Το μεγάλο παζάρι του δημόσιου πλούτου

26 Δεκεμβρίου 202106:00

της Ιωάννας Λιούτα *

   Ξεπουλάνε  σε τιμές ευκαιρίας την δημόσια περιουσία, θερίζουν ό,τι έχει απομείνει Οι  ρυθμοί ξεπουλήματος αυξάνονται ραγδαία . Ονομάζουν  ιδιωτικοποιήσεις τους αφελληνισμούς περιουσιακών στοιχείων, προς όφελος ξένων.Ξεπουλούν ότι έχει απομείνει  για να εξασφαλίσουν εύκολα, άμεσα και πολλά κέρδη στους περιβόητους επενδυτές.

    Ο κατάλογος τεράστιος: εκατοντάδες ακίνητα, παραλίες, βουνά , δάση, λιμάνια ,μέχρι και ιαματικές πηγές.Περιουσιακά στοιχεία βασικά για την λειτουργία της οικονομίας  βγαίνουν στο σφυρί.

     Κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρήσεις για το Δημόσιο, επιχειρήσεις που ενισχύουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιβαρύνουν  τον  Έλληνα φορολογούμενο χαρίζονται σε ξένους κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς. Δεκατέσσερα  αεροδρόμια-φιλέτα χαρίστηκαν στην Γερμανική Fraport (κρατική εταιρεία). Χωρίς αιδώ  κοροϊδεύουν τον Ελληνικό λαό ότι κάνουν επενδύσεις. Άραγε τι επενδύσεις είναι αυτές χωρίς να δίνουν ούτε ένα ευρώ;; Τα 14 αυτά αεροδρόμια,ωπεριουσιακά στοιχεία μεγάλη αξίας, τα πήραν τζάμπα και οι επενδύσεις έγιναν από το ελληνικό ΕΣΠΑ, με χρήματα δηλαδή του ελληνικού λαού που δανείζεται και  θα πληρώνει για δεκαετίες.

     Είναι τόσο καλά σχεδιασμένο το ξεπούλημα που αναπληρώνουμε στην Fraport τα κέρδη που έχασε λόγω της πανδημίας (η  Fraport αποζημιώθηκε για τις συνέπειες της πανδημίας από το Ελληνικό Κράτος  με τουλάχιστον 177,8 εκατ.ευρώ). Προβλέπεται μάλιστα για το 2021 να εξετάσουν καλόπιστα οι δύο πλευρές, για την χορήγηση αποζημίωσης, αν η επιβατική κίνηση είναι μικρότερη από αυτήν που έχει προβλέψει η εταιρεία. Μία από τις καλύτερες συμφωνίες: να σου εξασφαλίζουν και τα κέρδη.

   Η μαρίνα της Αρετσούς στην Καλαμαριά είναι ένα ακόμα παράδειγμα οικοπεδοποίησης-ιδιωτικοποίησης  μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος στην παράκτια ζώνη της Θεσσαλονίκης, υποβαθμίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από την Κεντρική,τ ην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση και την δωρίζουν στα μεγάλα συμφέροντα Βαφτίζουν  ”αξιοποίηση” την εκμετάλλευση της περιοχής από μεγάλους εμπορικούς και τουριστικούς ομίλους. Με ιδιωτικές μαρίνες, με  επιζήμιες για το φυσικό περιβάλλον κατασκευές και με   περιορισμούς στην πρόσβαση των κατοίκων ”θα αναπτυχθεί” η περιοχή.

      Είναι ένα  «παιχνίδι» καλά και προσεκτικά σχεδιασμένο. Βήμα πρώτο:  υποβαθμίζουν  και εξαθλιώνουν υγιείς δημόσιες επιχειρήσεις. Βήμα δεύτερο: στην συνέχεια τις παραχωρούν με ευτελή τιμήματα σε ιδιώτες και σε πολλές περιπτώσεις με θολές συμβάσεις.

     Με τις ευλογίες των εταίρων μας στην ΕΕ, οι κοψοχρονιά ιδιωτικοποιήσεις, θα συνεχιστούν, για να καρπωθούν ότι μπορούν, γνωρίζοντας καλά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα απομείνει μία χώρα χρεοκοπημένη, απογυμνωμένη από πόρους. Πόροι που είναι αναγκαίοι για την ανάκαμψη της, χωρίς εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που θα της δώσουν έσοδα και με πολίτες που θα έχουν αναγκαστεί να δώσουν τις μικρές τους επιχειρήσεις στις μεγάλες πολυεθνικές. Ολος ο πλούτος δηλαδή στους λίγους , η υπεραξία στο εξωτερικό και η φτωχοποίηση για τους πολλούς.

*Πολιτική Αναλύτρια με εξειδίκευση στην Οικονομική Διακυβέρνηση και στις Δημόσιες Πολιτικές,μέλος της ΚΕ του Μέρα25

Οι μικρές επιχειρήσεις εκπέμπουν SOS

Αρθρογράφος