ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά
- 1200 ml γάλα
- 1 φλυτζάνα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
- 4 αυγά χτυπημένα ελαφρώς
- 2 βανίλιες
- 1 πακέτο φύλλο Βυρηττού ή φύλλο Κρούστας
- 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο
- 230 γρ. βούτυρο ,που το λιώνουμε για επάλειψη των φύλλων
Για το σιρόπι
- 2 1/2 φλυτζάνες ζάχαρη
- 2 φλυτζάνες νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά περιμένουμε να πάρουν βράση ,ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Μόλις αρχίζει να φουσκώνει το μείγμα, βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και τις βανίλιες.
- Με αυγοδάρτη ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά στο μείγμα.
- Βάζουμε για άλλα 5 λεπτά στη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς.
- Αποσύρουμε ,ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και καθώς περιμένουμε να κρυώσει ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά περιμένουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να λιώσει η ζάχαρη.
- Όταν αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα μας μετράμε 3 λεπτά και μετά αποσύρουμε από το μάτι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 -170 Βαθμούς.
- Στον πάτο του ταψιού βάζουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας αλείφοντας καλά κάθε ένα με το λιωμένο βούτυρο πριν προσθέσουμε από πάνω το επόμενο.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και την καλύπτουμε με τα υπόλοιπα πάλι βουτυρώνοντας ένα ένα τα φύλλα που βάζουμε.
- Πριν μπει στο φούρνο χαράσσουμε την επιφάνεια (μέχρι εκεί που ξεκινά η κρέμα ,όχι μέχρι κάτω).
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να πάρουν τα φύλλα ενα χρυσαφί χρώμα.
- Με το που βγει καυτό από τον φούρνο ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι.
- Καλό είναι να έχει κρυώσει πριν το σερβίρουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο και τρώγεται πολύ ευχάριστα και την επόμενη μέρα (αν και στο ψυγείο τα φύλλα χάνουν την τραγανότητά τους).