ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά Για το φύλλο
- 200 γρ. χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 300- 400 γρ. αλεύρι ΓΟΧ Κομοτηνής
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 4 μεγάλα(ή 6 μεσαία) κρεμμύδια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 σφηνοπότηρο ούζο
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- Μαϊντανός και δυόσμος ψιλοκομμένος
- Αλάτι,πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Ηλιέλαιο για επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το φύλλο.
- Σε μια γαβάθα αναμειγνύουμε το νερό με τη μαγιά και περιμένουμε 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με λίγο αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Καλύπτουμε τη ζύμη μας με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Χοντροκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα.
- Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σε μεσαία φωτιά τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν(περίπου 20 λεπτά).
- Σβήνουμε με ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί.
- Στη συνέχεια αφαιρούμε το σκεύος από το μάτι, προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι και τα μυρωδικά μας και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Παίρνουμε τη ζύμη ,τη χωρίζουμε στα 2 και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο ορθογώνιο.
- Με κουπάτ κόβουμε στρόγγυλα κομμάτια ,τοποθετούμε γέμιση στο μισό μέρος και κλείνουμε από πάνω με το άλλο μισό(όπως τα κλασικά τυροπιτάκια).
- Με λίγο νερό περνάμε τις άκρες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο και τοποθετούμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα φούρνου.
- Αλείφουμε την επιφάνειά τους με ηλιέλαιο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς αέρα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους.
Μπορείτε τη ζύμη να τη χωρίσετε και στα 2 και αντί για πιτάκια να φτιάξετε κρεμμυδόπιτα με 2 φύλλα.
Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να προσθέσετε και φέτα τριμμένη στη γέμιση,ταιριάζει πολύ!