της Έκτης να γίνεται διδασκαλία μαθημάτων της Δευτέρας κι αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας» δηλώνει. Όσον αφορά στη μαθητική διαρροή αυτή αφορά τους Roma μαθητές, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια από τους δασκάλους και εκεί ακόμη μειώνεται. «Προσεγγίζουμε τις οικογένειες, βλέπουμε το σπίτι του μαθητή, αν χρειάζεται κάπου βοηθάμε στη

μεσολάβηση με τις υπηρεσίες του δήμου. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε κοινωνικό έργο, προσπαθούμε να λύσουμε και προβλήματα του σπιτιού». Τέλος, όπως σημειώνει ικανοποιημένος ο κ. Χριστακάκης «η συνύπαρξη είναι εύκολη, αρμονική, λείπουν τα επεισόδια, παίζουν όλα μαζί τα παιδιά στην αυλή, συνυπάρχουν αρμονικά, είναι φίλοι».

Πηγή: ert.gr

Αρθρογράφος

blank
Ανδριανή Λοϊζίδου
Η Ανδριανή έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Νομική στο Cambridge της Αγγλίας. Έχει δουλέψει σε διεθνούς φήμης εκδοτικούς οίκους και έχει διδάξει Αγγλικό Δίκαιο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.