Το έλλειμμα της ελληνικής διπλωματίας ευθύνεται για τον αποκλεισμό μας από την Διάσκεψη του Βερολίνου;

4 Ιουνίου 202111:17

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την στιγμή που ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβαίνει στην Πρίστινα για να συζητήσει προφανώς την σταδιακή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου που αποσχίσθηκε από την σερβική επικράτεια μετά από την δράση παραστρατιωτικών ομάδων, η Ελλάδα αποκλείεται εκ νέου από την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Τα ελλείματα της Ελληνικής Διπλωματία οφείλονται στην αντίληψη που καλλιεργείται ότι το βασικό που χρειαζόμαστε είναι να οικοδομήσουμε ή να ενταχθούμε σε άξονες με ανταγωνιστικά προς την Τουρκία συμφέροντα, και να διεκδικήσουμε να είναι η Ελλάδα η προνομιακή σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, απεμπολώντας ουσιαστικά την ανάπτυξη δεσμών με Ρωσία, Κίνα κοκ

Η ηγεσία του ΥΠΕΞ ικανοποιείται κάθε φορά που κάποιοι καταδικάζουν γενικώς και αορίστως τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων βαυκαλιζόμενη ότι εφόσον είμαστε χώρα της ΕΕ τα προβλήματά μας είναι και αυτομάτως ευρωπαϊκά και άρα θα έχουμε αλληλεγγύη.

Οι πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται για μία σειρά λόγων ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται επένδυση στην διπλωματία της ισχύος και ταυτόχρονη προβολή αυτής. Το πολιτικό δυναμικό της χώρας υποβάθμισε κάποιους από τους συντελεστές ασφαλείας και προσέθεσε οικονομική διάσταση στους συντελεστές ισχύος την ίδια στιγμή που αποδυνάμωσε μορφές εναλλακτικής διπλωματίας και κυρίως την κοινότητα των πληροφοριών.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να συντονισθεί με την διεθνή πραγματικότητα , να μην περιορίζεται σε «άξονες» αλλά να έχει ευρύτερες συνεργασίας αλλά και να μπορεί να υποστηρίζει μια συνολικότερη στρατηγική για την ειρηνική συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή, πέρα της απλής υπόμνησης των ελληνικών αιτημάτων.

Πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσει και η Ελλάδα το δικό της δόγμα

Τις εξελίξεις στη Λιβύη συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Κούμπις (Jan Kubis), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Εξέφρασα τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την απόφαση της Γερμανίας για μη πρόσκληση σε συνάντηση Διάσκεψης του Βερολίνου. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία με Ύπ. Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λιβύη» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται, ότι  και το πρωί ο υπουργός, μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» είχε αναφέρει:

 «Είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένοντας σε μια τακτική δε μας κάλεσε και αυτή τη φορά στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Πρόσθεσε μάλιστα πως τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας την έχει διαμηνύσει στον Γερμανό ομόλογό του, θα κάνει το ίδιο και ο πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Λιβύη Γιαν Κούμπις για να του μεταφέρει το ίδιο.

Επανέλαβε πως αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι ούτως ή άλλως “νομικά ανύπαρκτο”, ενώ τόνισε πως πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

 

Αρθρογράφος