Το facebook “λογοκρίνει” για άλλη μία φορά την Ροδόπη;

13 Ιανουαρίου 202022:46

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Χωρίς ακόμη να έχουμε ξεχάσει τον πρόσφατο αδικαιολόγητο αποκλεισμό ιστοσελίδων της Ροδόπης από το facebook (που κατά την γνώμη μας εντάσσεται στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη) και τα “Θρακιώτικα fakenews” ένα νέο περιστατικό΄αναζοπύρωσε την σχετική συζήτηση: πρόκειται για την λογοκριθείσα ανάρτηση τού γνωστού ποινικολόγου Βασίλη Νουλέζα, που πληροφορούσε το κοινό για τις νομικές του κινήσεις στην υπόθεση Σαδίκ-Ντεντέ.

Παρακολουθώντας διάφορες περιπτώσεις λογοκρισίας στο facebook αντιλαμβανόμαστε ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα σχετικά το ποιες αναρτήσεις χρηστών πρέπει να αφαιρούνται φαίνεται ότι προκαλούν σύγχυση καθώς οι “κατευθυντήριες γραμμές” καλύπτουν μια ευρεία σειρά ευαίσθητων θεμάτων, όπως ρητορική μίσους, πορνογραφική εκδίκηση, σεξουαλικό περιεχόμενο, πολιτική ορθότητα, αυτοτραυματισμός, αυτοκτονία, κανιβαλισμός, βίαιες απειλές, κοκ.

Η προαναφερθείσα σύγχυση, προκάλεσε την παρέμβαση τουλάχιστον 73 οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  που απέστειλαν, από κοινού, επιστολή στο Facebook, απαιτώντας από την εταιρεία να παράσχει διευκρινήσεις, σχετικά με την πολιτική αφαίρεσης περιεχομένου από την πλατφόρμα. Στην επιστολή τους οι οργανώσεις υποστηρίζουν, ότι η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει επανειλημμένα αφαιρέσει αναρτήσεις που τεκμηριώνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσον αφορά, επίσης, στη σύγχυση που υπάρχει στο ελληνικό κοινό ανάμεσα στην παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, τις μη “αρεστές” ειδήσεις και τα περίφημα fake-news εκτιμάταί ότι τη “λύση” μπορεί να δώσει το πρόγραμμα του Facebook third-party fact checking program το οποίο εφαρμόζεται σε 35 χώρες και στην Ελλάδα ως “καταλύτης” λειτουργεί η ομάδα του Ellinika Hoaxes.

Σε μία εποχή που το Facebook, το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, έχει γίνει η κυρίαρχη πηγή πληροφόρησης και στην Ελλάδα, επιβάλλεται να δούμε το δημοσιογραφικό λειτούργημα στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης!

Όσον αφορά στην κοινή γνώμη της Θράκης, καλό είναι να ξέρουμε ότι οι αλγόριθμοι και οι άνωθεν/έξωθεν παρεμβάσεις δεν αρκούν για να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή της περιοχής, και καλό θα ΄ήταν να προετοιμασθούμε για πολλά απρόοπτα “fake news”, στα πλαίσια οργανωμένων επιχειρήσεων επιρροής από εξωθεσμικά αλλά και εξωχώρια κέντρα.

Με κάτι τέτοιες ασήμαντες αφορμές εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε για το Ποιός ήθελε τυφλή την ΕΥΠ (και όχι μόνον) στην Θράκη

Αρθρογράφος